Foto: F64

Ar stipendijām augstākās izglītības studentiem jāatbalsta tos, kuri nonākuši sociālās grūtībās, tā portālam "Delfi" norādīja Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks. Viņš atbalsta augstskolas "Turība" aicinājumu stipendijas attiecināt uz visiem – arī tiem, kas nestudē par valsts līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka 11. augustā valdība apstiprināja izmaiņas – sākot ar septembri stipendiju apmēru dubultoja līdz 200 eiro mēnesī un paplašināja arī saņēmēju loku par aptuveni 743 studentiem. Tiesa, uz tām pretendēt var vien budžeta vietās studējošie.

Reaģējot uz lemto, augstskola "Turība" aicināja paplašināt stipendiju saņēmēju loku: "Covid-19 izraisītā pandēmija var ietekmēt ikviena studējošā ienākumus neatkarīgi no tā, vai studējošais mācās par saviem vai valsts budžeta līdzekļiem, tāpēc nebūtu pareizi sniegt atbalstu tikai vienai studentu grupai."

Arī LU rektors ir vienisprātis. "Stipendija ir neapšaubāmi, varbūt pat izšķiroši svarīga studentam, kuram ir paralēli jāstrādā, kurš studē par maksu un kuram Covid-19 pandēmijas rezultātā ir radušās kaut kādas problēmas ar darbu," portālam "Delfi" teica Muižnieks.

"Jautājums ir par to, ko mēs gribam ar stipendijām panākt. Ja mēs gribam vienkārši atbalstīt sekmīgākos budžeta vietu studentus, tad mēs ļoti zaudējam šo sociālo dimensiju, jo faktiski šāda stipendija bieži vien turīgu vai nodrošinātu vecāku atbalstītam studentam nav sevišķi būtiska," portālam "Delfi" paskaidroja Muižnieks. Viņaprāt, stipendijas būtu jāattiecina uz visiem studentiem, uzmanību vēršot uz sociālo aspektu. Savukārt, kas attiecās uz studentiem ar izcilām sekmēm, tad viņi var pretendēt uz LU fonda stipendijām, piemēram, Kristapa Morberga stipendiju un citām.

Vai IZM sniegtais atbalsts ir pietiekams? Muižnieks norāda, ka ir nepieciešams palielināt stipendijas un to saņēmēju loku. Turklāt izmaiņas nepieciešamas ne vien Covid-19 krīzes laikā, bet gan kopumā, uzskata LU rektors.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) datiem Latvijas augstākās izglītības iestādēs kopā studē 79 388 studenti, no kuriem 41% jeb 32 787 studē par valsts budžeta līdzekļiem, bet 59% jeb 46601 par studijām maksā paši.

Jau vēstīts, ka pavasarī Latvijas Studentu apvienība (LSA) tiešsaistes akcijā "#GribuStudēt" ar fotogrāfijām un stāstiem pat to, kāpēc viņi vēlas studēt un savu mācību laika pieredzi, vērsa uzmanību uz papildu atbalsta nepieciešamību Covid-19 laikā. LSA veiktā aptauja liecināja, ka teju 10 000 studenti varētu pārtraukt studijas vīrusa izraisīto seku dēļ. Pēcāk stipendiju fonda palielināšanai 2020./2021. mācību gadā valdība piešķīra 5,1 miljons eiro. Par IZM piešķirto atbalstu apvienības prezidente Justīne Širina portālam "Delfi" skaidroja, ka jaunās izmaiņas ir kompromisa risinājums. Proti, sākotnēji LSA aicināja ieviest sociālās stipendijas, kas tiek piešķirtas visiem studējošajiem, kuri saskārušies ar problēmām, un paralēli tam palielināt valsts budžeta stipendijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!