Foto: Shutterstock

Rīgas domes deputāti trešdien apstiprināja pārstrādāto pašvaldības civilās aizsardzības plānu. Debatējot par jautājumu, vairāki deputāti rosināja iedzīvotājiem pavasara talkā sakopt savus pagrabus, tādējādi tos sagatavojot iespējamam apdraudējumam.

Jau ziņots, ka Rīgai tapis pārstrādāts civilās aizsardzības plāns, kas definē arī rīcību kara apdraudējuma gadījumā. Vairāk par to var lasīt šeit.

Debatējot par plānu galīgajā izskatīšanas fāzē – domes sēdē – deputāti ieteica vairākus uzlabojumus, ko iedzīvotāji un domnieki vēl varētu darīt, lai rīdzinieki būtu pēc iespējas gatavāki iespējamam apdraudējumam. Piemēram, pie frakcijām nepiederošais deputāts Jakovs Pliners aicināja pašvaldību drukāt bukletus divās valodās – latviešu un krievu – un mest tos pastkastītēs "grib to vai nē".

No vairākiem deputātiem izskanēja aicinājums rīkot praktiskas iedzīvotāju mācības, jo ne katrs rīdzinieks izlasīs šo jauno dokumentu.

Savukārt deputāts Einārs Cilinskis (NA/LRA) aicināja apsaimniekotājus skubināt iedzīvotājus aizvākt drazu no māju pagrabiem, kā arī to darīt par saviem līdzekļiem. Deputātes Rita Našeniece (JV) un Ieva Brante (NA/LRA) mudināja kampaņu vērst plašāku un iedzīvotājiem savos pagrabos jau izveidot mikroinfrastruktūru, lai nepieciešamības gadījumā tajā varētu patverties, ja radītos tāda nepieciešamība tuvākajā laikā.

Savukārt Valters Bergs aicināja tīrīt ne tikai pagrabus, bet arī domas, lai "X" stundā lēmumus varētu pieņemt ar vēsu galvu. Tāpat viņš norādīja, ka zemessardze gaida jaunus biedrus, kas būtu gatavi aizstāvēt valsti pret agresoru.

Rīgas civilās aizsardzības plāns tapis sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un vairākām ministrijām.

Pašvaldība plāno arī gada garumā veidot astoņus informējošus seminārus par dažādiem tematiskajiem blokiem, kas būs pieejami gan tiešraidē, gan ierakstā visiem interesentiem. Arī pašvaldības mājaslapā tiks izveidota civilajai aizsardzībai veltīta sadaļa, kurā būs gan izstrādātais plāns, gan ieteikumi iedzīvotājiem.

Pašvaldība sākumā plāno izveidot digitālus informatīvos materiālus, bet gada beigās arī drukātus. Savukārt VUGD aicina pēc iespējas katram viedtālrunī lejupielādēt "112" lietotni, kurā apdraudējuma situācijā saņems paziņojumu, gan arī varēs iepazīties, kā rīkoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!