Foto: Shutterstock
Sašķēlušies gali, regulāras pinkas un spožuma zudums – šīs ir lietas, ar kurām ik dienas saskaras sausu matu īpašnieces. Pirms ķeries klāt kondicioniera saujas ziešanai matos, vērts noskaidrot, kāpēc mati kļūst sausi un ko darīt, lai palīdzētu tiem atkal mirdzēt. Padomos dalās "Pure Wow" pieaicinātie eksperti.

Upuris, lai iegūtu kāroto rezultātu. Tiek vēstīts, ka itin visas darbības, kas tiek veiktas, lai iegūtu izsapņoto rotas skatu, piemēram, krāsošana, balināšana, kā arī žāvēšana un veidošana ar taisnotāju vai lokšķērēm, matus bojā un padara sausus. Lai no tā izvairītos, svarīgi matus regulāri lutināt – ja karsums tiem savā veidā nodara pāri, tad maskas vai speciālie balzami situāciju manāmi uzlabo. Atceroties par tiem ik dienas parūpēties un pēc iespējas limitēt karstuma ierīču izmantošanu, tie atgūs spožumu un apjomu.

Pārāk bieža mazgāšana. Saprotams, neviena nevēlas staigāt ar taukainiem matiem, kas teju vai pielipuši pie galvas, taču pārāk bieža mazgāšana arī var skādēt skaistas rotas iegūšanai. Starp mazgāšanas reizēm vajadzētu izlaist dienu vai divas, lai saglabātu un veicinātu dabīgo eļļu veidošanos, kas aizkavē sausu matu attīstīšanās risku.

  • Cik bieži jāmazgā katra tipa mati, uzzini šeit.


Hormoni. Tāpat iemesls, kāpēc mati kļūst sausi un bieži lūzt, var būt meklējams hormonu svārstībās. Kontracepcijas tablešu lietošana, grūtniecības, kā arī menopauzes iestāšanās var būt pamats tam, kāpēc iepriekš zīdainie mati zaudējuši eleganto skatu.

Sapnis par taisniem matiem. Tavi mati var būt "izslāpuši", ja ļoti bieži un ar minimālu atstatumu ļaujies procedūrām, kas piedāvā iegūt perfekti taisnus matus. Ja taisnošanas procedūras, piemēram, ar keratīnu tiek veiktas pārāk bieži, mati beigu galā var tikt nevajadzīgi sausināti. Ir teiciens, ka apetīte rodas ēdot, tāpēc, vēloties iegūt pēc iespējas skaistāku rezultātu, sievietes pārcenšas.

Saules negatīvā ietekme. Lai gan saules parādīšos pie debesīm cilvēki gaida teju katru dienu, mati par tās ciemošanos var nebūt tik pateicīgi. Ultravioletais starojums skaisto dāmu rotu sausina, tāpēc saulainās dienās svarīgi pie rokas turēt jebkāda tipa cepurīti, kā arī pēc iespējas censties karstākajās pēcpusdienas stundās neuzkavēties laukā. Pateicīgi par šādu rūpību būs ne tikai mati, bet arī galvas āda.

Ķemmēšana pēc dušas. Mati ir vistrauslākie, kad tie tikko izmazgāti. Neskatoties uz to, ka matu ķemmēšana uzreiz pēc mazgāšanas tiešā veidā tos nesausina, šis paradums veicina galu lūšanu, kas tālāk var sašķelt arī pārējo matu.

Lai gan ārējiem faktoriem ir liela nozīme, nevar izslēgt iespējamību, ka mati izskatās bojāti vien tādēļ, ka organismam trūkst noteiktu vitamīnu, par kuru nepieciešamību konsultāciju var sniegt ārsts. Pazīmes, kas signalizē uzturvielu trūkumu matiem un nagiem, atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!