Foto: Shutterstock

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien, 14. septembrī, pasludinājusi spriedumu lietā pret Latviju, atzīstot, ka 2018. gadā pieņemtās izmaiņas likumos par pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā mazākumtautību izglītības iestādēs nepārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvencijā (ECK) noteiktās tiesības uz izglītību un diskriminācijas aizliegumu.

Kā savā ierakstā vietnē "X" raksta Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, ECT pasludinājusi spriedumu lietā "Valliulina un citi pret Latviju", vienbalsīgi atzīstot, ka 2018. gada grozījumi par latviešu valodas kā mācību valodas proporcijas palielināšanu nepārkāpj ECK.


Kā izriet no ECT sprieduma, lieta ierosināta pēc piecu Latvijas valstspiederīgo un piecu šeit pastāvīgi dzīvojošo nepilsoņu – vecāku un bērnu – pieteikuma, kuri bija norādījuši, ka uzskata sevi par daļu no krievvalodīgās minoritātes Latvijā. ECT tika iesniegta sūdzība, kurā norādīts, ka šie grozījumi likumos būtiski ierobežo viņu dzimtās valodas – krievu – lietošanu, izglītības pieejamību, un ir pieļauts atšķirīgas attieksmes principa pārkāpums attiecībā uz krievvalodīgajiem un latviski runājošajiem skolēniem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!