Foto: LETA

Liepājas kultūras, izglītības un sporta jomu priekšstāvji lūguši Valsts prezidentu Andri Bērziņu “ņemt savā īpašā pārraudzībā Latvijas lielākās rūpnīcas „Liepājas metalurgs” (LM) glābšanas lietu.

Vēstuli, kas publicēta portālā "liepajniekiem.lv", parakstījuši mūziķis Valdis Skujiņš, Triju zvaigžnu ordeņa kavalieris, diriģents Jēkabs Ozoliņš, Liepājas teātra pārstāvis Herberts Laukšteins, Liepājas simfoniskā orķestra pārstāvis Uldis Lipskis, Liepājas pilsētas Sporta pārvaldes pārstāvis Artis Lagzdiņš, sporta kluba "Liepājas metalurgs" pārstāvis Ilgvars Šēns, sporta kluba "Liepājas metalurgs" hokeja direktors Mihails Vasiļonoks un Liepājas pilsētas izglītības pārvaldes pārstāve Ludmila Molčanova.

Vēstules autori ir norūpējušies par to, ka Ministru kabinets jau izstrādājis un atbalstījis plānu gadījumam, ja rūpnīcas LM darbība tiks apturēta. "Tas nozīmē tikai to, ka valdība par spīti saviem iepriekšējiem solījumiem darīt visu iespējamo un neiespējamo rūpnīcas glābšanai, izskata variantus rūpnīcas darbības ilglaicīgai apturēšanai vai pat tās slēgšanai," teikts vēstulē.

Vēstules autori ir pārliecināti, ka valsts saprot LM lomu valsts ekonomikā kopumā un lielo pilsētu attīstībā un to, ka rūpnīcas darbības apturēšana nesīs nesamērīgus zaudējumus tautsaimniecībai un valsts eksporta spējai. Viņi norāda uz to, ka šādā gadījumā darbu zaudēs ievērojams skaits Liepājas iedzīvotāju un "ne visai augstais dzīves līmenis Liepājā kritīsies".

Viņi lūdz prezidentu "visdrīzākā laikā iesaistīties rūpnīcas LM glābšanas lietā" un "nepieļaut lielas rūpniecības nozares iznīcināšanu brīdī, kad šī nozares uzņēmumi pārcieš grūtības visā Eiropas telpā".

Vēstules autori arī atgādina, ka ar LM atbalstu ir notikuši ievērojami kultūras pasākumi Liepājā - ikgadējais starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls, pianista Roberta Velsa koncerti, Starptautiskais pianisma zvaigžņu festivāls, ir sniegts atbalsts Liepājas teātrim un citi.

"Delfi" jau vēstīja, ka līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" akcionāriem bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Viens no lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās "Liepājas metalurga" akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Pašlaik tiek runāts par diviem potenciālajiem investoriem - Krievijasmetalurģijas kompānija "Daļpolimetall" paudusi interesi par "Liepājas metalurga" iegādi, tāpat interesi izrādījis akcionāra Kirova Lipmana uzrunātais Krievijas koncerns "Rosenergomaš".

Tikmēr Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam. Uzņēmums apturējis ražošanu, no tā aizgājuši vairāk nekā 100 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!