Foto: Shutterstock
Par grilēšanu un gaļas marinādēm nebeigsim runāt vēl visu vasaru. Bet kad gan vēl, ja ne tagad ķerties pie oglēm un gaļas, iekurt grilu, lai iepriecinātu savu vēderu! Restorāna "Muusu" šefpavārs Kaspars Jansons piedāvā trīs marināžu receptes, kuras noteikti ir vērts pamēģināt.

Kokosriekstu pienā marinētas tīģergarneles

Šai receptei būs nepieciešams kokosriekstu piens (150g), tīģergarneles (500g), ingvers (25g), divi laimi, svaiga koriandra buntīte, cukurs (2 ēdamkarotes), karija pasta (1 ēdamkarote) un augu eļļa (3 ēdamkarotes).

Koriandru sakapā, bet ingveru smalki sarīvē vai sagriež plānās jo plānās šķēlītēs. Laima sulu izspiež bļodiņā, pievieno koriandru, ingveru, kokosriekstu pienu, cukuru, karija pastu un eļļu. Sastāvdaļas samaisa un marinādē ber iekšā tīģergarneles. Jūras veltēm ļauj marinēties aptuveni 30 minūtes, un pēc tam cep uz grila.

Jogurtā marinēta cāļa gaļa

Marināde, kurai nepieciešams jogurts bez piedevām (400g), kilograms cāļa krūtiņu, citrons, piparmētras (50g), olīveļļa (4 ĒK), cukurs (2 ĒK), kā arī šķipsna sāls.

Ņem bļodu, kurā izspiež citrona sulu, pievieno sasmalcinātas piparmētru lapiņas, jogurtu, olīveļļu, cukuru un sāli, pēc tam visu kārtīgi samaisot. Marinādē liek cāļa krūtiņas gabalus un rūpīgi apmaisa. Gaļu marinē aptuveni stundu.

Liellopa strēmeles ingvera un sojas marinādē

Nepieciešams kilograms liellopa gaļas, kas ņemta no muguras daļas (gaļu sagriež pusotru centimetru plānās strēmelēs), sojas mērce (4 ĒK), kečups (4 ĒK), ingvers (50g), četras ķiploka daiviņas, augu eļļa (4 ĒK), brūnais cukurs (2 ĒK) un sarkanais sīpols.

Gatavojot marinādi, vispirms sasmalcina sīpolu, tad sarīvē ingveru, pievieno sojas mērci, kečupu, sasmalcinātas ķiploku daiviņas, augu eļļu un brūno cukuru. Marinādi kārtīgi samaisa. Ņem liellopa gaļas strēmeles un katru ieziež ar marinādi. Gaļu ieliek traukā un marinē pusstundu līdz pat stundu, lai tā iegūtu pilnvērtīgu garšu.

Bet ja kāda no šīm trim receptēm līdz galam neuzrunāja, piedāvājam šo to no Tasty.lv recepšu kolekcijas:

Grilēta vistas fileja ar garšaugu sviestu un saldo kartupeļu šķēlēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātri pagatavojama vakariņu vai pusdienu recepte, kas ļauj pieradināt savas garšas kārpiņas pie pagaidām vēl visai svešā dārzeņa - saldā kartupeļa.

Lasīt vairāk

Grilēta liellopa fileja ar marinētu melleņu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izsmalcināta, vasarīga uzkoda, kas greznos tavu galdu un dos garšas baudījumu. Plānas, viegli apceptas filejas šķēles ar zaļajiem salātiem un marinētām mellenēm. Vienkārši pagatavojama, tikai jādod laiks mellenēm iemarinēties un ceptajai gaļai sastingt saldētavā.

Lasīt vairāk

Grilētas vistas krūtiņas ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegli pagatavojamas un ļoti gardas vistas krūtiņas, kuras cept ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila.

Lasīt vairāk

Grilēta kakla karbonāde citronu un zaļumu marinādē

Foto: Shutterstock

Grilēta cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta citronu un zaļumu marinādē, būs gards risinājums vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Šo pašu marinādi var izmantot arī šašlika gatavošanai, atšķirsies vien gaļas sagriešanas veids!

Lasīt vairāk

Grilēta forele ar ķiploku sviestu

Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Buka šašliks kivi marinādē

Foto: Shutterstock

Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Foto: Shutterstock

Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock

Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!