Foto: LETA
No apcietinājuma atbrīvots pašvaldības SIA "Rīga satiksme" kukuļošanas krimināllietā aizdomās turētais SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Ziņas sešos".

Krjačeks atbrīvots ceturtdienas, 20. decembra, vakarā.

Krjačeka advokāts Valdis Ulmanis nekomentēja iemeslus, kāpēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēma viņa klientu izlaist brīvībā. Līdz ar to pašlaik no septiņiem aizdomās turētajiem apcietinājumā ir palikuši pieci.

Tiesa Krjačeku apcietināja ceturtdien, 13. decembrī. Līdz ar viņu apcietināja arī uzņēmēju Māri Martinsonu, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektoru Vladislavs Kozaku un Edgaru Teterovski, kurš ir "Tram Servis Riga" valdes locekles Elīnas Kokinas biznesa partneris. Dienu vēlāk apcietināja arī bijušo "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu.

Krjačeka advokāts Valdis Ulmanis žurnālistiem pēc sēdes sacīja, ka pēc iepazīšanās ar tiesas lēmumu lems par tā pārsūdzēšanu, taču pieļāva, ka lēmums tiks pārsūdzēts. Tāpat viņš norādīja, ka viņa klients inkriminētos noziedzīgos nodarījumus pilnībā neatzīst. Advokāts gan nepaskaidroja, kas tiek inkriminēts viņa aizstāvamajam.

Kā liecina KNAB datu bāzē pieejamā informācija, Krjačeks, kurš ir "Gods kalpot Rīgai" biedrs, politiskajām partijām kopumā ziedojis teju 23 tūkstošus eiro. Šogad viņš dāsni ziedojis partijai "Saskaņa" – kopumā trīs tūkstošus eiro, bet 2012. gadā viņš ziedojis tolaik 10 tūkstošus latu "Saskaņas Centram" un 2002. gadā partijai "Jaunais laiks" – četrus tūkstošus latus.

Savukārt partijai "Gods kalpot Rīgai" viņš kā biedru naudu laikā no 2012. līdz 2018. gadam kopumā iemaksājis vairāk nekā 70 tūkstošus eiro.

Partija "Gods kalpot Rīgai" lēmusi uz laiku apturēt Krjačeka darbu politiskajā spēkā.

KNAB iepriekš informēja, ka otrdien, 11. decembrī, veicis neatliekamas procesuālas darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas.

Kukuļošana trijos "Rīgas satiksmes" iepirkumos bija iespējama, jo organizēta grupa vienojusies arī ar vārdā neminētām Rīgas domes amatpersonām, iepriekš skaidroja KNAB.

Krimināllietā KNAB aizturēja septiņas personas un sešām no tām tiesa piemēroja apcietinājumu.

Savu kriminālprocesu sācis arī Polijas pretkorupcijas dienests (CBA), kas apcietinājis divus cilvēkus. CBA informēja, ka iepirkumos slēpts vismaz 800 000 eiro liels kukulis. KNAB vadītājs Jēkabs Straume raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka, visticamāk, kukulis bija lielāks.

KNAB arīdzan precizēja, ka KNAB un CBA izmeklē atsevišķus kriminālprocesus, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka koruptīvā shēma darbojās šādi: vispirms ar ārzemju ražotāju bija jāpanāk vienošanās par sadārdzinātu līgumu. Kad nauda iemaksāta un sabiedriskais transports jau ripoja Rīgas ielās, starpību ražotājam bija jāmaksā ar "Rīgas satiksmi" saistītai privātfirmai, kas transportam sniedz garantijas remontu. Šī firma tālāk naudu skaitīja caur fiktīviem uzņēmumiem par neesošiem pakalpojumiem un galā kukulis tika sadalīts.

Uzņēmējs Martinsons minēts kā galvenais iespējamais organizators šajā jaunajā "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā.

Pārstāvju tikšanās ar kukuļa shēmu autoriem Rīgā parasti notika Valdemāra ielā, kur atrodas Volkinšteina dēla vīna bārs. KNAB par korupciju iepirkumos uzzinājis no ierakstītām sarunām atpūtas kompleksā "Taureņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!