"Es tikai ceru, ka Latvijas valdība izmainīs likumu, lai glābtu savus jauniešus. Ja tas nenotiks, mans dēls nebūs pēdējais, kurš no tā nomiris", intervijā LNT raidījumam "Top 10" atzinusi Īrijas iedzīvotāja Kārena Airona, kuras 20 gadus vecais dēls pirms nepilniem diviem mēnešiem gāja bojā pēc tā dēvēto "legālo narkotiku" lietošanas.

Kārenas dēls Džimijs nopircis šīs vielas Kentā, Anglijā, 2.oktobrī, bet to smēķēšana izraisījusi smagu sirdslēkmi. Tobrīd mājās viņš bija viens un zaudēja samaņu. Viņu atrada tēvs, kurš izsauca ātro palīdzību. Mediķi darīja visu iespējamo, bet, tā kā Džimijs tik ilgi bija bez samaņas, viņa smadzenes bija pietūkušas un bija sākusies asiņošana. Smadzeņu tūska nospieda smadzeņu stumbru un slimnīcā ārsti secināja, ka Džimija smadzenes ir mirušas.

"Pēc vairākkārtējām pārbaudēm, tika secināts, ka mana dēla dzīvību uzturošās iekārtas ir jāatslēdz, jo nebija nekādu cerību, ka viņš varētu izdzīvot. 3.oktobra vakarā mēs aparātus izslēdzām. Džimijs nomira manās rokās," stāsta Airona.

Ja "legālo narkotiku" likumi netiks mainīti, bērni Eiropā un visā pasaulē turpinās mirt no to lietošanas," uzsvērusi Īrijas iedzīvotāja Airona.

Sākotnēji "legālo narkotiku" upura māte vēlējusies doties uz veikalu, kur Džimijs nopirka narkotikas. Draugi ieteikuši to nedarīt, jo tas vēl vairāk sarūgtinātu, bet gan sākt "Facebook" kampaņu, censties panākt likumu izmaiņas, lai šīs vielas vairs netirgotu. Īrijā jau trīs gadus likumi ir mainīti un tā dēvētās "legālās narkotikas" veikalos iegādāties nav iespējams. Tas bija saistīts ar citu traģēdiju.

Kopš legālās narkotikas Īrijā ir aizliegtas, trīs gadu laikā šajā valstī nav bijis neviens šo vielu izraisīts nāves gadījums. Arī nelegālajā tirgū šo vielu izplatība esot minimāla. Tas gan joprojām netraucējot jauniešus doties uz Angliju un, līdzīgi kā Džimijam, iegādāties šīs vielas tur.

"Ja mēs varējām izmainīt likumu, kaut arī Īrija ir ļoti maza valsts, tad arī lielajām valstīm jābūt uz to spējīgām. Likumdevējiem ir jāpievēršas šai problēmai un jānostājas cilvēku, nevis tirgotāju pusē. Es apstāšos, kad likumi tiks izmainīti un kad neviens cits bērns vairs nevarēs nomirt tā, kā mans dēls. Likumi jau ir ieviesti  - šeit Īrijā, ASV un Austrālijā, tagad mums jāpanāk šādas izmaiņas pārējā Eiropā," norāda Īrijas iedzīvotāja.

Airona uzsver, ka Džimija vietā varēja būt jebkurš. Džimijam bija 20 gadu, laba veselība un viņš regulāri sportoja.

"Cilvēkiem liekas, ka tas ir droši, jo to var nopirkt veiklā. Tas nav kā slepus iet pie kāda dīlera. Tu vari brīvi ieiet veikalā un tas rada šo pārliecību. Bet tā nav, tas nav droši un vecākiem jābrīdina bērnus uzmanīties no tā un neiegādāties šīs lietas. Bērnam ir jābūt izpratnei kāpēc to nedarīt, pat ja viņa draugi to dara, ir jābūt personībai, jāpasaka "nē" un jāiet prom, jo, iespējams, šajā kompānijā ir vēl kāds, kurš negrib lietot, bet baidās to pateikt. Ja kāds to izdara, tad arī pārējiem ir vieglāk. Tādējādi tas bērns, kurš aizies, izglābs ne tikai sevi, bet iespējams vēl kādu, kurš viņam sekos," ir pārliecināta Airona.

Viņa atzīmē, ka ir gatava cīnīties arī pret "legālajām narkotikām" arī Latvijā.

"Delfi" jau vēstīja, ka Latvijā Saeima pieņēmusi grozījumus likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu likumīgās aprites kārtību", paredzot Slimību kontroles un profilakses centram tiesības apturēt nereģistrētu psihoaktīvo vielu uzglabāšanu, izgatavošanu un tirdzniecību.

Iedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas jau iepriekš iestājušās pret šo rūpalu, dibinot īpašas patruļas un cita starpā rīkojot dažādas akcijas.

Rīgā tā dēvētās "legālās narkotikas" tirgo apmēram 39 vietās, taču šo tirdzniecības vietu skaits diendienā mainās, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas Pašvaldības policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!