Foto: Shutterstock

Iekšējās drošības birojs (IDB) šā gada marta vidū Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret pašvaldības policijas amatpersonu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas saistīta ar vardarbību, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka pašvaldības policijas amatpersona dienesta pienākumu pildīšanas laikā pārsniedza savas dienesta pilnvaras, nepamatoti pielietojot vardarbību pret kādu privātpersonu, kā rezultātā cietušajam nodarīti miesas bojājumi.

Pašvaldības policijas amatpersonai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp aizliegums ieņemt noteiktu amatu pašvaldības policijā.

Saistībā ar pašvaldības policijas amatpersonas veikto pārkāpumu prokuratūrai ir nodots kriminālprocess ar ierosinājumu uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 317. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – dienesta pilnvaru pārsniegšana, kas saistīta ar vardarbības pielietošanu – izdarīšanu.

Likums par šādu nodarījumu kā sodu vainīgajam paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

IDB 2023. gadā kompetences ietvaros uzsāka 50 kriminālprocesus un kopumā veica pirmstiesas izmeklēšanu 142 kriminālprocesos.

IDB papildina, ka aizvadītajā gadā tas prokuratūrai nosūtījis 48 kriminālprocesus kriminālvajāšanas uzsākšanai par 98 noziedzīgiem nodarījumiem pret 72 personām – 56 Iekšlietu ministrijas padotības un pašvaldības policijas iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, kā arī 16 fiziskām personām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!