Foto: AFI
Kādreizējais Latvijas Tautas frontes līderis, tagadējais Zatlera reformu partijas (ZRP) biedrs Romualds Ražuks uzskata, ka tālāk latvietības un latviešu valsts attīstība bez "krievu problēmas atrisināšanas" nav iespējama un ar daļu no krievvalodīgajiem iedzīvotajiem "ir iespējams runāt".

Pirmdien intervijā Latvijas Radio Ražuks, skaidrojot ZRP lēmumu veidot valdības koalīciju ar "Saskaņas centru" (SC), kas tradicionāli lielākoties pārstāv krievvalodīgos pilsoņus, norādīja, ka krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji "nav viengabalaina masa" un ar daļu no viņiem "ir iespējams runāt".

Ražuks stāstīja, ka viņam ir 23 gadu pieredze politikā, un no šīs pieredzes viņš atceroties, ka vairākos izšķirošajos brīžos politisko lēmumu pieņemšanai bija nepieciešams arī krievvalodīgo atbalsts, bez kura šos lēmumus nebūtu iespējams pieņemt.

Tālāk latvietības un latviešu valsts bez šī krievu problēmas jautājuma atrisināšanas nav iespējama un pie tā ir jāstrādā, klāstīja Ražuks, pieļaujot, ka pašlaik sabiedrība tam nav nobriedusi, bet "nekas, būs cits vēsturiskais brīdis".

Viņš gan atzina, ka baidās no sabiedrības radikalizēšanas pašreizējo diskusiju rezultātā. Pēc Ražuka domām, politiķiem pietrūka laika diskusijām par šo jautājumu, un ja būtu vairāk laika, "tad būtu cits redzējums".

Viņš arī noliedza, ka ZRP pirms vēlēšanām slēptu no vēlētājiem savu nostāju, jo partijas līderis, eksprezidents Valdis Zatlers jau iepriekš atzinis, ka "visi ir mūsējie, kas lojāli Latvijas valstij".

Jau ziņots, ka sarunās par plašas koalīcijas modeli, kurā darbotos četri no pieciem 11.Saeimā ievēlētājiem spēkiem, vienošanās nav panākta, tāpēc tagad "Vienotība" un Zatlera reformu parija (ZRP) sāks sarunas par iespēju izveidot trīs partiju koalīciju.

Tikmēr Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien sagaida vismaz vienotu pozīciju no partijām par nākamās koalīcijas aprisēm, kā arī ir gatavs otrajai sarunu kārtai, ja tas būs nepieciešams.

Trešā partnera meklēšanu gan ZRP un "Vienotība" sāka jau pirmajās dienās pēc 11.Saeimas vēlēšanām, tomēr vienošanos nepanāca, un vēlāk katrai partijai izveidojas atšķirīgais viedoklis par trešo partneri - ZRP uzskatīja, ka jāveido koalīcija ar SC, bet "Vienotības" valde pārliecināta, ka koalīcijā jāaicina Nacionālā apvienība. Redzot, ka sarunas nonāk strupceļā, "Vienotība" piedāvāja plašāku "saliedētības koalīciju" no visām četrām parijām, tomēr "Saskaņas centrs" (SC) un VL-TB/LNNK pozīcijas sarunās izslēdza šāda modeļa iespēju. Tagad ZRP un "Vienotība" atgriezās pie trešā partnera meklējuma.

Vairāki koalīcijas veidošanā iesaistītie politiķi atzīst ir izveidojusies pata situācija, tāpēc pieļauj, ka līdz pirmdienai, kad Valsts prezidents AndrisBērziņš sagaida no partijām vienošanos par koalīciju, to atrisināt nevarēs, un sava loma būs jāspēlē Rīgas pilij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!