Foto: LETA

Prokuratūra pārbaudē par Latvijas Televīzijas (LTV) valdes atlasi konstatējusi ka persona, kas tika iecelta LTV valdes priekšsēdētāja amatā, formāli atbilst Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma prasībām jautājumā par piecus gadus ilgu profesionālo pieredzi uzņēmumu vadībā. Vienlaikus prokurors konkursa nolikumā un kandidātu atlasē konstatējis vairākas nepilnības, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Jau ziņots, ka pārbaude prokuratūrā sākta pēc Latvijas Žurnālistu asociācijas iesnieguma. LŽA iesniegumā apšaubīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) 28. marta lēmuma par LTV valdes priekšsēdētāja iecelšanu likumību. LŽA ieskatā amatā ieceltais kandidāts neatbilst likuma prasībām, jo nav darbojies plašsaziņas līdzekļu jomā un nekad nav vadījis uzņēmumu.

Prokuratūra pārbaudē saņēmusi ziņas no NEPLP, Valsts ieņēmumu dienesta (VID), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) un Uzņēmumu reģistra, kā arī no LŽA un NEPLP pieņemti papildus paskaidrojumi.

Izvērtējot iegūto informāciju, konstatēts, ka ar 10. janvāra lēmumu apstiprinātajā konkursa nolikumā NEPLP nav pietiekami detalizēti formulējusi kandidātam izvirzītās prasības.

Tāpat konkursa komisija nav pārliecinājusies par kandidāta iesniegto ziņu patiesumu. Kaut arī par LTV valdes priekšsēdētāju ar balsu vairākumu ievēlēts likuma prasībām formāli atbilstošs kandidāts, konkursa nolikums un izvērtēšanas process nerada pārliecību, ka no visiem pretendentiem valdes priekšsēdētāja amatā iecelta atbilstošākā persona, norāda prokuratūra.

Par konstatētajiem trūkumiem NEPLP informēta 10. maijā.

Savukārt NEPLP paziņojumā medijiem norāda: Ģenerālprokuratūra atzinusi, ka padome konkursu uz LTV valdes locekļu amatiem rīkojusi likumīgi. Tāpat atzīts, ka konkursā uzvarējušais LTV valdes priekšsēdētāja amata kandidāts Giels atbilst likuma prasībām.

Līdz ar to Latvijas žurnālistu asociācijas vadītājas Ivonnas Plaudes, Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieka Vladislava Vespera un Lietuvā reģistrētās biedrības "Baltic institute ofcorporate governance" darbinieka Andra Grafa publiski paustie apgalvojumi, ka konkursā pieļautas nelikumības, izrādījušies nepatiesi.

NEPLP atgādina, ka jau iepriekš norādījusi – LTV valde tika izvēlēta likumīgi, bet politiska spiediena rezultātā jaunievēlētie valdes locekļi bija spiesti atteikties no amatu pienākumu uzņemšanās.

"NEPLP arī turpmāk savā darbībā balstīsies uz likumu un nepakļausies ne politiskajam, ne mediju spiedienam," teikusi NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Lūgta komentēt arī prokuratūras konstatētās nepilnības, Klāvs Radziņš
no NEPLP Informācijas centra portālam "Delfi" pauda, ka padome izsaka pateicību prokuratūras darbiniekiem par operatīvi veiktu vērtējumu. "Komentējot prokuratūras atzinumus, varam teikt, ka NEPLP, organizējot jaunus konkursus, izvērtēs ieteikumu lietderību," pauda Radziņš.

Savukārt Grafs, kuru savā preses paziņojumā piemin arī NEPLP, uzskata, ka NEPLP maldina sabiedrību, apgalvojot, ka Ģenerālprokuratūra atzinusi NEPLP organizētā LTV valdes konkursu par atbilstošu likumam. "Ģenerālprokuratūra nav vērtējusi to, vai NEPLP pareizi piemērojis likuma normas, izstrādājot konkursa nolikumu un vadot atlases procesu. Ģenerālprokuratūra vērtēja, vai konkrētais kandidāts atbilda likuma prasībām un konstatēja, ka par LTV valdes priekšsēdētāju ievēlēts likuma prasībām formāli atbilstošs kandidāts. Vienlaikus Ģenerālprokuratūra norādīja uz virkni nepilnībām NEPLP konkursa norisē, tajā skaitā to, ka konkursa nolikums un izvērtēšanas process nerada pārliecību, ka no visiem pretendentiem valdes priekšsēdētāja amatā iecelta atbilstošākā persona," uzsver Grafs.

Tāpat viņš piemetina, ka arī Saeimas Juridiskais birojs iepriekš secinājis, ka NEPLP LTV valdes konkursā nav vadījusies pēc atbilstošajām likuma normām, jo NEPLP vajadzēja piemērot ne tikai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normas, bet arī Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma normas.

"Līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka publiski paustie apgalvojumi par konkursā pieļautajām nelikumībām izrādījušies nepatiesi. Atkārtoti jāuzsver, ka NEPLP izveidotās konkursa komisijas sastāvs, kurā ar balsstiesībām ir tikai paši NEPLP locekļi, neatbilst Publikas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 31. panta piektajā daļā noteiktajam, kas paredz pienākumu nominācijas komisijā iekļauj NEPLP un Pārresoru koordinācijas centra pārstāvjus, kā arī neatkarīgus ekspertus un, ja nepieciešams, novērotājus ar padomdevēja tiesībām. Tāpat NEPLP īstenotā kandidātu vārdu publiskošana neatbilst Ministru kabineta 2015. gada 1. decembra noteikumu Nr.686 12. punktam, kas uzliek NEPLP par pienākumu nodrošināt, ka kandidātu atlases un novērtēšanas procesā iegūtā informācija par pretendentiem netiek nodota vai izpausta trešajām personām. Likuma normu neievērošana bija viens no iemesliem, kāpēc izgāzās LTV valdes konkurss," uzskata Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents.

Jau ziņots, ka NEPLP lēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu. Savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču.

Pēcāk par LTV valdes priekšsēdētāju ieceltais Giels nolēma atteikties no sava amata. No amata atteicās arī Juhņēviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!