Foto: F64

Mēneša laikā, kopš ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pērnā gada 9. decembrī paziņoja par sankcijām pret Latvijas politiķi Aivaru Lembergu un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām, Latvijas tautsaimniecības ainava ir strauji mainījusies, jo Ventspils un Rīgas ostas tagad nonākušas pilnīgā valsts pārziņā. No sankcijām pakļautajām, ar Lembergu saistītajām biedrībām biedri atbiruši viens pēc otra trīsdesmit dienu laikā, kas tika dots attiecību pārtraukšanai ar sankcionētajām juridiskajām personām.

Tomēr viena lieta palikusi nemainīga par spīti iespējai. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kuras premjerministra amata kandidāts Lembergs bijis četrās Saeimas vēlēšanās no 2006. gada līdz 2014. gadam, lai gan ne reizi nav kandidējis Saeimas vēlēšanās, nespēj pieņemt lēmumu par attiecību pārtraukšanu vai distancēšanos no gana populārā, bet skandalozā politiķa, kurš nu jau vairāk nekā desmit gadus vienlaikus ar Ventspils domes vadīšanu daudz laika pavada tiesas zālē, būdams apsūdzēts smagos noziegumos.

Nedēļu pēc OFAC lēmuma, kad dažu dienu laikā valdībā un Saeimā bija pieņemti lēmumi par ostu pilnīgu pārņemšanu, bet pats Lembergs apturējis savu darbību Ventspils brīvostas valdē, ZZS sastāvā esošās Latvijas Zemnieku savienības valdes locekle un Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola visai emocionālā atklātā vēstulē aicināja Lembergu aiziet no politikas tūlīt un pavisam, kā arī mudināja partijas biedrus domāt par partijas nākotni bez saiknes ar Lembergu.

Tikai pēc trim nedēļām kopš šī aicinājuma ZZS frakcija Saeimā un valde simboliski sanāca uz kopsēdi dienā, kad beidzās trīsdesmit dienu termiņš attiecību pārtraukšanai ar sankcijām pakļautajām juridiskajām personām. Lembergs uz sēdi ieradās kopā ar dzīvesbiedri un skrupulozi sagatavotu prezentāciju ar savu versiju par politisko konkurentu amerikāņiem pasūtītajām un, viņaprāt, nelikumīgajām sankcijām.

Pēc sēdes žurnālistiem tika paziņots, ka jautājums par sadarbības ar Lembergu pārvērtēšanu nav bijis dienas kārtībā un ka Lembergs tikai aizpildījis to informācijas vakuumu, kas frakcijas deputātus un ZZS pārstāvjus nodarbinājis, kopš vēstis par OFAC sankcijām tika izplatītas Latvijas mediju telpā. Nedz Reizniece-Ozola, nedz Māris Kučinskis no sadarbības partnera – Liepājas partijas, kurš 2018. gada vēlēšanās bija ZZS premjera kandidāts, sēdē nepiedalījās.

Portāla "Delfi" aptaujātie avoti biznesa un politikas aprindās neoficiālās sarunās atzīst, ka Lemberga ietekme biznesā Ventspilī gadu gaitā ir stipri sarukusi un arī formālais augstais amats brīvostā vairs nav devis nekādas īpašas ietekmes iespējas, tomēr viņa politiskā ietekme bija saglabājusies pietiekama, lai ne tikai viņa ilgus gadus vadītā Ventspils pašvaldība līdzfinansētu biedrību "Ventspils attīstības aģentūra", no kuras viņš guvis ievērojamus ienākumus, bet arī lai tādi valsts uzņēmumi kā "Latvijas Dzelzceļš" un "Starptautiskā lidosta "Rīga"" piedalītos Lemberga vadītajā biedrībā "Latvijas Tranzīta biznesa asociācija", kas arī nodrošināja viņam 2018.gadā lielākus ienākumus nekā darbs Ventspils domē. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!