Foto: LETA

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) Saeimu un valdību skubina “nekavējoties pieņemt atbildīgus lēmumus sabiedrības interešu labā, stingri vēršoties pret nelegālā alkohola tirgotājiem” un neizslēdz iespēju aicināt premjeru Valdi Dombrovski ( V) pieprasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisiju “par bezdarbību un medijos pausto pārliecību, ka nelegāla alkohola izplatīšana ir nenozīmīgs noziegums”, teikts LĀB paziņojumā medijiem.

Biedrības priekšsēdētājs Pēteris Apinis atzīmē, ka aizvadītajās dienās pēc metilspirta lietošanas Jelgavā miruši astoņi cilvēki, taču katru dienu ar saindēšanos no alkohola slimnīcās reanimācijas, intensīvās terapijas vai neatliekamās palīdzības nodaļās nonāk vidēji pieci pacienti ļoti smagā stāvoklī, kuru ārstēšana maksā vairākus tūkstošus latu dienā.

Nelegāli ražotā alkohola lietošana katru gadu ir iemesls aptuveni 3000 darbspējas vecuma Latvijas iedzīvotāju pāragrai nāvei, kā arī tērē miljoniem latu Latvijas nodokļu maksātāju naudas ārstniecībai.

LĀB uzskata, ka nelegālās alkohola aprites apkarošanas pamatā jābūt stingrai politiskai gribai un gatavībai nekavējoties pieņemt atbildīgus lēmumus sabiedrības interešu vārdā.

Līdz šim Iekšlietu ministrija nav spējusi likvidēt nelegālā alkohola tirdzniecības vietas, kādas ir katrā Latvijas pilsētā, tāpēc ārsti aicina nekavējoties aktualizēt nelegālās aprites un alkohola bīstamas lietošanas problēmu Latvijā un rast iespējas virzīt likumdošanu alkohola aprites sakārtošanas un bīstamas alkohola lietošanas ierobežošanas virzienā.

Jau vēstīts, ka Jelgavā pēc saindēšanās ar nelegālā tirdzniecības vietā iegādātu metilspirta šķīdumu dzīvību zaudējuši astoņi cilvēki.

Policijā sākts kriminālprocess par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju, ja ir iestājušās smagas sekas.

Jelgavas tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu četrām personām, kas tika aizturētas saistībā ar nelegālā alkohola apriti. Piektajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Pats Kozlovskis paudis cerību, ka alkohola tirgotāji Jelgavā, kas pārdevuši dzīvībai bīstamu alkoholu, tādējādi izraisot četru cilvēku nāvi, saņems ļoti bargu sodu.

Savukārt Jelgavas nāvīgās dziras bodnieki atzinuši, ka nav zinājuši par metilspirta klātbūtni tirgotajos dzērienos, piektdien atzinis Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Metilspirts ir bezkrāsains šķidrums ar etilspirtam līdzīgu smaržu, ko lieto krāsu un laku rūpniecībā, etilspirta denaturēšanai, pievieno šķidrajam kurināmajam. Metilspirtu iedzerot, tas iedarbojas galvenokārt uz nervu sistēmu un ir toksiskāks par etilspirtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!