Foto: F64

Koalīcijas partneri trešdien frakcijas sēdēs vēl diskutēs par nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu no 1.septembra pāriet uz apmācībām bērnudārzos tikai latviešu valodā.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem sacīja, ka koalīcijas frakciju sēdēs trešdien par šiem jautājumiem būs padziļinātas diskusijas. Viņš skaidroja, ka katra frakcija izrunās, kādu scenāriju uzskata par labāko, un tad to atkārtoti pārrunās koalīcijā, lai vienotos par konkrētu scenāriju.

Savukārt Reformu partijas (RP) frakcijas vadītājs Edmunds Demiters akcentēja, ka svarīgākais ir tas, ka katrs bērns, beidzot pirmsskolas izglītības iestādi, mācētu latviešu valodu. Par nacionālās apvienības priekšlikumu no 1.spetembra pāriet uz mācībām latviešu valodā, ir jāuzklausa Izglītības un zinātnes ministrijas viedoklis, uzskata Demiters. Tāpat būtu jāuzklausa arī tiesībsarga viedoklis, sacīja politiķi. RP arī piebilda, ka likumprojekta iesniedzējiem, kas rosina izmaiņas Izglītības likumā, vispirms ir jāprezentē ekspertu un atbildīgo institūciju atzinumi un viedokļi par tā ieviešanas iespējām.

RP izplatītajā paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem arī tiek norādīts, ka jautājums par valodu lietojumu bērnudārzos tieši tagad ir aktualizēts tikai un vienīgi tāpēc, ka pēc divām nedēļām notiks pašvaldību vēlēšanas. Tas radikalizē noskaņojumu sabiedrībā, un ieguvēji no tā ir divi politiskie spēki - nacionālā apvienība un "Saskaņas centrs", uzskata RP.

Kā ziņots, jaunais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzskata, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no etniskās izcelsmes ir jāzina latviešu valoda, tādēļ ministrija strādā pie tā, lai stiprinātu latviešu valodas apmācību mazākumtautību bērnudārzos, informēja ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Viņš norāda, ka Izglītības un zinātnes ministrija strādā, lai stiprinātu latviešu valodas apmācību mazākumtautību bērnudārzos ar mērķi panākt, ka ikviens bērns mazākumtautību bērnudārzā iegūst kvalitatīvu pamatu latviešu valodas zināšanām visa mūža garumā.

"Vienlaikus esmu pārliecināts, ka daudzvalodība ir Latvijas nacionālā bagātība. Jo vairāk valodu zina Latvijas iedzīvotāji, jo lielāka ir Latvijas ekonomikas konkurētspēja," uzsver ministrs, piebilstot, ka šī iemesla dēļ ministrija atbalsta bilingvāla izglītības modeļa ieviešanu mazākumtautību bērnudārzos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!