Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktajā termiņā piemērojis 100 eiro sodu bijušās veselības ministres tagadējās Saeimas deputātes Andas Čakšas (kādreiz – ZZS) biroja kādreizējam vadītājam Andrejam Panteļējevam, liecina VID mājas lapā pieejamā informācija.

"Delfi" jau rakstīja, ka bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārais sekretārs Panteļējevs 2017. gadā kļuva par toreizējās veselības ministres Čakšas biroja vadītāju. Čakša ministres amatā bija no 2016. gada jūnija līdz 2019. gada janvāra beigām, kad viņu amatā nomainīja Ilze Viņķele (A/P).

VID Publiskojamo datu bāzē pieejamā informācija liecina, ka pēdējā valsts amatpersonas deklarācija, ko iesniedzis Panteļējevs, ir kārtējā gada deklarācija, kas iesniegta 2018. gada aprīlī par 2017. gadu.

VID viņam naudas sodu piemērojis par vairāku likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pantu neievērošanu, proti, par kārtējās gada deklarācijas neiesniegšanu noteiktajā termiņā, kā arī par to, ka nav iesniegta deklarācija, beidzot pildīt valsts amatpersonas pienākumus. Tāpat sods piemērots par to, ka abas deklarācijas nav iesniegtas likumā noteiktajos termiņos.

VID kā pārkāpuma izdarīšanas laiku fiksējis šā gada 2. aprīli – termiņu, kādā valsts amatpersonām bija jāiesniedz deklarācija par 2018. gadu. Savukārt deklarācija, beidzot pildīt amatpersonas pienākumus, amatpersonai jāiesniedz divu mēnešu laikā no amata pienākumu pildīšanas pēdējās dienas.

VID lēmums stājies spēkā šā gada 4. jūlijā, taču pagaidām nav izpildīts.

Deklarācija par 2017. gadu liecina, ka Panteļējevs no AM algā bija saņēmis 21 071 eiro, bet Veselības ministrijas maksātā alga bijusi 17 588 eiro. Deklarēts viens parāds 31 000 ASV dolāru (ap 28 105 eiro), savukārt ne aizdevumu, ne uzkrājumu, kas pārsniegtu 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas, togad viņam nav bijis. Panteļējevs deklarējis viņa īpašumā esošu 2005. gadā ražotu vieglo automašīnu, bet kā kopīpašumu deklarējis būvi Rīgā.

Laikraksts "Latvijas Avīze" savulaik vēstīja, ka Panteļējevs AM parlamentārā sekretāra amatu atstājis brīvprātīgi pēc abu pušu vienošanās privātu motīvu dēļ un ka nekādu konfliktu ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS) viņam neesot, tomēr neoficiāli izskanējis, ka vieta pēc atsevišķu ārpus ministrijas esošu politisko personu norādījuma bija jāatbrīvo Viesturam Sileniekam (LZP), kurš iepriekš strādājis Rīgas brīvostā. Līdz ar to Panteļējevs pārvietots uz ZZS tobrīd apsaimniekoto Veselības ministriju.

Savukārt Čakša skaidrojusi, ka uzrunājusi Panteļējevu biroja vadītāja amatam, jo saņēmusi labas rekomendācijas no aizsardzības ministra. Pats Panteļējevs skaidrojis lēmumu atstāt parlamentārā sekretāra amatu AM ar jauniem izaicinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!