Vikipēdijā šobrīd ir publicēti gandrīz pieci miljoni rakstu angļu valodā, un daudzi no tiem var būt noderīgi arī cilvēkiem, kuri nepārvalda angļu valodu. Vikipēdijas maratona organizētāji piedāvā mašīntulkošanas rīku, ko izstrādājis uzņēmums "Tilde", un, kas ir īpaši pielāgots, lai tulkotu mājaslapu saturu no angļu valodas latviešu valodā, tādējādi paātrinot latviskā satura veidošanas procesu.

Mājaslapu tulkotājs ļauj meklēt Vikipēdijas šķirkļus angļu valodā un automātiski iztulko tos latviski. Lietotājam atliek iekopēt tulkojumu Vikipēdijas rediģēšanas logā ("smilškastē") un tekstu izrediģēt, izlabojot stila, gramatikas un pareizrakstības kļūdas. Tulkojuma rediģēšanā var iesaistīties arī citi lietotāji.

Lai lietotu mašīntulku, ir jārīkojas šādi:

  • Lejupielādē "Tildes" mašīntulkošanas rīku Vikimaratons.lv
  • Atver Vikipēdijas tīmekļa vietni en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
  • Izvēlies tēmu vai ievadi meklētājā atslēgvārdu
  • Izmanto pogu "Tulkot", lai iztulkotu izvēlēto rakstu
  • Iekopē tulkojumu Vikipēdijas "smilškastē"
  • Rediģē, izlabo kļūdas
  • Publicē rakstu Vikipēdijā!

Kopš kampaņas sākuma 2015. gada 11. martā, Vikipēdijas rakstu skaits ir ievērojami pieaudzis – no aptuveni 400 rakstiem mēnesī (pirms kampaņas) līdz aptuveni 1000 rakstiem mēnesī. Pašlaik Latvijas Vikipēdijā ir vairāk nekā 61 tūkstotis rakstu, kas nu jau pārsniedz rakstu skaitu Latvijas padomju enciklopēdijā.

Tomēr aizvien vēl būtiski atpaliekam gan no Lietuvas (172 tūkstoši rakstu), gan Igaunijas (135 tūkstoši rakstu) Vikipēdijām. Latvijas Vikipēdijas maratons ir "Norvik Bankas" iniciatīva, maratona partneri ir Latvijas Universitāte, Valsts valodas centrs, Latvijas Vikipēdijas redaktori, Latvijas Radio 5, informatīvi kampaņu atbalsta portāls "Delfi" un Draugiem.lv.