Foto: DELFI
Medicīnas maskas regulējošais Eiropas Savienības standarts paredz, ka tām jāfiltrē vismaz 95% baktēriju no izelpas. Jūlijā Veselības inspekcija (VI) no laboratorijas Austrijā saņēma testēšanas pārskatus par maskām, kuras pavasarī Covid-19 pirmā uzliesmojuma laikā Latvijai piegādāja "Lauma Fabrics". Pārbaudītas divās piegādēs saņemto dažādu ražotāju maskas un secināts, ka vienā gadījumā tās spēj izfiltrēt vien 20,93%, bet otrajā 61,34% baktēriju, tātad abas standartam neatbilst. Tomēr Nacionālais veselības dienests (NVD) izlēma nevis vērst pretenziju pret piegādātāju, bet nosūtīt maskas uz jaunām pārbaudēm, šoreiz laboratorijās Itālijā. Atkārtoto pārbaužu rezultāti bija daudzreiz labāki – maskas filtrējot pat vairāk nekā nepieciešams jeb 98,20% un 99,60% baktēriju. Latvijas amatpersonas lēma, ka ticamāks ir labākais rādītājs un maskas derīgas lietošanai. Līdzīgi ir noticis arī citos gadījumos, piemēram, "GP Nord" piegādāto masku filtrācijas līmenis sākotnēji novērtēts kā 83%, taču Latvijas valsts iestādes negatīvo testu rezultātu nav publiskojušas un nav lēmušas par masku atsaukšanu, bet citos testos ieguvušas daudz pozitīvākus rādītājus.

Kā jau vēstījām pavasarī NVD ar "Lauma Fabrics" noslēgtais līgums paredzēja piecu miljonu medicīnisko masku un viena miljona respiratoru piegādi par 6,753 miljoniem eiro ieskaitot transporta izmaksas, tomēr no plānotā miljona respiratoru tika piegādāti tikai 60 000 – no pārējiem valsts atteicās bažās par to kvalitāti. Bažas par masku kvalitāti tolaik izskanēja LTV ziņu sižetā, tomēr viss masku apjoms, ko vairākos piegājienos piegādāja līdz aprīļa beigām, tika pieņemts. Jāpiebilst, ka šis bija vienīgais no visiem pavasarī noslēgtajiem cīņai pret Covid-19 izplatību nepieciešamo individuālās aizsardzības līdzekļu (IAL) piegādes darījumiem, kurā, aizbildinoties ar komercnoslēpumu, žurnālistiem neļāva iepazīties ar masku kvalitāti un izcelsmi apliecinošajiem dokumentiem. Gan NVD, gan "Lauma Fabrics" apgalvoja, ka tām neesot iebildumu, ja vien otra puse piekrīt dokumentu izsniegšanai, bet beigu beigās dokumentus tā arī neizsniedza.

Slepenā pārtestēšana?


Kaut pavasarī publiski izskanēja amatpersonu solījumi veikt visu saņemto masku un respiratoru testēšanu akreditētās laboratorijās Eiropā, līdz pat šim laikam publiski nav bijis nekādu ziņu par daudzu pārbaužu rezultātiem. Septembra nogalē VI beidzot atbildēja uz "Delfi TV ar Jāni Domburu" vasaras sākumā uzdotajiem jautājumiem, norādot, ka maija beigās testēšanai nosūtīti četri masku paraugi no trim piegādātājiem – "GP Nord" I tipa maskas, SIA "Saules aptieka" IIR tipa maskas, kā arī Lauma divu piegāžu I tipa maskas - akreditētai Austrijas laboratorijai "HygCen Austria GmbH". Tagad atklājies, ka tobrīd jau pirms diviem mēnešiem bija saņemti visu piegādātāju atvesto masku testu rezultāti, bet VI šo faktu "Delfi" neatklāja un saņemtos testēšanas pārskatus žurnālistiem neizsniedza. Arī uz vēlāk uzdotiem vairākiem jautājumiem inspekcija līdz šim atbildes nav sniegusi.

Tikmēr 13. novembrī NVD "Delfi" izsniedza ar 26. oktobri datētu dokumentu, par kuru ziņojām šeit. Dokumentā pausts, ka VI 18. augustā izplatījusi ārstniecības iestādēm lūgumu "līdz apstākļu noskaidrošanai" neizmantot sejas maskas, "kuras Neatliekamās medicīnas palīdzības dienests (turpmāk – NMPD) un Nacionālais veselības dienests (turpmāk – NVD) ārstniecības iestādēm izsniedza laika periodā no 29.marta līdz 19.jūnijam", jeb laika posmā, kad ārstniecības iestādēm tika dalītas minēto trīs piegādātāju vestās medicīniskās maskas.

Vēlāk "Delfi" saņēma vēl vairākus dokumentus, kas sniedz ieskatu notikušajā masku testēšanā. Viens no tiem liecina, ka NVD no VI jau 22.jūlijā saņēmis vēstuli par „Saules aptieka", „GP Nord" un „Laumas Fabrics" piegādāto masku testēšanas rezultātiem no akreditētas testēšanas laboratorijas "HygCen Austria GmbH" Austrijā. Jāatgādina, ka publiski par šiem rezultātiem nekas netika ziņots.

Vēl viens dokuments, kas datēts jau ar 2. oktobri savukārt norāda – pēc tam, kad VI saņēma pirmos testēšanas rezultātus, iejaucies NVD, kurš masku paraugus nosūtījis atkārtotai testēšanai Itālijā. Atkārtotajā testēšanā maskas, izņemot "GP Nord" vesto masku modeli "BOJCK001", izrādījušās standartam atbilstošas, tādēļ atkal atļauta to lietošana.

Divas akreditētas laboratorijas, rezultāti atšķiras teju pieckārt

Attiecībā uz "Lauma Fabrics" vestajām maskām konkrētību rada NVD vēstule VI, kurā tas lūdz atsaukt 22. jūlijā minētos testēšanas rezultātus un informēt ārstniecības iestādes, ka šīs maskas esot drošas lietošanai.

Šajā vēstulē norādīts, ka laboratorijā "HygCen" Austrijā, uz kuru maskas testēt bija nosūtījusi VI, konstatēta to neatbilstība EN 14863 standartam rādītājā baktēriju filtrācijas efektivitāte jeb BFE. "Lauma Fabrics" vestās "Zogear" sejas maskas filtrējot vien 61,34% baktēriju, jeb būtiski mazāk nekā standartā noteiktā minimālā 95% robeža I tipa maskām. Savukārt "Lauma Fabrics" vestās "Wuhan Zerui health Gene Technology Co., Ltd." maskas filtrējot vien 20,93% baktēriju. Pārējos rādītājos – gaisa caurlaidība, biosaderība un tīrība – tās testu izturējušas.

Tomēr NVD izlēmis, ka Austrijas laboratorijas secinājumi nav ticami, jo tā akreditēta tikai diviem no četriem standarta parametriem un testēšana jāveic atkārtoti. "Pamatojoties uz "Lauma Fabrics" 31.jūlijā saņemto atzinumu no neakreditētas laboratorijas Igaunijā, kā arī Dienesta veikto rutīnas pārbaudi sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes laboratoriju, kad abos gadījumos testa rezultāti bijuši atbilstoši EN 14683 prasībām, Dienests ir sazinājies ar Austriju, Beļģiju, Itāliju un citām Eiropas valstīm, lai rastu labāko risinājumu atkārtotai masku testēšanai," rakstīts NVD vēstulē.

Atkārtotai testēšanai izvēlētas divas laboratorijas Itālijā, kuras kopā bijušas akreditētas visiem masku testēšanas parametriem un, šo laboratoriju veiktajās pārbaudēs abu "Lauma Fabrics" piegāžu maskas izturējušas ne tikai visus tos pašus testus, ko Austrijā, bet arī BFE testu - "Zogear" filtrējot 98,20, bet "Wuhan Zerui health Gene Technology Co., Ltd." - pat 99,60% baktēriju. Jāpiebilst, ka šāds rādītājs atbilst jau II, nevis I tipa maskām, kas varētu nozīmēt, ka Ķīnas ražotāji pārdevuši augstākas kvalitātes maskas, uzdodot tās par zemākas kvalitātes preci.

Šos atkārtotos rezultātus NVD tad arī pieņēmis par īstajiem. "Ņemot vērā, ka tika ievērota labas prakses principi, kuras ietvaros paraugu nodošana kurjeram nogādāšanai atkārtotai testēšanai tika veikta 21. augustā piegādātāja "Lauma Fabrics" klātbūtnē un nav apstrīdams fakts, vai tika nogādātas konkrēto partiju maskas, Dienests lūdz Inspekciju atsaukt 22.jūlijā minētos rezultātus un informēt ārstniecības iestādes par drošu ķirurģisko I tipa masku lietošanu iestādēs," norādīts vēstulē.

Faktu, ka gan Itālijas, gan Austrijas laboratorijas bijušas vienlīdz oficiāli akreditētas BFE testam, kura rezultāti abās pārbaudēs radikāli atšķīrās, ne NVD, ne VI pārstāvji savos dokumentos un lēmumos gan nekādā veidā nav iztirzājuši.

Derīgi nederīgā Austrijas laboratorija

Ironiskā kārtā ar ļoti līdzīgu situāciju šovasar saskārās arī Aizsardzības ministrija un tai padotais Valsts aizsardzības un militāro objektu iepirkumu centrs (VAMOIC), kuri kopš aprīļa pārņēma IAL iepirkumu organizēšanu. Taču tur atkārtotām pārbaudēm izvēlējās tieši NVD izbrāķēto Austrijas laboratoriju “Hygcen”.

Tas ir, VAMOIC sākotnēji I tipa medicīnas maskas no piegādātājiem "Saules aptieka" un "ADDI Trading PTE LTD" sūtīja uz pārbaudēm beļģu laboratorijā "Centexbel". Pozitīvie masku testu rezultāti netika apšaubīti, un ministrija pat izplatīja paziņojumu medijiem, kurā uzsvēra, ka "ADDI Trading PTE LTD" maskas akreditēta laboratorija atzinusi par kvalitatīvām. Tomēr 10. augustā VAMOIC saņēma negatīvu testa rezultātu par "Saules aptiekas" piegādātajām IIR tipa jeb ķirurgiem paredzētajām maskām – no astoņu masku parauga "šļakatu testu" bija izturējušas tikai divas.

Jāpiebilst, ka IIR tipa maskas paredzētas valkāšanai operāciju zālēs, tādēļ papildus pārējiem parametriem, tām jāspēj apturēt arī šķidrumi, ko pārbauda, izmantojot sintētiskās asinis.

Kā "Delfi" tagad apgalvo VAMOIC, tieši ap šī testēšanas pārskata saņemšanas laiku no Veselības inspekcijas saņemta neoficiāla informācija, ka "Centexbel" mainīts testu veikšanas akreditācijas līmenis un tā IIR maskas pārbaudīt vairs nevarot, tādēļ tās nosūtītas atkārtotām pārbaudēm citā laboratorijā.

Ironiskā kārtā, kā tāda izvēlēta jau minētā "HygCen", kuru NVD tobrīd jau bija izbrāķējis. Līdzīgi, kā veselības resora atkārtotajos testos, arī šajā gadījumā otrajā piegājienā maskas izrādījās daudz kvalitatīvākas nekā pirmajā - "šļakatu testu" izturēja 30 no 32.

Jāpiebilst, ka "Delfi" sazinājās arī ar "Centexbel", kuras ģenerālmenedžeris Jans Lapers norādīja, ka "Centexbel" esot oficiāli akreditēta tikai viena EN 14863 parametra - masku tīrības pārbaudes – veikšanai, un šāds akreditācijas līmenis laboratorijai esot jau ilgstoši bez izmaiņām. Tas gan nenozīmējot, ka laboratorija masku pārbaudes veikt nevar – tā to darot jau ilgstoši, pat konsultējusi Eiropas Komisiju standarta EN 14863 atjaunināšanā 2019. gadā, vienkārši pirms Covid-19 krīzes neesot bijis finansiāli izdevīgi šādai akreditācijai pieteikties. Lapers "Delfi" arī uzsvēra, ka līgumā ar Latvijas valsti neesot bijusi noteikta prasība, ka laboratorijai jābūt oficiāli akreditētai visu pārbaužu veikšanai.

Respiratorus atkārtoti nepārbauda

Vienīgais "Delfi" līdz šim zināmais gadījums, kurā Latvijas valsts iestāde negatīvu akreditētas laboratorijas atzinumu pieņēmusi bez atkārtotām pārbaudēm, saistīts ar SIA "TITLED" Latvijai piegādātajiem FFP2 respiratoriem. Kad laboratorija Polijā tos atzina par nederīgiem, medicīnas iestādēm tika izplatīts aicinājums to lietošanu pārtraukt. Tiesa gan šajā gadījumā starp respiratoru un pārbaudes rezultātu saņemšanu pagāja aptuveni pusgads. Par to vairāk lasiet šeit. Savukārt secinājumus par visiem iepirkumiem meklējiet šeit.

NVD klāsta hronoloģiju, bet daļa jautājumu paliek bez atbildes; VI neatbild

Kad šis raksts jau bija sagatavots publicēšanai, ceturtdien vakarā NVD atsūtīja atbildes uz daļu no "DelfiTV ar Jāni Domburu" uzdotajiem jautājumiem, izklāstot notikušo hronoloģiskā secībā, un izsniedzot vairākus jaunus dokumentus.

NVD atbildē un dokumentos ietvertā informācija nav pretrunā ar šo rakstu. Tie atklāj, ka “Saules aptiekas” NVD piegādātās maskas “Hygcen” testos novērtētas kā atbilstošas standartam, bet “GP Nord” maskas nav izturējušas BFE testu - to filtrācijas efektivitāte bijusi tikai 83% līmenī. NVD sūtījums nesniedz atbildes uz jautājumiem par to, kāpēc negatīvo testu rezultāti nav publiskoti, kāpēc lemts par atkārtotu testēšanu, un kāpēc masku izmantošana balstīta uz pozitīvajiem, nevis negatīvajiem testiem.

Līdz šīs publikācijas sagatavošanas brīdim no Veselības inspekcijas nekādas atbildes nebija saņemtas. Turpinājumu par šo tēmu, publiskojot NVD atbildes un izsniegtos dokumentus, publicēsim rīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!