Foto: Saeimas administrācija

Pašlaik drošības jautājumi prevalē pār ekonomiskajiem, norādīja vairāki Saeimas komisiju vadītāji, komentējot Krievijas noteiktās sankcijas.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Jānis Ozoliņš (V/RP) uzsvēra, ka drošības jautājumi pašlaik prevalē pār ekonomiskajiem jautājumiem. ES vienojās par ekonomiskajām sankcijām, un tagad mums arī jābūt vienotiem, runājot par atbildes reakcijas amortizācijas un mīkstināšanas efektu, sacīja deputāts.

Proti, ES līmenī nepieciešams pastāvēt, lai šāds kompensācijas mehānisms tiktu izveidots, uzskata Ozoliņš. Viņš arī piebilda, ka arī nacionālajā līmenī jādomā par garantijām, piemēram, lai saimniecības, kurām ir kredītsaistības, sankciju dēļ nenonāktu maksātnespējas situācijā, tāpat nepieciešamas pārorientācijas programmas.

Politiķis arī akcentēja, ka ar šo jautājumu risināšanu nevajadzētu vilkt garumā un kavēties, turklāt lauksaimniekiem tagad ir ražas laiks.

Arī parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (V/RP) teica, ka šī cīņa ir arī par Latvijas drošību un neatkarību, un no šāda viedokļa šī situācija būtu jāvērtē. Viņa pauda viedokli, ka mums pašiem būtu tagad vairāk jāizvēlas vietējie produkti, kā piemēru minot Polijas iedzīvotāju reakciju pēc Krievijas aizlieguma importēt augļus un dārzeņus no šīs valsts. Turklāt arī atsevišķi pārtikas ražotāji vairāk orientējas uz Latvijas un rietumvalstu tirgu, piebilda politiķe.

Savukārt, runājot par ES iespējamo kompensācijas mehānismu, Kalniņa-Lukaševica norādīja: gadījumā, ja Krievijas atbildes reakcijai būs lielas ekonomiskas sekas, jāvēršas pēc palīdzības ES. Arī iepriekš Latvija savā pozīcijā saistībā ar sankcijām kā vienu no punktiem minēja to, ka jālūkojas pēc kompensācijas mehānisma. Vienlaikus gan jāapzinās, ka mēs aicinājām uz stigru rīcību pret Krieviju, līdz ar to mēs nevaram būt tie, kas visaktīvāk pieprasīs palīdzību.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V) norādīja, ka viņš nebūtu pārsteigts, ja Ārlietu ministrija jau būtu paredzējusi un pārrunājusi iespējas vērsties ES pēc palīdzības, ja sankcijām būs liela ietekme uz ekonomiku. Politiķis uzskata, ka tagad nepieciešams izvērtēt, kāds efekts Latvijas ekonomikā būs no šāda Krievijas lēmuma.

Kā ziņots, Krievija noteikusi "pilnīgu embargo" lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības (ES), ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu, ceturtdien paziņoja Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

"Krievija ievieš pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem no ES, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas," norādīja Medvedevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!