Foto: LETA

Rīgas domes (RD) deputātu vairākums ārkārtas sēdē otrdien, 18. decembrī, noraidīja opozīcijas priekšlikumu no amata atbrīvot galvaspilsētas mēru Nilu Ušakovu (S).

Šo sēdi vadīja nule vicemēra amatā ievēlētais Oļegs Burovs (GKR). Par Ušakova atbrīvošanu no amata balsoja 23 deputāti, bet 32 koalīcijas balsis "pret" ļāva mēram saglabāt amatu.

Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Nauris Puntulis, kurš bija Ušakova atlaišanas lēmumprojekta iniciators, teica, ka pēc izskanējušajiem skandāliem opozīcija gaidīja mēra atkāpšanos. Viņš teica, ka vicemēra amatu pametušais Andris Ameriks (GKR) izrādījis valstsvīra cienīgu rīcību. Tā kā Ušakovs viņa piemēram nesekoja, opozīcija iesniedza 20 savāktos parakstus par sēdes sasaukšanu.

Ušakovs no tribīnes vērsās pie Puntuļa, kurš atstājot iespaidu, ka viņam rūp Rīga. "Notikušais ir traģēdija, bet mēs nekad nevarēsim situāciju padarīt labu, iekrītot otrā galējībā, kas ir absolūta politizācija. (..) Ja gribam padarīt pilsētu labāku, mēs nekad neesam runājuši par sarkanajām līnijām. Jūsu runu noskaņojums liek man cerēt, ka varēsim pilsētu padarīt labāku," teica mērs.

"Varas nesatricināmības sajūta noved pie modrības zuduma un notiek kļūdas. Ušakova personā var redzēt pazīmes, kas piemīt pārāk ilgi amatā esošiem vadītājiem. (..) Jau minētais "pazudušais jautājums" par nekustamā īpašuma nodokļa maksas atlaides piešķiršanu, vienpersoniski lēmumi pārtraukt ārkārtas sēdi, manipulēšana ar kvorumu un darba kārtības ignorēšana, pārtraukto sēžu neizsludināšana, protams, arī "Rīgas satiksme" un Ušakovs kā uzņēmuma kapitāldaļu turētāja pārstāvis. Šis mūs novedis pie lēmumprojekta. Ušakovam jāuzņemas atbildība un amats jāatstāj," pauda Puntulis.

Tā kā Puntulis ir ziņotājs, deputātiem bija iespēja viņu iztaujāt. Baiba Rozentāle (S) lūdza skaidrot, kā var nodēvēt šīsdienas sēdi, ja piektdienas sēde bija "farss". Vilnis Ķirsis (V) no zāles iekliedzās, ka sēdi par farsu nodēvējis viņš. "Es sēdi par farsu nesaucu, bet piektdienas sēde ļoti atšķiras no šīs sēdes. Šo lēmumprojektu ir parakstījuši 20 deputāti. Tā arī ir atšķirība," skaidroja Puntulis.

Aleksejs Rosļikovs (S) taujāja par Nacionālās apvienības doto uzdevumu Kasparam Gerhardam (NA) atlaist domi. Proti, ja ministrija ir sagatavojusi likumprojektu, tad kāda jēga no Ušakova atlaišanas sēdes. Puntulis teica, ka Rīgas domes sēde nav kongress, bet likumprojekta pieņemšana varētu prasīt pārāk ilgu laiku.

Debašu daļā tribīnē pirmais kāpa Ķirsis. "Pirms apmēram divām nedēļām divus kungus nosaucu par Rīgas korupcijas seju. Tagad viņi noteikti vairs nestrīdēsies pretī, ka tas tā ir. Redzam, ka Amerika kungs ir kļuvis par jēru, kuru upurē, lai situācijā nolaistu spiedienu. Būsim godīgi, nepamet sajūta, ka sods jāizcieš cita vietā. Īstais vainīgais ir Ušakovs, kurš ir Rīgas mērs un atbildīgs par visu notiekošo, tostarp situāciju "Rīgas satiksmē". Viņš ir ieinteresēts piesegt notiekošo. Vai arī viņš ir absolūti nekompetents, jo nav redzējis to, ko ir redzējuši visi. Nezinu, kurš variants ir īstais, bet abos gadījumos viņš nav piemērots Rīgas domes vadīšanai," klāstīja deputāts.

Dainis Locis (NA) teica, ka Ušakovam opozīcijas vadītajā domē varētu uzticēt Revīzijas komisijas vadīšanu.

Eva Mārtuža (JKP) uzskaitīja iemeslus, kāpēc, viņasprāt, Ušakovu vajadzēja atlaist. Viņa pieminēja degvielas iepirkumus, līgumus par reklāmas izvietošanu, Saktas puķu tirdziņu, dārgu sniega izvešanu, sāls kokteili uz ielām, "Rīgas namus" un pazudušu naudu, Rīgas Centrāltirgus kukuļus, kā arī citas lietas. "Lietu ir daudz. Tās apkopojam kā pielikumu Nacionālajai enciklopēdijai," teica deputāte.

Ansis Ansbergs (LA) uzrunāja Rīgas mēru, kolēģus opozīcijā un Ministru kabinetā lemjošos par domes atlaišanu. "Mērs ir jau deviņus gadus. Pirms šīm vēlēšanām bija arī citi skandāli un reputācijas riski, kurus līdz šim gan viņa partija, gan vēlētāji ignorēja. Mūsu kampaņa "Gāžam Nilu" neizdevās. Šobrīd visnormālākā rīcība būtu Ušakova atkāpšanās, bet to no viņa koalīcijas biedriem būtu dīvaini sagaidīt. Man ir neizprotama leksika no Gerharda par visas domes atlaišanu. Dažu dēļ atlaist visu domi nozīmē cerēt, ka nākamajā sasaukumā vairākums būtu opozīcijai," neizpratni par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu pauda Ansbergs.

Mārcis Kūlis (JKP) atminējās, ka vārdu "korupcija" Rīgas dome pazina jau 2008. gadā. "Pašreizējam mēram bija iespēja saprast šī briesmoņa zobus un dziļumu, kādā tas ir iegrauzies mūsu apziņā. Jau 2009. gadā "Delna" secināja, ka nepieciešams nošķirt lēmējvaru no izpildvaras. Lēmējvara esam mēs šeit. Izpildvara ir departamenti. Pastāv interešu konflikta iespējamība, darbinieki nav gatavi ievērot ētikas kodeksu un celt trauksmi, ja pamana koruptīvu darbību. Ir necaurskatāma prēmēšanas kārtība," uzskaitīja Kūlis, piebilstot, ka Ušakovam nekas nestāvēja ceļā, ievērot "Delnas" ieteikumus.

Druvs Kleins (JKP) teica, ka ir 20 gadus dienējis armijā un iemācījies, ka komandas vadītājs ir atbildīgs par pilnīgi visu, ko komanda spēj un nespēj izdarīt. "Labi zinām, ka Ušakova vārds ir folklorizējies. Brīžiem tas šķiet anekdotiski. Taču visiem jāatzīst, ka visi darbi, starp kuriem ir daudz labu veikumu, tiek saistīti ar mēra vārdu. Ja pieturamies pie principa, ka atbildību vadītājs uzņemas arī par sačakarēto, opozīcijas priekšlikums ir ļoti loģisks," teica Kleins.

Ģirts Lapiņš (NA) pauda, ka šī sēde ir anekdotiska. "Kad būs tas mirklis, kad sapratīs, ka tāds vadītājs nevar būt. Kam vēl jānotiek? Korupcijas skandāli uzpeld viens pēc otra. Pat vicekapteinis pamet grimstošo kuģi un bēg. Tikmēr kapteinis izliekas, ka viss ir kārtībā, slēpjoties aiz savas balsošanas mašīnas. Palīdziet viņam. Pasakiet savam kolēģim. (..) Mums vajag dažas balsis no pozīcijas. Nav kāds, kurš nav kādā kapitālsabiedrībā iecelts?" vaicāja Lapiņš.

Savukārt Jānis Ozols (JKP) norādīja, ka "vājo un grēcīgo" cilvēku nedrīkst atstāt vienu cīņā. "Pozīcija, jūs atstājat viņu vienu. Viņš arī ir vājš un grēcīgs. Viņš nespēs nest šo nastu viens un lūzīs. Jāatbild ne tikai Ušakovam, bet arī jums. Ar balsojumu jūs beidzot uzņemsieties atbildību," teica Ozols.

Tikmēr Jurģis Klotiņš (NA) aicināja Ušakovu un citus pozīcijas deputātus izlasīt grāmatu par Robertu Šūmani, kurš pat visnaidīgākajiem oponentiem spēja atbildēt ar cieņu. Ieva Holma (NA) norādīja, ka Rīgas domē strādā jau ilgāk par pieciem gadiem, kuru laikā bija jānoskatās uz citur nepieredzētu vadības stilu. Marija Balcere (JKP) lēsa, ka Ušakovs nespēj nest viņam uzlikto atbildību.

Vēstīts, ka opozīcijas deputāti pirmdien, 17. decembrī, pieprasīja sasaukt ārkārtas sēdi, kurā iekļāva vienu lēmumprojektu – atbrīvot no amata Ušakovu. Piektdien, 14. decembrī, Ušakovs pats noorganizēja balsojumu par viņa atstāšanu amatā, taču opozīcijas deputāti šo sēdi atstāja, jo uzskatīja, ka pieņemtajam lēmumam nebūtu juridisko seku.

Portāls "Delfi" ziņoja, ka pirmdien, 17. decembrī, no amata atkāpās Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR). Viņš skaidroja, ka lēmumu pieņēmis Rīgas domes, partijas un paša reputācijas vārdā. Ušakovs teica, ka pats atkāpties neplāno.

Šeit var lasīt portāla "Delfi" apkopojumu par iepriekšējiem Ušakova uzticības balsojumiem, kas organizēti gan par mēra lamāšanos sēdes laikā, gan Zolitūdes traģēdiju, gan balsojumu tā dēvētajā valodas referendumā un citām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!