Foto: LETA

Lai gan valdība otrdien, 27. augustā neatbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas pieprasījumu nākamgad piešķirt papildus 10 miljonus latu skolotāju algu palielināšanai, ministrija sola cīņu turpināt. Par to trešdien, 28.augustā arī panākta vienošanās ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), portālu "Delfi" informēja IZM.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis cer, ka tuvākajā laikā būs iespējama kopīga tikšanās ar premjeru, Izglītības un zinātnes ministriju, Finanšu ministriju un LIZDA, lai turpinātu sarunu par finansējumu pedagogiem jauno politikas iniciatīvu ietvaros nākamajam, 2014.gadam un turpmākajiem diviem gadiem.

Ministra padomniece Anna Kononova portālam "Delfi" sacīja, ka pašlaik ministrija nekomentē, kādas ir izredzes saņemt visu pieprasīto finansējumu.

Savukārt Finanšu ministrija pauž neapmierinātību ar IZM prasībām, norādot, ka nauda skolotāju algām ir piešķirta gan šogad, gan arī nākamgad, bet iepriekšējā izglītības ministra Roberta Ķīla laikā ministrija konkrētajai skolotāju grupai paredzēto finansējumu "izsmērēja visiem pa druskai", un tagad atkal prasa papildus līdzekļus.

Šī gada budžetā piemaksām skolotājiem ar vidējo – trešo no piecām – kvalifikācijas kategoriju ir piešķirti trīs miljoni latu. Piemaksas skolotājiem bija jāsāk saņemt no septembra. Lai šādas piemaksas skolotāji turpinātu saņemt arī nākamajā gadā, 2014.gadā šim mērķim jau paredzēti deviņi miljoni latu.

Taču jau šī gada sākumā IZM nolēma nedaudz palielināt algas visiem skolotājiem, ceļot samaksu par vienu pedagoģisko likmi. Līdz ar to nākamgad jau "rezervētos" deviņus miljonus latu būtu jāatvēl šīm mērķim, nevis iepriekš plānotajām piemaksām skolotājiem ar 3.kvalifikāciju.

Lai palielinātu piemaksas 3.kategorijas skolotājiem, IZM lūgsi 2014. gada budžetā tai piešķirt trūkstošo finansējumu – sešus miljonus latu. Konceptuāli valdība atbalstīja līdzekļu piešķiršanu šīm piemaksām šogad, taču tikai pēc precizētām aplēsēm par skolēnu skaitu, kas būs zināmas septembrī.

FM šobrīd uzskata, ka nepieciešamā summa varētu būt uz pusi mazāka – trīs miljoni latu. Piemaksām nepieciešamā koriģētā summa būs paredzēta arī nākamgad budžeta.

Pedagogu motivācijai un atalgojuma sistēmas pilnveidošanai budžeta jauno politikas iniciatīvu ietvaros IZM nākamajam gadam bija pieprasījusi vēl gandrīz 10 miljonus latu. "Šos līdzekļus bija plānots novirzīt gan pedagogu pamata likmes paaugstināšanai, gan kvalitātes piemaksu palielinājumam. Diemžēl Finanšu ministrijas spiediena rezultātā mums bija jāsamazina šis pieprasījums, kas tika samazināts līdz trīs miljoniem latu. Taču arī šis ministrijas pieprasījums tika atstāts bez ievērības," norāda izglītības un zinātnes ministrs.

"Rezultātā pedagogi ir vienīgie, kam jauno politikas iniciatīvu ietvaros nākamajiem trim gadiem nav piešķirts nekas. Finanšu ministrijas piedāvājumu piešķirt pedagogu algām nedaudz vairāk par 200 tūkstošiem latu nevar uzskatīt par nopietnu piedāvājumu, par kuru būtu vērts runāt," uzsver ministrs.

Savukārt LIZDA turpina uzturēt prasības pēc zinātnes bāzes finansējuma paaugstināšana, akadēmiskā personāla zemāko mēneša darba algas likmju paaugstināšana, un pirmsskolas izglītības pedagogu darbu apmaksāt no valsts budžeta.

Tikmēr Finanšu ministrija IZM prasības uzskata par nekorektām, jo faktiski neprecīzi aprēķinu dēļ ministrija jau šogad saņems papildus līdzekļus piemaksām 3.kategorijas skolotājiem, un saņems tam naudu arī nākamgad. Turklāt šogad līdzekļi izlietoti nevis saskaņā ar valdības lēmumu par piemaksām 3.kategorijas skolotājiem, bet gan ieplūdināti algu fondā un "izsmērēti" pa visu sistēmu.

Jau vēstīts, ka LIZDA atzina, ka solījumi par algu palielināšanu skolotājiem šogad tiks izpildīti, bet par nākamo gadu skaidrības nav. Saskaņā ar šonedēļ valdības sēdē pieņemtajām izmaiņām, nedaudz - par 8 % - pieaugs 3. kvalifikācijas kategoriju saņēmušo pedagogu atalgojums. Savukārt augstāk kvalificētie skolotāji, kam piešķirta 4. un 5. kategorija, saņems to pašu, ko līdz šim.

IZM centieni izkarot naudu izraisīja pamatīgu ministra Dombrovska un premjera Valda Dombrovska (V) konfliktu. Premjers pārmeta ministram nekompetenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!