Foto: LETA

ASV senatoru Džona Makeina, Džona Baroso un Džona Hovena vizīte Latvijā ir vēl viens skaidrs apliecinājums, ka ASV savas saistības pildīs, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Ar senatoriem vizītes laikā tiks pārrunāti nākotnes stabilitātes jautājumi, transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības jautājums, kura rezultātā Latvijas kā Eiropas Savienības (ES) valsts loma pieaugs un būs vēl viens tirdzniecības kanāls. Tāpat tiks pārrunāti ar aizsardzību saistīti jautājumi, un, tā kā "visi šie trīs kungi ir zināmā mērā saistīti ar enerģētikas jautājumiem", tiks runāts arī par tiem.

Šādas vizītes notiek, lai vēlreiz apliecinātu, ka mēs esam kopā, ka darām, lai nebūtu sliktāki par pārējām ES dalībvalstīm, sacīja prezidents.

Ja situācija Ukrainā attīstīsies ļoti negatīvi, tad ES pieņems kopīgus lēmumus. Ja būs vajadzīgs, tad tas būs pilnībā saskaņots 28 valstu plāns. Baltijas valstu nostāja ir aktīvāka, nekā pārējo valstu nostāja, kam nav robežu ar Krieviju. Pamatā kopā strādā trīs Baltijas valstis un Polija.

Bērziņš sacīja, ka viedokļu apvienošana un izstrādāšana notiek jau pēdējā laikā un pamatos nostāja ir vienota. Arī process vienotības stiprināšanai un risinājumu meklēšanai notiek ļoti aktīvi.

Bērziņš raidījumā atzina, ka situācijai Ukrainā būtiskas būs ceturtdien, 17.aprīlī, Ženēvā gaidāmajās četru pušu sarunas. Viņš norādīja, ka Luksemburgā notikušās ES Ārlietu ministru padomes darbs liecinājis, ka tiek liktas lielas cerības uz ceturtdienas tikšanos. "Es personīgi neesmu tāds optimists," izteicās Bērziņš.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V) LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka, ja tāda līmeņa ASV amatpersonas ierodas Latvijā, tad ASV skaidri parāda, ka Latvija tām ir stratēģiskais partneris. Tas ir skaidrs signāls, ka ASV mums palīdzēs, ja būs nepieciešams, atzina premjere.

Pēdējā laika notikumi rāda, ka tas viennozīmīgi tā ir, vaicāts, vai piekrīt apgalvojumam, ka Ukrainas notikumu scenārijs tiek rakstīts Krievijā, sacīja Bērziņš.

Jau vēstīts, ka ASV senatoru vizīte Latvijā ilgs divas dienas. Šo vizīti atzinīgi novērtējusi bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura norāda, ka Makeins vienmēr bijis liels Latvijas draugs un atbalstītājs.

Senatori vizītes ietvaros tiksies ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām un apmeklēs Ādažu poligonu, kur tiksies ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi un aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!