Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Panākts politisks atbalsts valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību akciju kotēšanai biržā, bet konkrēts saraksts ar uzņēmumiem vēl taps, otrdien, 13. februārī, preses konferencē pavēstīja premjerministre Evika Siliņa (JV).

Viņa informēja, ka otrdien no rīta notika Ministru kabineta komitejas sēde, kurā tika spriests par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību daļu kotēšanu biržā, kas, pēc Siliņas vārdiem, būtu laba iespēja Latvijā attīstīties uzņēmējdarbībai un valsts kapitālsabiedrībām.

Viņa informēja, ka drīzumā Finanšu ministrija (FM) informēs valdību par uzņēmumiem, kuru daļas varētu tikt kotētas biržā.

"FM ir analizējusi situāciju Lietuvā un Igaunijā, kuras ir spējušas piesaistīt papildus investīcijas, lai viņu energouzņēmumi varētu attīstīties," piebilda Siliņa.

Jautājums par valsts un pašvaldību uzņēmumu daļu kotēšanu biržā tika virzīts arī iepriekšējā koalīcijā. 2023. gada maijā Ministru kabinets uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par Latvijas kapitāla tirgus tālāku attīstību un atbalstīja piedāvātos kapitāla tirgus turpmākās attīstības virzienus.

Vairākām ministrijām tika uzdots izvērtēt, kuras valsts kapitālsabiedrības būtu nododamas biržā, tostarp tiks vērtēta AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" (LVM) kopuzņēmuma SIA "Latvijas vēja parki" kotēšana biržā.

Valdības sēdē finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) minēja, ka biržā varētu kotēt vairāku uzņēmumu ar valsts vai pašvaldību kapitālu daļas, piemēram, "airBaltic", "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Conexus Baltic Gid", "Tet" un "Latvijas Mobilais telefons", kā arī "Rīgas ūdens" un "Rīgas siltums".

Vienlaikus ministrs norādīja uz uzņēmumiem, kuru daļas patlaban nevar nodot kotēšanai biržā - "Latvenergo", LVM, lidosta "Rīga" "Latvijas Pasts", "Latvijas dzelzceļš", "Latvijas gaisa satiksme" un "Latvijas Loto".

Iepriekšējā koalīcija netika panākta politiska vienošanās par minēto jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!