Foto: LETA

2020. gada Rīgas pašvaldības budžetā kā prioritātes ir paredzētas gan bērnudārzos strādājošo pedagogu atalgojuma celšana, gan vienreizējā pabalsta līmeņa palielināšana jaundzimušajiem, kā arī Rīgas pilsētas parku sakārtošana un renovācija, žurnālistus informēja pilsētas mērs Oļegs Burovs un viņa pārstāvētās partijas "Gods kalpot Rīgai" komiteju vadītāji.

Uz preses konferenci nebija ieradušies Rīgas domes (RD) komiteju vadītāji no "Saskaņas", kas pārvalda Satiksmes un transporta lietu un Pilsētas īpašuma komitejas. Kā arī neieradās Aleksejs Rosļikovs (NDF), kurš vada Pilsētas attīstības komiteju.

Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (GKR) norādīja, ka, salīdzinot ar 2019. gadu, papildu finansējums viņas pārraudzībā esošajām jomām ir tuvu pie 11 miljoniem eiro.

Viņa akcentēja trīs galvenās prioritātes. Pirmkārt, ir iecerēts palielināt bērnudārzu pedagoģiskajiem darbiniekiem algu par 100 eiro. "Algu palielinājums būtu no šā gada 1. marta sakarā ar to, ka budžetu vēl tikai plānojam pieņemt. Algu palielināšanai ir nepieciešami aptuveni 2,6 miljoni eiro," skaidroja Aldermane.

Tāpat ir plānots atvērt 26 grupas ar latviešu mācību valodu bērnudārzos, kas īstenotu mazākumtautību programmas. Tam ir nepieciešami vismaz 263 000 eiro. "Ir arī plānots atvērt trīs pirmsskolas izglītības iestādes, kam ir nepieciešami 824 000 eiro. Tas sevī ietver algas, mācību līdzekļus, inventāru, saimniecības preces un citas nepieciešamās lietas," skaidroja komitejas vadītāja.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ar 2020. gada pašvaldības budžetu veselības apdrošināšanas polises tiks nodrošinātas visiem pedagogiem, kas strādā vispārizglītojošās vai interešu izglītības skolās.

Baiba Rozentāle (GKR), kura vada Sociālo jautājumu komiteju, pauda gandarījumu, ka budžeta projekts viņas komitejā tika pieņemts pēc "konsensusa" principa, jo visi tās deputāti piekrituši.

Viņa norādīja, ka sociālajiem jautājumiem būs vairāk nekā 3 miljonu eiro liels palielinājums jeb par 2,3% vairāk nekā 2019. gadā. Akcents tika likts uz vienreizējā jaundzimušo pabalsta palielināšanu. "Tas nebija paaugstināts no 2014. gada. Plānots, ka pabalsts palielināsies par 100 eiro jeb no 150 uz 250 eiro. Tam ir nepieciešami 600 000 eiro gadā," skaidroja Rozentāle.

Tāpat ir paredzēti 60 000 eiro jaunu pacēlāju uzstādīšanai personām ar kustību traucējumiem. Budžeta projekts arī paredz atalgojuma palielinājumu 8 - 10% robežās sociālajiem aprūpētājiem, kuri strādā veco ļaužu uzturēšanās iestādēs.

"Droši vien izskanēja runas par to, ka nebūs pieejams siltais ēdiens maznodrošinātām un trūcīgām personām. Šīm personām pamatvajadzību nodrošināšanai, kā tas ir noteikts likumā, siltais ēdiens tiks nodrošināts. Vēl vairāk, tiks izveidotas papildu vietas gan Bolderājā, gan Vecmīlgrāvī, kur šo silto ēdienu varēs saņemt. Tam papildus ir nepieciešami 300 000 eiro, bet tērēts tiek nedaudz vairāk par 500 000 eiro," teica Rozentāle.

Mājokļu un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko informēja par jaunu budžeta apakšprogrammu "Piesārņoto vietu revitalizācija".

"Tur mēs paredzam 300 000 eiro finansējumu, lai sāktu rehabilitēt un revitalizēt nelegālās izgāztuves pašvaldības teritorijā. Ja atceraties, tad mums pagājušā gada vidū bija izbraukums Pārdaugavā, kur mēs apskatījām vienu no šādām izgāztuvēm un jau toreiz paziņojām, ka nākamgad budžetā šī programma parādīsies," teica komitejas vadītājs.

Vienlaikus ir paredzēts 2 miljonus eiro atvēlēt Rīgas parku sakārtošanai un renovācijai. Pēc Stepaņeko vārdiem, "šāda veida aktivitātēm no pilsētas budžeta finansējums iepriekš nekad nav piešķirts". Tāpat ir paredzēti 140 000 eiro Esplanādes gājēju celiņu nomaiņai un Krišjāņa Barona ielas apstādījumu apsaimniekošanai.

"Kā jūs visi labi atceraties to epopeju ar Krišjāņa Barona ielas apstādījumiem, kas pagājušajā gadā izraisīja ļoti plašu gan iedzīvotāju sašutumu, gan mediju interesi, tad, kā mēs solījām mūsu komitejas sēdēs, 2020. gada budžetā ir paredzēti 50 000 eiro tieši Barona ielas apstādījumu apsaimniekošanai," sacīja Stepaņenko.

Tikmēr Drošības, kārtības un korupcijas jautājumu komitejas vadītājs Dainis Turlais informēja, ka 2020. gada budžetā ir paredzētas papildu 700 000 eiro video sistēmas pilnveidei un paplašināšanai. Pēc viņa vārdiem, "tā ir sistēma, kas pierāda savu efektivitāti".

Pilsētas mērs sanāksmes noslēgumā piebilda, ka drīzumā noslēgsies Brasas tilta konservācijas darbi un pēc tam uzsāksies daļēja tilta demontāža. "Kad būs būvsezona, tad tiks uzsākta jauna tilta būvniecība. Sākumā tiks uzcelta viena tilta puse, bet pēc tam demontēta un no jauna uzcelta otra tilta daļa," pauda Burovs. Par šo jautājumu detalizētāk mērs sola informēt līdz 17. janvārim.

Burovs arī norādīja, ka ir paredzēti Marijas un Aleksandra Čaka ielas remontdarbi 5 miljonu eiro apmērā, kā arī Bruņinieku un Sporta ielas seguma atjaunošana.

Atbilstoši likumam pašvaldības budžets ir jāapstiprina ne vēlāk kā divus mēnešus pēc gadskārtējā valsts budžeta likuma izsludināšana. 2020. gada budžets tika izsludināts pērn 28. novembrī.

Rīgas 2020. gada budžeta izdevumi šogad tiek plānoti 1,05 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumi –940 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Rakstiņš.

Budžeta deficīts plānots aptuveni 110 miljonu eiro apmērā, un tas veidosies no vairākām daļām – 38 miljoni eiro, kas jāiemaksā valsts budžetā par SIA "Rīgas satiksme", 57 miljoni eiro ir valsts transferti, kuri no pagājušā gada tiek pārcelti uz šo, un aptuveni 14 miljoni ir deputātu iesniegto priekšlikumu realizācijai nepieciešamā nauda.

Rīgas domes Budžeta komisija šodien sāka skatīt pašvaldības šī gada budžetu, taču sēdi pārcēla uz 22. janvāri, jo vairākās nozaru komitejās departamentu finanšu pieprasījumi joprojām nav izskatīti. Lai gan Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) kopā ar partijas biedriem šodien sabiedrību informēja par gaidāma budžeta prioritātēm, ņemot vērā politisko situāciju domē, patlaban nav skaidrs vai to maz izdosies pieņemt.

Tieši Rīgas 2020. gada budžeta sagatavošanas process ir viens no galvenajiem jautājumiem, kāpēc "Saskaņa" un deputātu bloks "Rīgai!" 8. janvārī paziņoja, ka vēlas no amata atsaukt pilsētas mēru Burovu.

Koalīcijas partneri pauda neapmierinātību ar Burova darba stilu, lēmumus pieņemot vienpersoniski un bez konsultācijas ar partneriem. Tāpat iebildumi ir saistīti ar kavēšanos vairāku uzdevumu izpildē un koalīcijas līguma ievērošanā.

Savukārt pirmdien, 14. janvārī, "Gods kalpot Rīgai" paziņoja, ka neatbalsta koalīcijas partneru ierosinājumam nomainīt mēru. "Šobrīd aicinām viņus atsaukt pieprasījumu izsludināt ārkārtas Rīgas domes sēdi, kurā lemt par domes priekšsēdētāja atsaukšanu no amata, jo mēs neplānojam mainīt mēru," portālam "Delfi" sacīja partijas vadītājs Andris Ameriks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!