Foto: LETA

Jautājumus saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanu varētu izskatīt ne tikai Saeimas Nacionālās drošības komisija, bet arī parlamenta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, kā arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka nav nekādu iebildumu, lai šīs komisijas "sašaurinātā sastāvā" izskatītu jautājumu par "Citadeli". Šajās komisiju sēdēs varētu piedalīties deputāti, kuriem ir pielaide valsts noslēpumam.

Straujuma piebilda, ka nav ierobežojumu, kādā termiņā būtu jāsasauc komisiju sēdes.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš akcentēja, ka ne tikai partijai, bet arī sabiedrībai kopumā par šo procesu ir ļoti daudz jautājumu. Bērziņš arī piebilda, ka no Nacionālās drošības komisijas pārstāvjiem saņemts apstiprinājums, ka šāda diskusija būs. VL-TB/LNNK arī pārējo divu komisiju vadītājus aicinās iekļaut darba kārtībā jautājumu par "Citadeles" pārdošanas procesu.

Savukārt ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) pauda, ka deputātiem nevar aizliegt kaut ko skatīt, tomēr jāapzinās, ko nozīmē konfidencialitāte šajos darījumos. "Ja rezultātā kāds no investoriem, potenciālajiem pircējiem, izstāsies no procesa, tad tiem deputātiem, kas ierosināja šo procesu, būs jāuzņemas politiskā atbildība," piebilda ministrs. Viņam nav iebildumu pret to, lai šo jautājumu skatītu Nacionālās drošības komisijā, tomēr varētu nebūt lietderīgi skatīt to plašāk.

Straujuma arī akcentēja, ka valdība šajā jautājumā vēlas rast pēc iespējas labāku risinājumu. Viņa arī norādīja, ka bažu kliedēšanai plāno personīgi vēlreiz noskaidrot Eiropas Komisijā (EK), vai "Citadeli" nepieciešams pārdot. "Es zinu, ka ir ierosināta lieta par valsts atbalstu no EK saistībā ar mūsu valsts bankas nepārdošanu," piebilda valdības vadītāja.

Savukārt ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) pauda, ka deputātiem nevar aizliegt kaut ko skatīt, tomēr jāapzinās, ko nozīmē konfidencialitāte šajos darījumos. "Ja rezultātā kāds no investoriem, potenciālajiem pircējiem, izstāsies no procesa, tad tiem deputātiem, kas ierosināja šo procesu, būs jāuzņemas politiskā atbildība," piebilda ministrs.

Kā ziņots, pirms nedēļas valdības sēdē tika atbalstīts Ekonomikas ministrijas priekšlikums sašaurināt "Citadeles" bankas potenciālo pircēju loku un turpmākajā pārdošanas procesā piedalīsies mazāks pircēju skaits. Turpmāk atlikušie pircēji varēs saņemt detalizētāku informāciju par "Citadeles" bankas finanšu rādītājiem un tās kredītportfeli, un pēc tam tiem būs jāiesniedz savs precizējošs cenas un līguma piedāvājums.

Vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) paredz, ka "Citadele" jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par, visticamāk, ļoti zemu cenu, iepriekš prognozēja Dombrovskis. Savukārt nacionālā apvienība uzskata, ka pašlaik banka nebūtu jāpārdod.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!