Foto: DELFI

"Dēliņ, mācies būt elastīgāks!" – šādus kādreizējā luterāņu baznīcas arhibīskapa Jāņa Matuļa, kura vārds atrodams "čekas maisos", vārdus tagad atminas Modris Plāte – mācītājs, kurš par saviem principiem padomju laikā vairākkārt samaksāja ar karjeru. VDK viņu šantažēja gan ar izslēgšanu no baznīcas, gan ar solījumiem palīdzēt ar vēzi slimajam tēvam, tomēr Plātes piemērs parāda – lai ko arī tagad apgalvo čekas aģenti, VDK piedāvājumam kļūt par ziņotāju varēja pateikt "nē". LPSR VDK datubāzē "Delta Latvija" saglabājušās ziņas par Plāti vēsta par viņa pretpadomju sprediķiem un kontaktiem ar domubiedriem trimdā, kad Plāte jau bija kļuvis par vienu no luterāņu baznīcas reformu kustības "Atdzimšana un atjaunošanās" līderiem.

Ar šo interviju "Delfi TV ar Jāni Domburu" turpina publikācijas par luteriskās baznīcas un VDK attiecībām PSRS okupācijas laikā un to sekām, kā arī "Atdzimšanas un atjaunošanās" veidošanos un darbību. Šīs publikācijas aizsāka intervija ar Juri Cālīti, ko iespējams noskatīties šeit, un turpinājās ar Jura Rubeņa interviju, kas lasāma šeit. Modris Plāte uz rakstiski uzdotiem jautājumiem izvēlējās atbildēt telefonintervijas formā.

Plāte bija mācītājs, kuru 1987. gadā čekai paklausīgais Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Ēriks Mesters atstādināja no amata, tādējādi sodot viņu par baznīcas reformu kustības "Atdzimšana un atjaunošanās" izveidi. Tā bija jau trešā reize desmit gados, kad par nepaklausību padomju varai Plātem nācās samaksāt ar darbavietu. Tomēr "Atdzimšana un atjaunošanās" beigu beigās svinēja uzvaru un panāca gan arhibīskapa, gan visas baznīcas vadības nomaiņu.

Intervijā jautājumiem, kuri sasaucas ar VDK ievākto informāciju par Plāti, pievienojam attiecīgos fragmentus no VDK veidotā viņa dosjē, kā arī to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!