Foto: DELFI
Šonedēļ ārstniecības iestādes saņēmušas Nacionālā veselības dienesta vēstuli, kurā dienests aicina tās nekavējoties pārtraukt izmantot SIA "TITLED" piegādātos KN95 respiratorus, kurus NVD izsniedzis ārstniecības iestādēm laika posmā no šā gada 24. aprīļa līdz 14. jūlijam. Kā iemeslu, kādēļ respiratoru izmantošana nekavējoties jāpārtrauc, NVD min 29. oktobrī saņemto Valsts militāro objektu un iepirkumu centra vēstuli, kurā NVD informēts, ka, atbilstoši Polijā veikto pārbaužu rezultātam, respiratori izrādījušies neatbilstoši prasībām. NVD vēstules pielikumā redzamie attēli liecina, ka runa ir par Ķīnas ražotāja "Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." respiratoriem, kurus valsts par gandrīz 2,9 miljoniem eiro iepirka no "TITLED".

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Sintija Gulbe portālam "Delfi" apstiprināja, ka ārstniecības iestādēm izsūtītais e-pasts "Par respiratoru lietošanas apturēšanu", ko parakstījusi dienesta Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vecākā eksperte Nellija Petrova, ir autentisks. Šajā e-pasta vēstulē ārstniecības iestādes lūgtas ne tikai nekavējoties pārtraukt ""Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." ražoto respiratoru izmantošanu, bet arīdzan informēt NVD par to, cik daudz šādu respiratoru vēl arvien ir to rīcībā.

Individuālās aizsardzības līdzekļu saņēmēju saraksts, kuru "Delfi" no NVD saņēma vēl oktobra sākumā, liecina, ka respiratoru saņēmēju vidū ir neskaitāmas ārstniecības iestādes, sākot no klīniskajām universitātes slimnīcām un beidzot ar ģimenes ārstu, speciālistu un zobārstu privātpraksēm un feldšeru punktiem. NVD "Delfi TV ar Jāni Domburu" noskaidroja, ka "TITLED" piegādātie respiratori izdalīti aptuveni 2250 dažādām ārstniecības iestādēm. Kopumā NVD no VAMOIC saņēmis gandrīz 825 tūkstošus šādu respiratoru.

"Delfi" pagājušajā nedēļā jau vēstīja, ka "Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." ražotie respiratori par prasībām neatbilstošiem atzīti arī ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) Nacionālā individuālo aizsarglīdzekļu tehnoloģiju laboratorijas veiktajos testos. Testējot desmit šā ražotāja KN95 respiratorus, atklājies, ka to filtrācijas spējas ne tuvu nesasniedz 95%. To filtrācijas efektivitāte ir no 25,20% līdz 56,20%.

"Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." ir tas pats ražotājs, kas, saskaņā ar dokumentiem, ražojis respiratorus, ko Latvijā maija sākumā piegādāja saskaņā ar 9. aprīļa līgumu starp VAMOIC un SIA "TITLED". Sākotnēji PTAC atteicās akceptēt to pieņemšanu, taču pēc tam, kad veselības ministre Ilze Viņķele (AP!) brīdināja par mediķiem nepieciešamo respiratoru deficītu, 12. maijā par šīs kravas pieņemšanu lēma valdība.

Ministru kabinets nolēma "noteikt, ka komersantu piegādātie individuālie aizsardzības līdzekļi tiek pieņemti pēc vienkāršotas preču kvalitātes pārbaudes un tiek nodrošināta to izdale institūcijām atbilstoši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta iesniegtajam institūciju prioritāro vajadzību sarakstam, vienlaicīgi nosūtot šo individuālo aizsardzības līdzekļu paraugus kvalitātes testu veikšanai akreditētā laboratorijā".

Balstoties uz šo lēmumu, 13. maijā ar PTAC akceptu tika pieņemti 999 540 respiratori, kuri tālāk tika izdalīti ārstniecības iestādēm, sociālās aprūpes centriem un vairākiem citiem lietotājiem. Uz rēķina-pavadzīmes par šo respiratoru pieņemšanu ir redzama PTAC speciālistes Lindas Rinkules piezīme, ka tie pieņemti, balstoties uz valdības lemto, piegādātāja iesniegto Igaunijas Vides pētniecības centra testa ziņojumu un RAKUS Plaušu un tuberkulozes slimību centra testu, taču respiratoru novērtēšanu vēl jāveic Eiropas Savienībā akreditētā laboratorijā. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs par saņemto Polijas "Central Institute of Labour protection – National Research Institute" atzinumu, kurā "TITLED" piegādātie respiratori atzīti par neatbilstošiem prasībām, NVD informējis šā gada 29. oktobrī.

Tas noticis jau pēc tam, kad "Delfi" ziņoja, ka "Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." ražotie respiratori par neatbilstošiem atzīti ASV testos. Uz jautājumiem, kurus "Delfi TV ar Jāni Domburu" nosūtīja atbildīgajām iestādēm vēl pagājušajā nedēļā, līdz šim atbildējusi tikai Labklājības ministrija.

Tā gan nav sniegusi konkrētu atbildi par to, tieši cik ""Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." ražoto respiratoru vēl arvien ir sociālās aprūpes centru rīcībā. "Uz š.g. 15. oktobri valsts sociālās aprūpes centru, pašvaldību, privāto un NVO sociālās aprūpes centru, sociālās rehabilitācijas institūciju (LBF, Centrs "Marta, LNS, LNB, BPAB, "Dzīvības koks", "Drošā māja"), Sociālās integrācijas valsts aģentūras, Valsts darba inspekcijas un Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām (EAFVP) partnerorganziāciju uzkrājumos ir 106 555 vienības respiratori bez vārsta FFP2 vai to ekvivalenti un 17 216 vienības respiratori ar vārstu FFP2 vai to ekvivalenti. Ņemot vērā, ka pēdējā IAL un DL krava tika saņemta 2020. gada 6. augustā un ir pagājuši gandrīz trīs mēneši, mums nav pamata uzskatīt, ka minēto iestāžu krājumos joprojām ir Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra piegādātie respiratori." Tikmēr, sazinoties ar divām ārpus Rīgas esošām ģimenes ārstu praksēm, kuras ir NVD izsniegtajā respiratoru saņēmēju sarakstā, "Delfi" saņēma apstiprinājumu, ka to rīcībā arvien ir neizmantoti ""Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." respiratori.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" Aizsardzības ministrijai lūdza izsniegt Polijas laboratorijā veikto pārbaužu rezultātus, kā arī informēt, kādas būs sekas nekvalitatīvo respiratoru piegādātājiem, tostarp, vai no viņiem tiks piedzīta nauda, tomēr līdz šim atbildi saņēmuši neesam. Tikmēr no Aizsardzības ministrijas paziņojuma izriet, ka nekvalitatīvi ir izrādījušies "Elizabeth (Guangzhou) Medical Technology Co., Ltd." ražotie respiratori, par kuru iespējamu neatbilstību "Delfi" informēja vēl pirms tie tika pieņemti ar īpašu valdības lēmumu. Tagad Aizsardzības ministrija ziņo, ka ķērusies pie inventarizācijas, lai noskaidrotu, cik daudz nekvalitatīvo respiratoru vēl ir palikuši noliktavās. Tiekot pētītas arī iespējas vērsties pret "TITLED" ar soda sankcijām un prasīt neatbilstošo respiratoru aizstāšanu ar atbilstošas kvalitātes preci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!