Pavasara atpūta pie ūdens: kur laivot?

Latvija ir upēm un ezeriem pārpilna, un tos apskatīt interesanti ir ne tikai vasarā, bet arī pavasarī, kad daba mostas, atlido putni un upēs ūdens līmenis ir pietiekami augsts, lai varētu doties laivu braucienā. Lai dotu iedvesmu pavasara izbraucienam ar laivām, esam apkopojuši vietas, uz kurām var doties gan aktīvi atpūsties pie dabas, gan laiski un mierīgi izbaudīt dabas skaistumu.
Pavasara atpūta pie ūdens: kur laivot?
1
Lielauces ezers Auces novadā. Dzīvot mājiņā uz ūdens un makšķerēt pa logu zivis? Tāda iespēja ir Lielauces ezerā, kurā ir uzbūvētas četras mājiņas, kas atrodas uz ūdens. Mājiņās par draudzīgām cenām var palikt arī pa nakti. Turpat blakus atrodas arī Lielauces pils un parks, tā ka pastaigai galamērķis garantēts. Ezerā var laivot, braukt ar ūdensvelosipēdu un makšķerēt. Savukārt putnu vērotāji var mēģināt ieraudzīt gan virs ezera medījošo zivjērgli, gan migrējošo sējas zosi, gan šeit ligzdojošos ūdensputnus.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Pavasara atpūta pie ūdens: kur laivot?
2
Kaņiera ezers Engures novadā. Uz Kaņieri laivot var doties pēc pirmā maija, un nebūs jādomā par laivas sagādāšanu, jo pie ezera atrodas labiekārtota laivu bāze. Ezers ir liels un būs laba atpūtas vieta gan makšķerniekiem, gan putnu un dabas vērotājiem. Ezera dienvidaustrumu daļā, ceļa posmā Lapmežciems–Antiņciems ir arī putnu vērošanas tornis. Tā ir laba vieta pīļu, zosu, gulbju, kaiju, zīriņu un citu ūdensputnu, kā arī ezera niedrājā un krastos ligzdojošo sauszemes putnu vērošanai.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Pavasara atpūta pie ūdens: kur laivot?
3
Laivu brauciens pa Gauju. Apskatīt Gaujas senleju no laivas pavasarī vajadzētu ikkatram, jo tas ir viens no gleznainākajiem laivu brauciena maršrutiem. Maršrutu var izvēlēties atbilstoši vēlmēm un laivotāju izturībai. Pieredzējuši laivotāji var doties pat vairāku dienu laivu braucienā no Carnikavas līdz Cēsīm. Bet iespējams doties arī dažu stundu atpūtas braucienā no ērti piebraucamās Jāņrāmja apmetnes vietas līdz Cēsu tiltam. Maršruta vidū ir krāšņās Ērgļu (Ērģeļu) klintis, pie kurām ērta izkāpšana.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Pavasara atpūta pie ūdens: kur laivot?
4
Laivu brauciens pa Salacu. Upe, kura patīk visiem laivotājiem, noteikti ir Salaca. Tajā var ieraudzīt gan klinšainus krastus kā Gaujā, gan lēzenus un skujkoku ieskautus krastus. Droši var izvēlēties maršrutu no Mazsalacas līdz Staiceles ceļa tiltam. Turpinot ceļu līdz Salacgrīvai, 78. kilometrā sākas Sarkanās klintis, kas stiepjas teju 400 metru garumā. Aiz Vecsalacas tilta sākas nēģu tači.
Pixabay


Pavasara atpūta pie ūdens: kur laivot?
5
Tērvetes ūdenskrātuve. Lieliska vieta, lai gan makšķerētu, gan aktīvi atpūstos dabā, laivojot vai braucot ar ūdensvelosipēdu. Pie ezera izvietoti arī sporta laukumi, kuros var sarīkot volejbola vai basketbola draudzības spēli, kā arī doties garākā pastaigā vai pārbraucienā ar velosipēdu pa tuvējo apkārtni. Pie ezera ir arī iekārtotas piknika un naktsmītnes vietas.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Pavasara atpūta pie ūdens: kur laivot?
6
Strenču Plostnieku svētki. Ja ir apņemšanās un vēlme piedalīties interesantā piedzīvojumā, var doties uz Strenčiem un piedalīties Plostnieku svētkos. Kādreiz baļķi tika pludināti pavasarī pēc ledus iziešanas, kad upe ir visstraujākā. Mūsdienās Plostnieku svētki notiek maijā, kad gaiss iesilis, Gaujas krastos valda ziedonis un plosta pasažieri var izbaudīt piedzīvojumu drošos un ērtos apstākļos. Jāņem vērā, ka baļķu pludināšana notiek divas dienas un pa vidu tiek nakšņots teltīs. Par plosta pasažieri var kļūt ikviens, iepriekš piesakoties Strenču novada pašvaldības mājas lapā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Meža upes un ezeri Latvijā Meža upes un ezeri Latvijā   (2)
Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem   (6)
Latvijas dabas dārgumi - nacionālie parki Latvijas dabas dārgumi - nacionālie parki  
Ļaujoties Vidzemes vilinājumam Ļaujoties Vidzemes vilinājumam  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.