Foto: PantherMedia/Scanpix
Saeimā iesniegts likumprojekts, ka paredz publiskot ziņas par bērnu uzturlīdzekļu nemaksātājiem - viņu vārdu, uzvārdu, dzimšanas gadu un personas koda otro daļu.

To parakstījuši deputāti Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Inga Bite (RA), Aija Barča (ZZS), Inga Vanaga (RA), Vineta Poriņa ( VL-TB/LNNK), Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Gunta Liepiņa (VL-TB/LNNK), Inguna Rībena (VL-TB/LNNK), Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) un Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija iepriekš konceptuāli atbalstīja grozījumu projektu Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz publiskot ziņas par ļaunprātīgiem bērnu uzturlīdzekļu nemaksātājiem, sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Uzturlīdzekļu parādnieka datu publiskošanas mērķis ir bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšana, lai veicinātu vecāku pienākumu pildīšanu, maksājot uzturlīdzekļus, kā arī veicinātu atbildīgu un godprātīgu saistību izpildi.

Tieslietu ministrijas sagatavotie grozījumi paredz, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija publisko ziņas par parādnieku mājaslapā, ja tam piekritis iesniedzējs jeb persona, kura ir iesniegusi iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Plānots, ka ziņas netiks publiskotas par I un II grupas invalīdiem. Apakškomisijas sēdē izvērtās diskusijas, vai nevajadzētu sarakstā iekļaut arī III grupas invalīdus.

Paredzēts noteikt skaidrākus kritērijus, kādos gadījumos cilvēka dati ir publiskojami. Nav plānots to attiecināt uz cilvēkiem, kuriem objektīvu iemeslu dēļ izveidojušās nelielas neizpildītas saistības - mērķis ir vērsties pret ļaunprātīgiem nemaksātājiem, skaidroja apakškomisijas vadītājs.

Likumprojekta sākotnējā variantā, kurš gan vēl varētu tikt mainīts, iecerēts publiskot parādnieka vārdu, uzvārdu un dzimšanas gadu. Tāpat plānots minēt personas koda otro daļu, taču par to apspriešanas gaitā tika izteiktas skeptiskas piezīmes, un šajā jautājumā diskusijas varētu turpināties.

Iebildumus pret grozījumiem ir paudis Tiesībsarga birojs, un deputāte Daina Kazāka (RP) izteica lūgumu Tiesībsarga birojam savu pozīciju formulēt rakstiski.

Šāda risinājuma ieviešana ir nepieciešama, jo kopējais nedzēstais parādnieku pamatparāds ar likumiskajiem procentiem līdz 2014.gada 31.maijam ir 110,9 miljoni latu, norādīja Parādnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!