Foto: Shutterstock

Latvijā nākamgad plānots aizliegt autovadītāja apliecību izsniegt cilvēkiem ar hroniskiem miega traucējumiem, otrdien ziņo Latvijas Neatkarīgās Televīzijas (LNT) rīta raidījums "900 sekundes".

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) veiktā pētījumā noskaidrots, ka Latvijā ir diezgan daudz autovadītāju ar hroniskiem miega traucējumiem. Savukārt vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs likums, kas aizliedz cilvēkiem ar hroniskiem miega traucējumiem izsniegt vadītāja apliecību, jau darbojas, uz pusi samazinot avāriju skaitu.

Pētījums norādījis, ka arī Latvijas šoferi mēdz iemigt pie stūres. No 800 vadītājiem katrs desmitais autovadītājs var piedzīvot " sekunžu miegu", proti, atrodoties pie stūres aizmigt uz 15 līdz 20 sekundēm. Kā raidījumam skaidrojis Rīgas Stradiņa universitātes asociētas profesors Leons Blumfelds, tas nozīmē, ka "tajā brīdī var iebraukt grāvī vai kokā".

Atsaucoties uz citiem pētījumiem, raidījums skaidro, ka miega apnojas jeb hronisku miega traucējumu slimnieki līdz pat sešas reizes biežāk izraisa autoavārijas. Latvijā pagaidām netiek apkopota statistika par pēkšņa miega izraisītiem ceļu satiksmes negadījumiem.

CSDD skaidrojusi, ka miega apnoja ir ārstējama. Tās atklāšanas gadījumā autovadītājam tiesības plānots atņemt tikai uz brīdi, kad viņš ārstējas. Patlaban vēl tiek izstrādāti noteikumi kā izpaudīsies pārbaudes, kurās vērtēs miega traucējumus, vēsta CSDD. Tos plānots paveikt līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!