Foto: PantherMedia/Scanpix
Man ir 23 gadi, un visu laiku, kopš sākās mēnešreizes (tās ir no 16 gadiem), tās ir neregulāras. Esmu dzērusi hormonālās tabletes, tajā laikā mēnešreizes bija precīzi datumos. Dakteres diagnoze - cistainas olnīcas. Pašreiz mēnešreižu man nav bijis vispār jau astoņus mēnešus. Vai man ir iespeja palikt stāvoklī?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205 

Atbilde: Labdien! Lai precīzi atbildēt uz Jūsu jautājumu, nepietiek sniegtās informācijas - nav zināms Jūsu svars, kādi izmeklējumi tika veikti un to rezultāti. Tāpēc sniegšu vispārēju informāciju par policistisko olnīcu sindromu (PCOS).

PCOS ir viena no biežākajām endokrīnām problēmām sievietēm reproduktīvā vecumā, to atrod 5-10% gadījumu. Lai uzstādītu diagnozi Policistisko olnīcu sindroms, jābūt vismaz 2 no 3 kritērijiem: oligo vai anovulācija (menstruāla cikla traucējumi) , klīniskas (akne, pastiprināts sejas un ķermeņa apmatojums) un/vai bioķīmiskas (palielināts vīrišķo hormonu daudzums asinīs) hiperandrogēnisma pazīmes un policistiskas olnīcas ultrasonogrāfiskājā izmeklējumā.

Klīniski novēro arī aptaukošanos, anovulācijas dēļ - neauglību. Pacientēm ar PCOS ir paaugstināts kardiovaskulāro slimību un cukura diabēta attīstības risks. PCOS ārstēšanas taktika ir atkarīgā gan no simptomu izteiktības pakāpes, gan arī no mērķa, ko sieviete ar PCOS vēlas sasniegt.

Piemēram, ja sieviete nevēlas grūtniecību un viņai netraucē pastiprināts apmatojums, vai tas ir niecīgs, sieviete var arī neārstēties un apmeklēt ginekologu reizi gadā. Bet ja sievietei traucē ādas problēmas, pastiprināts apmatojums, neregulārs menstruālais cikls vai arī sieviete vēlas grūtniecību, to ir jāparrunā ar savu ginekologu uz jāsāk atbilstoša ārstēšana. Lai Jums veicās!

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!