Foto: LETA

Rīgas mērs Nils Ušakovs ( S) nedosies uz 9.maijā plānotajām vērienīgajām „uzvaras dienas” svinībām Maskavā.

Ušakovs Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" sacīja, ka viņš 9.maiju regulāri pavada Rīgā, un viņš neredz iemeslu, lai šogad būtu citādi.

Oficiālu ielūgumu uz 9.maija pasākumu Maskavā gan Rīgas mērs neesot saņēmis. Ja tāds tikšot saņemts, tad Ušakovs pieklājīgi atbildēšot, ka paliks Rīgā.

Vaicāts, vai nebūtu bijis labāk atteikties no  Starptautiskā Sabiedriskā pareizticīgo tautu vienotības fonda (SSPTVF) prēmijas par kristietības principu stiprināšanu sabiedrībā, ko Ušakovs saņēma pagājušajā nedēļā Maskavā, Ušakovs atbildēja noliedzoši.

Ušakovs no Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila rokām saņemto prēmiju - 10 000 ASV dolāru (8786 eiro) - paredzējis ziedot Svētā Nikolaja kapelas atjaunošanai. Tas būšot pirmais ziedojums, lai atjaunotu kapelu, kas atradās Spīķeru kvartāla tuvumā un tika nojaukta 1959.gadā.

Ušakovs LTV sacīja, ka Eiropa un ES ir ieinteresētas, lai Latvijai būtu labas attiecības ar Krieviju, tai skaitā ekonomisku iemeslu dēļ. Ušakovs atzina, ka viņa mērķis nav strādāt tā, lai šīs attiecības kādreiz neuzlabotos.

Viņš atzina, ka būtu izteikti nepareizi atteikties no apbalvojuma, ko piešķir Pareizticīgā baznīca, ņemot vērā, ka mums Latvijā ir pietiekoši liela pareizticīgā kopiena un viņš nemēģinātu saistīt kopā baznīcu, valsti un ģeopolitiskas problēmas.

Par to, ko vajadzētu darīt Latvijai un Krievijai, lai šīs attiecības varētu savest kārtībā. Viņš teica, ka ir ļoti labs plāns, lai uztaisītu jūnija beigās uz prezidentūras beigām Maskavā "kārtīgus Jāņus". Patlaban pie tā tiek nopietni strādāts.

Krīze ir, un mēs visi ceram, ka tā kādreiz beigsies. Pēc tās beigām mums kopā ar biedriem no ES vajadzēs karot par Krievijas tirgu un Ušakova uzdevums esot panākt, lai Latvijas uzņēmumi tajā brīdī būtu pirmajās rindās. 

Jau ziņots, ka starp Maskavas uz 9.maija svinībām uzaicinātajiem viesiem ir gan ASV prezidents Baraks Obamagan Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns.

Valsts prezidents Andris Bērziņš uz 9.maija svinībām Maskavā nedosies. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!