Foto: DELFI

Saeimas Nacionālās drošības komisija aicina valdību sniegt regulāru informāciju saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanas procesu, kā arī pārvērtēt iespējamos riskus šajā jautājumā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija parlamentāriešus informējusi par potenciālo investoru finansiālo stāvokli un iespējamo darbību pēc bankas iegūšanas, savukārt drošības iestādes - par iespējamiem reputācijas riskiem.

Saeimas komisijas vadītājs Valdis Zatlers (RP) norādīja, ka deputāti pie šī jautājuma vēl atgriezīsies, tāpēc parlamentārieši lūdz valdību regulāri - reizi divās nedēļās - informēt Nacionālo drošības komisiju par bankas pārdošanas procesa gaitu.

Zatlers neatklāja atbildīgo iestāžu sniegto informāciju par iespējamiem riskiem, vien norādīja, ka parasti šādos jautājumos tiek vērtēti reputācijas un naudas izcelsmes riski. Taujāts, cik lieli ar šiem jautājumiem saistītie riski "Citadeles" pārdošanas procesā, politiķis atbildēja: "Tie tiek vērtēti, un mēs lūdzām valdību tos vēlreiz pārvērtēt."

Kā ziņots, jautājumus saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanu varētu izskatīt ne tikai Saeimas Nacionālās drošības komisija, bet arī parlamenta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, kā arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Iepriekš valdības sēdē tika atbalstīts Ekonomikas ministrijas priekšlikums sašaurināt "Citadeles" bankas potenciālo pircēju loku un turpmākajā pārdošanas procesā piedalīsies mazāks pircēju skaits. Turpmāk atlikušie pircēji varēs saņemt detalizētāku informāciju par "Citadeles" bankas finanšu rādītājiem un tās kredītportfeli, un pēc tam tiem būs jāiesniedz savs precizējošs cenas un līguma piedāvājums.

Vienošanās ar EK paredz, ka "Citadele" jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par, visticamāk, ļoti zemu cenu, iepriekš prognozēja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP). Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK uzskata, ka pašlaik banka nebūtu jāpārdod.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!