Foto: LETA
Otrdien, premjeram Valdim Dombrovskim ( V), tiekoties ar Nacionālās apvienības (NA) politiķiem, secināts, ka NA nav iebildumu pret nākamā gada budžetu, bet galvenais “klupšanas akmens” ir tieši termiņuzturēšanās atļauju sistēmas turpmākā darbība.

Proti, NA apmierina valdības piedāvātais 2014. gada valsts budžets gan attiecībā uz tās pārziņā esošajām Kultūras un Tieslietu ministrijām, gan attiecībā uz panākto vienošanos par tā dēvēto demogrāfijas programmu, pēc tikšanās skaidroja Dombrovskis.

Tādējādi vienīgais "klupšanas akmens" esot jautājums par 2010. gadā ieviestās sistēmas - termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana apmaiņā pret investīcijām nekustamajos īpašumos - turpmāko darbību.

Pēc Dombrovska teiktā, patlaban "Vienotības" koalīcijas partneru - NA un Reformu partijas (RP) - starpā pastāv domstarpības par to, cik lielu kvotu noteikt darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem. RP uzstājot, ka kvota jānoteic 1000 darījumu apmērā, kamēr NA uzstāj, ka pieļaujami ne vairāk kā 750 darījumi. Par šo jautājumu vēl notikšot konsultācijas tieši NA un RP starpā.

Turpretī NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis uzsver, ka domstarpību iemesls ir nevis kvota, bet gan atšķirīgais skatījums uz termiņuzturēšanās atļauju sistēmas turpmāko darbību.

Proti, NA uzskata, ka 750 kvotas 2014. gadā ir maksimāli pieļaujamais darījumu apmērs un termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana nekustamo īpašumu pircējiem ir pakāpeniski jāpārtrauc, kamēr citi koalīcijas partneri sliecoties atbalstīt variantu, kas paredz šīs sistēmas "mūžīgu pastāvēšanu".

Skaidrojot iemeslus, kādēļ NA šo jautājumu sasaistījusi ar balsojumu par 2014. gada budžetu, Cilinskis norādīja, ka viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam ir pamats bažīties, ka pretējā gadījumā šis jautājums vispār netiktu izskatīts. "Neesmu pārliecināts, ka pēc tam tas būs iespējams," sacīja NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs.

"Delfi" jau ziņoja, ka Ekonomikas ministrijas sagatavotais piedāvājums, kuram atbalstu paudis arī Dombrovskis, paredz termiņuzturēšanās atļauju iegūšanai pret investīcijām nekustamajos īpašumos noteikt kvotu - 1000 darījumu gadā.

Piedāvājums paredz atteikties no zemākā investīciju sliekšņa - 50 000 latu, to aizstājot ar vienotu minimālo investīciju slieksni 142 000 eiro. Termiņuzturēšanās atļauju pieprasītājiem būtu jāveic 25 000 eiro liela iemaksa īpašā fondā. Šī prasība attiektos gan uz investoriem, kas pērk nekustamos īpašumus, gan uz investoriem, kas iegulda banku subordinētajā kapitālā. Par kvotas noteikšanu, balstoties uz Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas veiktajiem aprēķiniem, ik gadu lemtu valdība.

Politiskās konsultācijas ar koalīcijas partneriem un opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību premjers sāka pēc tam, kad NA pagājušajā nedēļā nepiedalījās balsojumā par 2014. gada valsts budžeta nodošanu komisijām, kā ieganstu minot to, ka nav panākta vienošanās par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas sistēmas maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!