Foto: LETA

No amata atstādinātā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) bijusī priekšnieka vietniece Juta Strīķe pie "Latvijas Dzelzceļa" līdzšinējā šefa Uģa Magoņa lietas strādājusi, lai gan viņas priekšnieka Jaroslava Streļčenoka noteiktie darba pienākumi to neparedz. Strīķe likusi lietā gan savas zināšanas, gan kontaktus "gluži kā mežabrālis/māsa, proti, slepus", ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Strīķe žurnālam atzinusi, ka "šīs lietas un to darbinieku dēļ, kas pie tās strādāja, es negāju projām".

Savukārt KNAB operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs žurnālam uzteicis KNAB darbinieku profesionalitāti, spējot mobilizēties pat apstākļos, kādi patlaban valda birojā. "Es varētu situāciju raksturot tā: nevis pateicoties [Streļčenokam], bet par spīti [viņam, ir izdevies], ņemot vērā tendences, kas šobrīd norisinās birojā un ar ko ir jāsaskaras īpaši izteikti apkarošanas blokam un manis vadītajai nodaļai," izteicies Jurašs.

Viņš situāciju birojā raksturojis, sakot, ka reizēm viņu pārņemot sajūta, ka "ar nepacietību tiek gaidīts kaut kas, lai vismaz formāli varētu vērsties pret darbiniekiem, un šī situācija, protams,  nav labvēlīga, lai sasniegtu augstvērtīgus rezultātus".

Viņaprāt, darbinieki nejūtot atbalstu no vadības, taču savus pienākumus, neskatoties ne uz ko, mēģinot veikt apzinīgi, jo esot pienākuma apziņa pret valsti, iestādi. KNAB vadītāja Streļčenoka viedokli ne par Magoņa lietas apstākļiem, ne par Juraša un Strīķes sacīto žurnālam "Ir" neizdevās noskaidrot.

Ceturtdien KNAB preses pārstāve Laura Dūša medijiem izplatīja paziņojumu, kurā norādīts, ka Streļčenoks "saistībā ar KNAB darbinieku kārtējo publiski izplatīto nepatieso informāciju, kas klaji maldina sabiedrību, uzskata, ka minētās darbības tiek veiktas, lai, iespējams, diskreditētu KNAB un viņu kā valsts varas pārstāvi". 

"KNAB priekšnieks ir gandarīts par katra KNAB darbinieka personīgo ieguldījumu (gan korupcijas apkarošanas, gan novēršanas jomā), lai efektīvi īstenotu KNAB likumā noteikto funkciju izpildi. Ievērojot to, ka ikviena KNAB darbinieka rīcība atsevišķi veido KNAB kopējo tēlu, KNAB priekšnieks aicina uz katra darbinieka likumīgu un godprātīgu darbību sabiedrības interesēs," teikts biroja paziņojumā. 

Žurnāls ceturtdien atklāja, ka Magoni un viņa šoferi KNAB operatīvie darbinieki esot pārsteiguši nesagatavotus. Tāpat "Ir" rīcībā esošā informācija neapstiprina medijos izskanējušo ziņu, ka Magonis būtu bēdzis ar ātrumu 200 kilometri stundā. Žurnāla rīcībā esošā informācija liecina -  iespējams, dzelzceļa šefs mēģinājis naudas klātbūtni izskaidrot ar to, ka naudu ved, lai izpalīdzētu kādam citam, ne savām vajadzībām.

Turklāt Magoņa automašīnā atrastā summa aptuveni pus miljons eiro skaidrā naudā, iespējams, ir lielākā, ko KNAB šādā veidā izdevies pieķert. Banknotes piecsimt eiro un mazākos nominālos blīvās paciņās bijušas sakrautas vidēja izmēra papīra maisā, kas līdzinās tiem, ko bankas parasti izsniedz līdz ar suvenīriem, raksta žurnāls "Ir". 

Atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, "Ir" vēsta, ka Magoņa lieta  nav nejaušs "ķēriens", bet gadiem ilga KNAB darbinieku darba rezultāts.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (
KNAB
) ceturtdienas vakarā
aizturēja LDz vadītāju Magoni
.
Piektdien viņš tika atcelts no amata, bet sestdien viņam tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!