embedded_article_video:51961629

Vēlā piektdienas pēcpusdienā, diennakti pēc valdības lēmuma par ārkārtas situācijas izsludināšanu vīrusa "Covid-19" izplatības ierobežošanai, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) "Delfi TV ar Jāni Domburu" atbildēja uz tobrīd aktuālajiem jautājumiem par veselības aprūpes iestāžu darbu, materiālo nodrošinājumu un problēmām saistībā ar epidēmiju.

Intervijā Viņķele atzina, ka vēl arvien uzskata, ka publiskai informācijai par to, kurās pašvaldībās un reģionos dzīvo cilvēki, kam apstiprināta saslimšana ar "Covid-19" ir maza pievienotā vērtība. Tomēr viņa apsolīja, ka jau tuvāko dienu laikā sabiedrībai tiks sniegta plašāka informācija par vīrusa izplatību Latvijā. Jau sestdien Slimību profilakses un kontroles centrs publiskoja pirmo karti ar informāciju par apstiprināto ar vīrusu sasirgušo pacientu skaitu dažādos Latvijas reģionos.

Atbildot uz jautājumiem par izglītības iestāžu darba ierobežojumiem ārkārtas situācijas laikā, Viņķele uzsvēra, ka vīrusa izplatībai vēršoties plašumā, iespējams, nāksies slēgt arī pirmsskolas izglītības iestādes. Patlaban bērnudārzos vēl tiek uzņemti bērni, kuru vecāki rakstiski apliecina, ka nedz bērns, nedz viņa ģimenes locekļi pēdējo divu nedēļu laikā nav bijuši vīrusa skartajās valstīs, kā arī nav "Covid-19" pacientu kontaktpersonas.

Veselības ministrei nācās skaidrot, cik liela patlaban ir laboratoriju kapacitāte "Covid-19" noteikšanā un kādi pasākumi plānoti, lai izmeklējumus padarītu plašāk pieejamus un ātrākus.

Piedāvājam noskatīties spilgtākās intervijas epizodes:

Ministre skaidroja iemeslus, kādēļ, atšķirībā no Igaunijas, Latvijā līdz piektdienas pēcpusdienai nebija ieviests vienots tālruņa numurs informācijas saņemšanai par "Covid-19". Kā zināms, pagājušajā nedēļā NMPD pat izplatīja īpašu lūgumu neizmantot dienesta tālruni 113 uzziņu saņemšanai. Viņķele atzina, ka jau tuvākajā laikā plānots paplašināt informācijas saņemšanas iespējas – 05:17.

Viņķelei nācās atspēkot NMPD virzienā raidīto kritiku un skaidrot, kur var vērsties tie, kam ir sūdzības par dienesta darbu – 10:16.

Argumentējot "Covid-19" laboratorisko izmeklējumu daudzumu, Viņķele akcentēja, ka izmeklējumu skaita palielināšana vai samazināšana nekādā ziņā nav politisks jautājums – 23:26.

Tāpat Viņķele skaidroja, cik lielā mērā "Covid-19" uzliesmojuma laikā dažādās veselības aprūpes iestādēs būs ierobežota ambulatoro pakalpojumu sniegšana un kā saņemt darbanespējas lapas pašizolācijas gadījumā – 26:01 un 34:09.

Veselības ministre īpaši uzsvēra, ka valdības noteiktie ierobežojumi pasākumiem nozīmē, ka dažādu pasākumu organizatoriem ir rūpīgi jākontrolē apmeklētāju skaits, bet pašiem cilvēkiem ir jābūt apzinīgiem un nevajadzētu iet uz, piemēram, koncertiem, ja ir aizdomas par saslimšanu – 45: 50.

"Šī nav cīņa, ko valsts var izcīnīt viena," skaidrojot, kādos gadījumos iedzīvotājiem jāievēro stingri karantīnas nosacījumi, sacīja Viņķele – 01:00:35.

Intervijā viņa arī neslēpa, ka šobrīd valstis burtiski cīnās, lai iegādātos aizsargtērpus un medicīniskās aizsargmaskas, jo patlaban pasaulē vērojams šo aizsarglīdzekļu deficīts. Esot jau apzināti divi vietējie uzņēmumi, kam varētu uzticēt aizsargmasku ražošanu – 01:02:30.



Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!