Foto: LETA

Pensionāri, kuriem Rīgas domes pagaidu administrācija 27. martā epidemioloģisko risku dēļ atcēla atvieglojumus sabiedriskajā transportā, turpmāk bez maksas transportu varēs izmantot darba dienās no pulksten 10 līdz 15, piektdien nolēma Rātsnama vadība.

Pagaidu administrācijas lēmums paredz, ka 100% maksas atvieglojumi darba dienās no pulksten 10 līdz 15 pienāksies galvaspilsētā deklarētām personām, kas ir vecākas par 75 gadiem un nestrādājošiem vecuma un izdienas pensionāriem līdz 75 gadu vecumam.

Atlaides arī tiek atjaunotas politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, kā arī Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijas dalībniekiem līdz 75 gadu vecumam.

Savukārt pilnā apmērā braukšanas maksas atvieglojumus vietvara atjauno bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Atlaides pilnā apmērā arī pienāksies Rīgas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās pastāvīgi dzīvojošām personām, kas saņem pašvaldības apmaksātus sociālās aprūpes pakalpojumus, kā arī strādājošiem un izdienas pensionāriem.

Tāpat ar saistošajiem noteikumiem tiek atjaunotas stundas biļetes, kā arī daļēji atjaunotas atlaides studentiem. Tostarp precizēts, ka 9. un 12. klašu skolēniem braukšanas maksas atvieglojums darbojas līdz šā gada 7. jūlijam.

Atlaides saņēmēja statuss e-talonā tiks atjaunots automātiski un stāsies spēkā 1. jūnijā. Uzņēmums "Rīgas satiksme" atsevišķi informēs par atlaižu atjaunošanas kārtību.

Pēc ārkārtējās situācijas beigām atlaides iepriekšējā apmērā pienāksies arī ārstniecības procesā iesaistītajām personām, kuras strādā pašvaldības veselības aprūpes kapitālsabiedrībās un kuru nedēļas darba laiks ir vismaz 20 stundas.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve norādīja, ka pašreizējos apstākļos šis ir labs kompromiss tām pasažieru grupām, kurām ir īpaši svarīgi īstenot ikdienas vajadzības. Piemēram, pensionāriem un citām personām, kurām ir nepieciešama biežāka veselības un sociālā aprūpe.

"Ja epidemioloģiskā situācija pēc ārkārtējās situācijas beigām kļūs labāka, tad var atgriezties pie jautājuma par pilna atvieglojuma klāsta atgriešanu, taču tam patlaban neesot garantijas, tādēļ šo kompromisa variantu varētu nākties paturēt spēkā uz ilgāku laiku," pauda SPKC pārstāve.

Pagaidu administrācijas loceklis Artis Lapiņš norādīja, ka pašvaldība vēros situāciju sabiedriskajā transportā, lai neveidotos pasažieru drūzmēšanās. Vienlaikus viņš aicināja ievērot ne tikai pašreiz noteiktos nosacījumus, piemēram, par sejas aizsega valkāšanu, bet arī, ja transports ir pārpildīts, tad tajā varbūt neiekāpt.

Viņu papildināja administrācijas loceklis Aleksejs Remesovs, aicinot iedzīvotājus, kuriem ir atjaunotas atlaides, ņemt vērā, ka epidemioloģiskā drošība joprojām jāievēro. Iedzīvotājiem ir jāizvērtē katra brauciena nepieciešamību, kā arī, iespējams, transportu izmantot laikā, kad ir mazāka noslodze, vai izvēlēties alternatīvus maršrutus.

Pašvaldība norāda, lai ievērotu Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumus un mazinātu sociāli mazāk aizsargāto pasažieru pārvietošanās ierobežojumus, nepieciešams pakāpeniski daļēji atjaunot Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas atvieglojumus, tomēr saglabājot atsevišķus ierobežojumus līdz brīdim, kamēr beidz pastāvēt epidemioloģiskās drošības draudi saistībā ar infekcijas slimības izplatību.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 27. martā Rīgas domes pagaidu administrācija pieņēma lēmumu par atlaižu atcelšanu biļetēm Rīgas sabiedriskajā transportā Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas laikā, vienlaikus gan nosakot vairākus izņēmumus.

Pirms tam braukšanas maksas atlaides Rīgā tika nodrošināta aptuveni 20 dažādām grupām un minētais lēmums tās atcēla lielākajai daļai, tostarp skolēniem un pensionāriem.

Izņēmumi bija cilvēki ar 1. un 2. grupas invaliditāti, pirmsskolas vecuma bērni, valsts un pašvaldības policijas darbinieki, kā arī pašvaldības izglītības iestāžu pedagogi.

Tāpat 100% atlaide tika piešķirta Rīgas domes Labklājības departamenta pakļautības iestāžu sociālā darba speciālistiem, aprūpētājiem, veselības aprūpes personālam un ārstniecības procesā iesaistītajām personām, kuras strādā Rīgas pilsētas pašvaldības veselības aprūpes kapitālsabiedrībās.

Savukārt 13. maijā pašvaldība lēma atjaunot braukšanas maksas atvieglojumus vairākām iedzīvotāju grupām, tostarp daudzbērnu ģimeņu vecākiem, 9. un 12. klašu skolēniem un iedzīvotājiem ar 3. invaliditātes grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!