Foto: LETA

Sestdien pusdienlaikā, kad tika izsludināta Krīzes vadības padomes un Ministru kabineta ārkārtas kopsēde, lai lemtu par "Covid-19" izplatības ierobežošanas pasākumu pastiprināšanu, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) izplatīja paziņojumu, kādus papildus pasākumus rosinās valdībā pieņemt. Savukārt Jaunās konservatīvās partijas valde rīta pusē bija nosūtījusi un publiskojusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), aicinot sasaukt ārkārtas sēdi un rīkoties izlēmīgi.

Pulksten trijos pēcpusdienā uz slēgto sēdi lielas žurnālistu uzmanības pavadīti pulcējās ministri, dažādu iestāžu vadītāji, Saeimas atbildīgo komisiju vadītāji un atbildīgie ierēdņi. Sēde turpinājās vairāk nekā divas stundas, tad sekoja pusstundas pārtraukums, kura laikā nekas netika komentēts, bet pēc tam vēl apmēram stundu tika lemts par turpmāko rīcību ārkārtējā situācijā.

Vienlaikus mediju rīcībā bija nonācis valdības lēmuma projekts, kas paredzēja daudz lielākus ierobežojumus, nekā vēlāk tika nolemts. Tajā skaitā projekts paredzēja pilnīgu bērnudārzu slēgšanu, Rīgas domes vēlēšanu pārcelšanu, kā arī pienākumu Ārlietu ministrijai evakuēt ārvalstīs palikušos Latvijas iedzīvotājus.

Kādas bija diskusijas aiz slēgtajām durvīm, un cik daudz pieņemto lēmumu pamatā bija partiju politiskās intereses, nav zināms, lai gan partiju viedokļu pretišķības dažos jautājumos kuluāros bija jūtamas.

Pēc sēdes sarunā ar žurnālistiem Kariņš par lēmumu politisko motivāciju un sēdes ilgumu sacīja, ka visi lēmumi tiek diskutēti. "Mēs visi esam situācijā, kādā neviens vēl nav bijis. Slēgt pasažieru pārvadājumus nav vienkāršs gadījums, un ir jābūt drošiem, ka mēs to izdarām pareizi. Satiksmes ministrs jau ir bijis kontaktā ar attiecīgo nozari un mēs meklējām precīzākos formulējumus. Es uzskatu, ka sēdes garums ir pilnīgi mazsvarīgs. Mēs sēdēsim un strādāsim, cik vien būs nepieciešams, lai atrastu labākos risinājumus, lai maksimāli pasargātu mūsu sabiedrību," uzsvēra premjers.

Arī uz "Delfi" jautājumu, vai lēmums pilnībā neslēgt bērnudārzus nav tomēr bijusi politiska vienošanās, Kariņš atbildēja, ka "valstij ir ļoti svarīgi, lai mūsu operatīvie dienesti var turpināt strādāt. Ir runa par ārstiem, medmāsām, robežsargiem, policistiem. Vienai daļai no viņiem ir mazi bērni mājās, un, lai mēs varam nodrošināt, ka viņi turpina darbu, mēs turam bērnudārzus atvērtus, bet katru nedēļu vecākiem ar savu parakstu ir jāapliecina, ka viņi neietilpst kategorijā, kura nevar bērnu sūtīt bērnudārzā".

Savukārt par 25. aprīlī paredzēto Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu pārcelšanu tiks lemts jaunnedēļ, bet, domājams, ka tās pārcels uz vēlāku laiku, sacīja Kariņš. Tāpat nākamnedēļ tiks pieņemti arī konkrēti lēmumi par palīdzību uzņēmumiem. "Jau ir laba ziņa, ka valsts kasē ir miljards eiro, kas ir aizņēmums un daļa no valsts parāda, bet tie ir pieejami līdzekļi, no kā sniegt uzņēmumiem garantijas un konkrētās kategorijās uzņēmumiem atlikt nodokļu maksājumus. Valsts mērķis ir nākt pretī uzņēmumiem, jo ir gaidāms, ka šis ir pārredzams un īslaicīgs pasākums, lai varētu pārziemot šo laikus," sacīja Kariņš.

Pastiprina pasākumus


"Vēlreiz gribu teikt paldies visiem medicīnas darbiniekiem, kas turpina pašaizliedzīgi strādāt, lai sargātu mūsu sabiedrību, un es tiešām no sirds gribu izteikt paldies un cieņu iedzīvotājiem, kuri ļoti atbildīgi izturas pret šo situāciju un labi ievēro visus noteikumus, kādi ir. Šodien tos nedaudz pastiprinām, bet mērķis ir darīt visu iespējamo, ko varam, lai samazinātu iespēju mūsu valsts iedzīvotājiem saslimt ar "Covid-19"," pēc ārkārtas sēdes medijiem sacīja Kariņš.

Viņš skaidroja, ka "mēs rūpīgi sekojam līdzi "Covid-19" izplatībai un notikumiem pasaulē un Eiropā un šodien sanācām kopā, lai nedaudz pastiprinātu mūsu sabiedrības aizsardzības pasākumus. Varu atgādināt, ka mūsu mērķis ir palielināt tā saucamo sociālo distancēšanos, lai samazinātu iespēju, ka cilvēks varētu sastapt kādu, kurš, pašam nezinot, ir saslimis ar šo vīrusu".

Valdības vadītājs pavēstīja, ka no sestdienas "aizliedzam visus organizētos publiskos pasākumus, bet neorganizētas pulcēšanās vietās – kultūras vai izklaides, atpūtas, sporta vai reliģisku norišu vietās, ir pieļaujams maksimums 50 cilvēku vienlaikus, un iestādes jāslēdz līdz pulksten 23".

"Valsts centralizētie eksāmeni, kas bija paredzēti nākamajā nedēļā, tiek pārcelti uz maiju. Atgādinu, ka mums ir obligāta pašizolēšanās tiem cilvēkiem, kas bijuši slimības skartajos reģionos. Skarto reģionu skaits aug augdams, un faktiski tas ir ieteikums jebkuram, kurš ir bijis ārzemēs, doties 14 dienu pašizolācijā," sacīja Ministru prezidents.

Par bērnudārziem jaunums tas, ka reizi nedēļā jānes rakstisks apliecinājums, ka neviens no ģimenes locekļiem un bērns pats nav bijis ārzemēs un nav bijis kontaktā ar kādu kontaktpersonu vai cilvēku, kurš ir bijis izolācijā. Par tirdzniecības vietām nav īpašs regulējums, bet uzdevums lai Ekonomikas ministrija izskata jautājumu, kā ierobežot cilvēku skaitu, kas vienlaikus atrodas veikalā, valdības lemto skaidroja Kariņš.

Laiks atgriezties mājās


Tāpat no otrdienas, 17. marta, pusnakts tiek slēgta visa starptautisko pasažieru kustība, tajā skaitā aviosatiksme, dzelzceļa pārvadājumi, prāmju satiksme un autopārvadājumi. Latvijas valstspiederīgajiem būs iespējams atgriezties pēc šī datuma, un ārvalstu iedzīvotāji, kuri atrodas Latvijā un kuri vēlas atgriezties savā valstī, arī varēs šķērsot robežu, uzsvēra Kariņš. Viņš paskaidroja, ka tiek slēgta fiziskai kustībai Eiropas Savienības ārējā robeža, bet ES iekšienē robeža ar Igauniju un Lietuvu netiks slēgta, bet nevar organizēt pasažieru pārvadājumus pāri šai robežai.

"Svarīgi saprast, ka šajā laikā turpinās visu kravu pārvadājumu plūsma, jo ir svarīgi turpināt pārtikas, medicīnas preču un citu apriti," norādīja valdības vadītājs.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) sacīja, ka, ņemot vērā to, ka pasaulē un Eiropā ceļošana ar katru dienu tiek arvien vairāk apgrūtināta, "aicinu Latvijas valstspiederīgos rūpīgi izvērtēt iespējas atgriezties, ja esat kaut kur izbraukuši ārpus Latvijas, un ņemt vērā, ka līdzīgi ierobežojumi, kā nosaka Latvija, ir noteikti arī daudzās citās valstīs". Pasažieru pārvadātāji tiks informēti par valdības lēmumu un veiks visus pasākumus, lai otrdien pusnaktī apturētu visus pārvadājumus. Satiksmes ministrijas mājas lapā būs pilna informācija par visiem pārvadātājiem.

"Katram pašam jāizvērtē iespējas atgriezties vai riskus ceļot un iestrēgt kādā pārcelšanās vai tranzīta punktā uz ilgāku laiku. Ja ir iespējas, un patlaban vēl ir iespēja pārdot biļetes, jāvēršas pie pārvadātāja," sacīja Linkaits. Kariņš papildināja, ka "mēs pieņēmām lēmumus, lai ierobežotu cilvēku kustību, un neesam vienīgā valsts Eiropā. Pieļauju iespēju, ka būs atsevišķi cilvēki, kas pēdējās nedēļās, kad mēs esam silti ieteikuši nedoties, ir devušies. Ir tagad divu dienu laiks atrast ceļu mājās. Ja neatrod ceļu mājās šo dažu dienu laikā, tad pilnīgi iespējams, ka šim cilvēkam būs jāpavada laiks valstī, kur cilvēks nonācis". Viņš atzina, ka nav skaidras indikācijas, cik cilvēku varētu būt šādā situācijā.

Pašu atbildība


Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atgādināja, ka būtiskākais ir katra cilvēka paša atbildība par savu un savu tuvinieku veselību. "Lai arī ieviešam papildus regulējumu, kas samazina cilvēku plūsmas, tomēr pamata likumi paliek nemainīgi – roku higiēna, vēdinātas telpas, sociālā distancēšanās. Tas nozīmē iepirkumu paradumu maiņu – aicinājums neiepirkties pīķa stundās, rūpīgi plānot iepirkumu grafiku un iegādāties preces nedēļai nevis katrai dienai. Pilnīgi noteikti pie mazākās saaukstēšanās vai respiratoro vīrusu pazīmēm nekādā gadījumā nedoties uz darbu, bet vērsties pie speciālistiem, zvanīt uz 113," skaidroja ministre.

Viņķele arī uzsvēra, ka pakāpeniski, kā arī bija plānots, "palielinām pārbaužu analīžu veikšanas jaudas. Šodien jau darbojas Latvijas Infektoloģijas centra mobilā analīžu nodošanas telts, un vēl viena tāda tiks izveidota svētdien vai pirmdien. Mēs iesaistām arī brīvprātīgos un medicīnas studentus veikt tos darbus, kas droši viņiem pašiem un arī pacientiem. No pirmdienas, cerams, būs ar īpaša papildus informācijas līnija. Sargāsim sevi, būsim atbildīgi, šis nav laiks jokiem. Vīrusu mēs neapmānīsim".

Premjers arī atgādināja, ka par valsts noteikto ierobežojumu neievērošanu iestājas administratīvā un pat kriminālā atbildība. "Mums likumi ir skaidri. Mūsu mērķis nav sodīt vai meklēt vainīgos, bet gan pasargāt sabiedrību. Te darbosies divi aspekti. Cilvēka paša atbildība lietot veselo saprātu. Domāju, ka visiem sporta zāļu īpašniekiem piemīt veselais saprāts, un diezin vai viņi gribētu zaudēt iespēju turpināt savu darbību. Tajos retajos gadījumos, ja kāds ļaunprātīgi pārkāpj, ir likuma bardzība, kas sauks šos cilvēkus pie atbildības," paskaidroja premjers.

Savi ieteikumi


Brīdi pirms valdības sēdes iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) izplatīja paziņojumu presei, norādot, ka sēdē ierosinās slēgt Latvijas robežas ārvalstu pilsoņiem, atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostu un ostu robežšķērsošanas vietām, kā arī ar autobusiem un dzelzceļa transportu caur autoceļu un dzelzceļa robežšķērsošanas vietām. Latvijas pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem būs iespēja atgriezties valstī, ievērojot 14 dienu karantīnas nosacījumus gadījumā, ja pilsoņi ierodas no "Covid-19" skartajām zemēm. Papildus tam ministrs solīja rosināt uz ārkārtas situācijas izsludināšanas laiku apturēt vīzu izsniegšanu, kā arī valdībā izskatīt iespēju cilvēku skaita ierobežošanai lielveikalos un darba laika ierobežošanu publiskās izklaides iestādēs līdz pulksten 23.

"Aicinu iedzīvotājus nekrist panikā – šādi ierosinājumi tiek piedāvāti drošības apsvērumu dēļ, lai mazinātu vīrusa izplatības iespējas. Tie cilvēki, kas ir ārzemēs un ir Latvijas pilsoņi vai pastāvīgi dzīvo Latvijā, varēs atgriezties mājās. Diemžēl šobrīd joprojām redzu, ka ir daļa cilvēku, kas ārkārtas situāciju izmanto, lai ceļotu uz ārvalstīm, kas ir absolūti bezatbildīgi pret sevi un apkārtējiem. Vienlaikus šodien uzsākšu diskusiju arī par to, ka jāierobežo cilvēku skaits lielveikalos, kā arī līdz pulksten 23 jānosaka darba laika ierobežojumi bāros, klubos un restorānos, kur vienuviet pulcējas lielas cilvēku masas. Joprojām aicinu ievērot spēkā esošos mediķu norādījumus, kā arī pēc iespējas vairāk palikt mājās," paziņojumā informēja Ģirģens.

Savukārt JKP informēja sabiedrību, ka partijas valde tās valdes priekšsēdētāja Jāņa Bordāna personā sestdienas rītā ir nosūtījusi steidzamu, elektroniski parakstītu vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, aicinot nekavējoties īstenot vēstulē norādītos pasākumus, tajā skaitā slēgt Latvijas valsts robežu, atļaujot valstī ierasties tikai mūsu valstspiederīgajiem, ievērojot Satversmes 98. pantu.

Bordāna vēstule vēstīja, ka "atbilstoši atbildīgo iestāžu publiskotajai informācijai 14. martā rītā "Covid-19" saslimšana diagnosticēta jau 26 Latvijas iedzīvotājiem. Ņemot vērā saslimušo skaita straujo pieaugumu, salīdzinot ar iepriekšējām dienām, uzskatu, ka Latvijas valdībai ir jārīkojas izlēmīgi, lai samazinātu iespēju saslimušo skaitam pieaugt eksponenciālā dinamikā, vienlaikus arī mazinot zaudējumus Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem".

JKP ieteica, ka Latvijas valdībai ir jāstrādā nepārtrauktā ārkārtas režīmā, lai spētu operatīvi reaģēt un pieņemt lēmumus atbilstoši situācijas izmaiņām. Tāpat, sekojot vairāku Eiropas valstu piemēram, nepieciešams nekavējoties slēgt Latvijas valsts robežu, atļaujot valstī ierasties tikai mūsu valstspiederīgajiem, ievērojot Satversmes 98. pantu.

Partija uzskata, ka nepieciešams slēgt bārus, kafejnīcas, klubus, kinoteātrus un līdzīgas izklaides vietas, vienlaikus nodrošinot pārtikas veikalu un aptieku darbību. Valdībai jāierobežo cilvēku skaits, kas drīkst vienlaikus atrasties veikalā, tāpat nosakot arī rindu veidošanas principus, tajā skaitā vismaz divu metru distanci starp cilvēkiem.

"Jāsper soļi, kas padarītu diagnostikas iespējas pieejamākas reģionos, ne tikai Rīgā, piemēram, izvietojot mobilos diagnostikas punktus. Jāuzdod Valsts ieņēmumu dienestam nekavējoties veikt fiskālos aprēķinus, kā arī izstrādāt regulējumu, kas viesmīlības nozares uzņēmumiem atliktu visus nodokļu maksājumus, kā arī atbrīvotu tos no pievienotās vērtības nodokļa līdz ārkārtas situācijas beigām un pēc tās, vismaz daļēji kompensējot uzkrātos zaudējumus," rakstīja Bordāns.

JKP uzskata, ka ir "nepieciešams īstenot ekonomikas stabilizēšanas pasākumus, par pamatu, iespējams, izmantojot Jaunās konservatīvās partijas šā gada 12. marta astoņu punktu darba plānu, tajā skaitā nekavējoties vienojoties ar finanšu nozari par kredītu brīvdienām".

Partija uzskata, ka "ir jāievieš slimības lapu saņemšanas iespēja strādājošajam, kura apgādībā atrodas bērns līdz 10 gadu vecumam, kā arī tās jāapmaksā jau no pirmās dienas. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai ir jābūt gatavai apkalpot visus tos, kuri šajās dienās ir zaudējuši un, iespējams, zaudēs darbu, sākot izmaksas bezdarbnieka pabalstus nekavējoties. Tā kā daudziem skolēniem pirms tam skolā nodrošinātā ēdienreize bija būtiska, ja ne vienīgā iespēja saņemt siltu ēdienu, jādod uzdevums pašvaldībām nodrošināt adekvātu pārtikas sadali sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām".

"Kārtības nodrošināšanai zemessardzē, policijā un Nacionālajos bruņotajos spēkos ir jāizsludina paaugstinātas gatavības režīms, nepieciešamības gadījumā tos piesaistot karantīnas noteikumu stingrai uzraudzībai. Ministru prezidenta kungs! Mums jāapzinās, ka nerīkojoties izlēmīgi, mēs pakļaujam nopietnam apdraudējumam valsts iedzīvotājus, tāpēc aicinu nekavējoties īstenot augstāk minēto," rakstīja Bordāns.

Dienas gaitā daži valdošās koalīcijas partiju pārstāvji arī kritizēja Slimību profilakses un kontroles centra publiskoto karti:


Pilns Ministru kabineta rīkojums lasāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!