Foto: Valsts kanceleja

Ģenerālprokuratūra ir pabeigusi Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča uzdevumā veikto pārbaudi par publiski izskanējušajiem apgalvojumiem, ka 2014. gadā noticis mēģinājums ietekmēt Saeimas vēlēšanu rezultātu, secinot, ka tas nav bijis iespējams, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Prokuratūras pārbaudē konstatēts, ka 2022. gadā Satversmes aizsardzības biroja rīcībā nonāca informācija par faktiem, kuri tika minēti Latvijas Televīzijas 2024. gada 24. aprīļa raidījumā "Kas notiek Latvijā?".

Atbilstoši Valsts drošības iestāžu likumam, kas cita starpā nosaka, ka valsts drošības iestāžu galvenie uzdevumi ir politiskās, ekonomiskās, sociālās, militārās, zinātniskās, tehniskās un citas ar valsts drošības un ekoloģiskajiem apdraudējumiem saistītās informācijas vākšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana likumā noteiktajā kārtībā, raidījumā izskanējusī informācija tika analizēta un attiecīgi izvērtēta.

Pārbaudē netika iegūtas ziņas par to, ka 2014. gada Saeimas vēlēšanu rezultātus būtu bijis iespējams ietekmēt, iejaucoties informācijas sistēmu darbībā, kā arī, ka šāda ietekmēšana būtu iespējama šobrīd.

Lai novērstu iespējamus apdraudējumus, ar Ministru kabineta rīkojumu pirms katrām vēlēšanām tiek izveidota starpinstitūciju darba grupa, kura, atbilstoši tās uzdevumiem, koordinē jautājumus, kas saistīti ar vēlēšanu norisei nepieciešamo informācijas sistēmu noturības un drošības pret ārēju ielaušanos nodrošināšanu.

Jau ziņots, ka Informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SOAAR" vadītājs Renārs Kadžulis raidījumā "Kas notiek Latvijā?" apgalvoja, ka 2014. gadā viņam zvanījis bijušais partijas "Vienotība" ģenerālsekretārs Artis Kampars, lūdzot, lai Kadžulis nodrošina, ka Solvita Āboltiņa tiekot Saeimā.

Kadžulis arī apgalvoja, ka vairākkārt mutiski vērsies SAB, taču nedz SAB, nedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) nav saņemti iesniegumi no Kadžuļa vai viņa pārstāvēta uzņēmuma SIA "SOAAR" par iespējamām nelikumībām saistībā ar partiju "Jaunā Vienotība" vai mēģinājumiem ietekmēt kādu vēlēšanu norisi, noskaidroja portāls "Delfi".

Šādu zvanu noliedzis arī Kampars, kurš pret Kadžuli solījis vērsties tiesā par apmelošanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!