Foto: Shutterstock
Teju katra no mums ir dzirdējusi leģendāro mītu, kas aizliedz sirmo matu izraušanu, brīdinot, ka viena izplūkta mata vietā vēlāk radīsies trīs jauni. Šai sakarā portāls "MNN" piedāvā ekspertu viedokli par baiso pieņēmumu, kas ne vienai vien sievietei, sastopoties ar matu nosirmošanu, zūdot to dabiskajam pigmentam, vismaz reizi mūžā ir radījis raizes.

Kā apgalvo eksperti, pieņēmums par sirmo matu dzīvelīgumu, tiem pastiprināti augot vietās, kur mata folikuls iepriekš izrauts, ir maldīgs, jo no viena folikula spēj izaugt tikai viens mats un ne vairāk. Galvas ādā šo folikulu ir tūkstošiem, tomēr tie ir savstarpēji nodalīti, un viena folikula izraušana neietekmēs pārējos.

Tiesa, ja mati tiek izrauti regulāri, tie laika gaitā regulāri kairinātajās vietās pārstāj augt. Respektīvi, folikulos jauni mati vairs neveidojas, kā rezultātā mati kļūst plānāki, rodoties pat kailas ādas laukumiem.

Kā alternatīvu sirmo matu krāsošanai varam izmantot ne tikai ķīmiskās matu krāsas, bet arī dabiskas izcelsmes tonētājus. Piemēram, salvija, vārīta karstā ūdenī, kas pēc tam noturēts pāris stundu, lai ievilktos, efektīvi atjaunos matu dabisko pigmentu.

Izskalo ar iegūto salvijas šķīdumu matus vairākas stundas pirms mazgāšanas un pēc šādas, regulāri piekoptas, matu tonēšanas vismaz pāris nedēļu garumā sirmo matu būs ievērojami mazāk.

Tāpat efektu, kā apgalvo speciālisti, rada arī alkšņa mizu novārījums. Izvāri mizas ūdenī (proporcija ir viens pret divi), ļauj tam 30 minūtes ievilkties un izskalo šķīdumā matus. Pēc mēneša tie būs atguvuši dabisko pigmentu. Tiesa, procedūra ir vairāk piemērota dabiski gaišu matu īpašniecēm, teic eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!