Foto: DELFI

Apvienībai "Saskaņas centrs" (SC) vairāku iemeslu dēļ esot rezervēta attieksme pret "Vienotības" piedāvājumu veidot plašu "varavīksnes koalīciju" no visiem 11.Saeimā ievēlētājiem spēkiem, tomēr pirms spriest par to oficiāli, SC vēlas sagaidīt konkrētu "Vienotības" valdes lēmumus.

Par to pirmdien pēc tikšanās ar "Vienotību" sacīja SC vadītājs un Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Viņš norādīja, ka SC joprojām par labāko variantu uzskata trīs vēlēšanās labāko rezultātu guvušo spēku – SC, Zatlera reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" - koalīciju. Tas atbilst arī ZRP valdes sestdienas naktī pieņemtajam lēmumam par šādu trīs partiju koalīciju, premjera amatā aicinot tagadējo ministru prezidentu, "Vienotības" pārstāvi Valdi Dombrovski.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka SC "varavīksnes koalīcijas" piedāvājumu pat negrasās apsvērt kā nopietnu. Apvienības prioritāte joprojām ir trīs partiju koalīcija ar ZRP un "Vienotību", taču SC vairs nebaida arī iespēja veidot koalīciju divatā ar ZRP.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa lūgta skaidrot, kāpēc vēl pirms dažiem mēnešiem viņa apgalvojusi, ka gan "Vienotības" valdē, gan biedru vidū vairākums varētu atbalstīt koalīciju ar SC, bet tagad pret to iebilst, pirmdien žurnālistiem viņa norādīja, ka situācija "pēc ārkārtas vēlēšanām ir krasi mainījusies". Āboltiņa uzsvēra, ka šobrīd ir acīmredzami izveidojies kodols – SC un ZRP, tāpēc "Vienotībai" neesot pārliecības, ka ejot kā trešajiem partneriem šādā koalīcijā, "netiktu pazaudēts valsts ideoloģiskais pamats".

Āboltiņa arī norādīja, ka viņai neesot pārliecības, ka šādā koalīcijā netiktu apdraudēta valsts vēsturiskā virzība.

Āboltiņa arī norādīja, ka ZRP valdes paziņojumā par SC aicināšanu koalīcijā esot bijis daudz nepatiesību, piemēram, apgalvojums, ka valsti vājina etniskā sašķeltība un neuzticēšanās. Āboltiņas ieskatā, Latvijā etniskās šķelšanās nekad nav bijis, jo pretrunas ir bijušas tikai ideoloģiskās, ko pieradot arī tas, ka no "Vienotības" saraksta Saeimā ir ievēlēti divi krievu tautības pārstāvji.

Turklāt Nacionālā apvienība šajās vēlēšanās ir ievērojami audzējusi vēlētāju atbalstu, tāpēc to nevar nerespektēt. Āboltiņa arī norādīja, ka pēdējo nedēļu laikā "Vienotība" aptaujājusi vairākus savus biedrus, kas pauduši satraukumu arī par SC ietilpstošās Alfrēda Rubika vadītās Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) programmu.

Lūgti skaidrot, vai "Vienotība" apsver iespēju palikt opozīcija, Dombrovskis norādīja, ka jebkurai partijai tam būtu jābūt gatavai, tomēr "tāds nav "Vienotības" uzstādījums". Viņš arī uzsvēra, ka "varavīksnes valdības" precedenti pasaulē ir bijuši, un "pēc ārkārtas vēlēšanām ir iespējami ārkārtas risinājumi".

Savukārt Ušakovs norādīja, ka SC respektē "Vienotības" viedokļu daudzveidību un tic, ka "Vienotība" domā par valsts interesēm, nevis par amatiem. Viņš norādīja – ja SC ietilpstošajām partijām "Saskaņa" un LSP nesakritīs viedokļi par valdības deklarāciju, pastāv iespēja, ka to parakstīs un atbildību par to uzņemsies tikai "Saskaņa".

Savukārt Nacionālajai apvienībai "bez tiesiskuma jautājumiem ir arī cita specifika, ko mēs visi labi zinām", skaidroja Ušakovs. Viņš norādīja, ka Nacionālā apvienība ir "lielā mērā ir "viena jautājuma partija", ar ko mums kardināli atšķiras uzskati, tāpēc SC ir zināma atturība pret koalīciju no četrām partijām, bet par piecu partiju valdību skepse mums ir vēl lielāka".


Jau ziņots, ka, reaģējot uz Zatlera reformu partijas (ZRP) aicinājumu "Vienotībai" veidot valdību kopā ar ZRP un "Saskaņas centru" (SC), premjera amatam virzot "Vienotības" pārstāvi, pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski, "Vienotība" aicina apsvērt ideju par iespējamu "varavīksnes koalīciju", kas ietvertu visus 11.Saeimā ievēlētus spēkus, arī Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS).

ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un "Saskaņas centra" (SC) un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim. Savukārt "Vienotība"koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tikšanās reizei pirmdien vēl pārdomāt.

Savukārt SC ir nosaucis ZRP lēmumu par vēsturisku un tās līderis Nils Ušakovspaziņoja, ka apvienība ir gatava strādāt koalīcijā, pat ja no tās atšķelsies kreisi noskaņotie Latvijas Sociālistiskās partijas biedri. SC arī joprojām cer, ka valsts intereses "Vienotībai" ir svarīgākas par amatiem, un ka  "Vienotība" pievienosies plašai un stabilai koalīcijai.

Savukārt iepriekš SC, ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līderi uzsvēra nepieciešamību saliedēt sabiedrību, taču par iespēju šim mērķim veidot visu četru partiju kopīgu tā dēvēto "varavīksnes valdību" izteicās atturīgi.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!