Meža veltes un gardumi tavā virtuvē

Lai pagatavotu veselīgu maltīti, nav nepieciešams iegādāties dažādus importa augļus vai rūpnieciski ražotus pārtikas produktus, jo daudzas vitamīniem un uzturvielām bagātās dabas veltes ir atrodamas tepat – mūsu valsts mežos un laukos. Gan ogas, gan sēnes un pat zaķskābenes var kļūt par vienu no taviem TOP produktiem, kas attiecīgi pagatavotas priecēs kā acis, tā garšas kārpiņas, nemaz nerunājot par veselības uzlabošanu.
Meža veltes un gardumi tavā virtuvē
1
Brūklenes, dzērvenes, lācenes, meža avenes, meža zemenes... Vai tas būtu dzērveņu ievārījums, aveņu želeja vai kāds cits virtuvē pagatavots kulinārijas šedevrs, meža ogu iedarbība uz mūsu organismu ir teju brīnumaina. Piemēram, tagad rudenī vien neliela saujiņa dienas laikā apēstu dzērveņu palīdzēs atveseļoties no dažādām infekcijām, kā arī samazinās risku saslimt ar dažādiem audzējiem un novērsīs riskus, kas saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Meža veltes un gardumi tavā virtuvē
2
Zaķskābenes ne vien ir veselīgs augu valsts izcelsmes produkts, bet tikai pavisam nesen piedzīvojis savu uzvaras gājienu arī pašmāju restorānos vasaras periodā, kur tās pievieno smalkākajiem ēdieniem. Īsta Latvijas garša! Tā ka, ja turpmāk izvēlēsies savā ēdienkartē iekļaut arī šīs gardās meža veltes, būsi ne vien apgādājis savu organismu ar vērtīgām uzturvielām, bet arī pielāgojies jaunākajām modes tendencēm.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Meža veltes un gardumi tavā virtuvē
3
Ne velti arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju izvēlas gaļas produkciju iegādāties tieši no sev pazīstamiem vai ieteiktiem audzētājiem vai zemniekiem, jo nereti veikalos pirktā prece rada šaubas par tās patieso izcelsmes vietu. Un kāpēc gan neizvēlēties ekoloģisku un patiesi dabisku preci, kuru iegādāties piedāvā mednieki? Gan gardi, gan veselīgi!
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Meža veltes un gardumi tavā virtuvē
4
Sēnes, kas bagātīgi aug mūsu mežos, ne vien ir lielisks vitamīnu C, D, B2 un E avots, bet arī darbojas kā labs imunitāti stiprinošs līdzeklis. Un kurš ģimenes loceklis gan nevēlas uzlabot veselību, baudot gardu, mājās pagatavotu sēņu mērci? Turklāt sēņu lasīšanu rudenī var apvienot ar veselīgu pastaigu!
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Skaistākie meža zvēri Latvijā - kas viņi ir? Skaistākie meža zvēri Latvijā - kas viņi ir?   (6)
TOP 5 elpu aizraujošākie koka namiņi pasaulē TOP 5 elpu aizraujošākie koka namiņi pasaulē   (1)
Iepazīsti skaistākās Latvijas vietas bez liekiem izdevumiem Iepazīsti skaistākās Latvijas vietas bez liekiem izdevumiem   (4)
Dabiskuma un zaļā dzīvesveida uzvaras gājiens Dabiskuma un zaļā dzīvesveida uzvaras gājiens   (1)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.