Foto: LETA

Ceturtdien, 31. martā, Latvijas ārlietu ministrs (ĀM) Edgars Rinkēvičs tikšanās laikā ar Gruzijas ārlietu ministru Mihailu Džanelidzi pauda atbalstu vīzu prasības atcelšanai Gruzijas pilsoņu ieceļošanai Šengenas zonā, portālu "Delfi" informēja ĀM pārstāvji.

Jau ziņots, ka Gruzijas ārlietu ministrs apmeklēja Latviju oficiālā vizītē. Rinkēvičs sarunā ar Gruzijas ministru atzīmēja teicamo Latvijas un Gruzijas sadarbību un aktīvo starpvalstu dialogu, kuru raksturo bieža vizīšu apmaiņa dažādos līmeņos. Tāpat Rinkēvičs informēja Gruzijas ministru par tuvākajām Latvijas amatpersonu vizītēm uz Gruziju.

Latvijas un Gruzijas ministri pauda pārliecību, ka vizītes laikā notikušais biznesa forums dos svarīgu impulsu Latvijas un Gruzijas ekonomiskās sadarbības veicināšanā. Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijai un Gruzijai ir izveidojusies laba sadarbība tūrisma, transporta, informācijas tehnoloģiju, pārtikas pārstrādes un kokapstrādes jomās.

Rinkēvičs un Džanelidze bija vienisprātis, ka svarīgi ir attīstīt Latvijas un Gruzijas sadarbību izglītības jomā un veicināt studentu apmaiņu. Rinkēvičs informēja par Latvijas institūciju plānotajiem projektiem valsts pārvaldes reformu pieredzes nodošanā Gruzijai un pauda gatavību sniegt atbalstu Gruzijas reformu procesam visās Gruziju interesējošās jomās, tostarp mediju kvalitātes stiprināšanā, izmantojot Baltijas Mediju izcilības centru.

Eiropas Savienības (ES) un Gruzijas attiecību kontekstā Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija atbalsta ES Padomes un Eiropas Parlamenta lēmumu pieņemšanu par vīzu prasības atcelšanu Gruzijas pilsoņu ieceļošanai Šengenas zonā iespējami īsākā laikā, ņemot vērā, ka Gruzija ir izpildījusi visus kritērijus vīzu prasības atcelšanai.

Runājot par gaidāmo NATO samitu Varšavā, Rinkēvičs pauda atbalstu NATO atvērto durvju politikai un norādīja, ka ir jāturpina veicināt Gruzijas ciešāka integrācija eiroatlantiskajā telpā. Latvija atzinīgi vērtē Gruzijas veiktās reformas bruņotajos spēkos, kā arī ieguldījumu NATO vadītajās operācijās, īpaši Afganistānā. Džnanelidze pateicās par Latvijas atbalstu Gruzijas eiroatlantiskajai integrācijai.

Rinkēvičs un Džanelidze pārrunāja situāciju Gruzijas Dienvidosetijas un Abhāzijas reģionos. Gruzijas ministrs informēja par Krievijas darbībām šajos reģionos. Savukārt Latvijas ministrs apliecināja stingro atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai.

Vizītes laikā Gruzijas ārlietu ministrs tikās arī ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci un ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu. Latvijas un Gruzijas ārlietu ministri piedalījās Latvijas–Gruzijas biznesa foruma atklāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!