Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Finanšu ministrijas (FM) vecākajam ekspertam Vladimiram Vaškevičam kopš 2015. gada piemērojis kopumā 1250 eiro naudas sodus par valsts amatpersonas deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu. Patlaban viņš sodus ir samaksājis, taču deklarācijas, par kuru neiesniegšanu sodīts, tā arī nav iesniedzis.

VID portāls "Delfi" uzzināja, ka ieņēmumu dienests Vaškevičam piemērojis šādus naudas sodus:

  • 2015. gada 30. martā par deklarācijas par 2013. gadu neiesniegšanu termiņā viņam piemērots 200 eiro naudas sods. Vaškevičs šo sodu samaksājis šā gada 20. martā;
  • 2017. gada 27. decembrī par deklarācijas par 2015. un 2016. gadu neiesniegšanu termiņā viņam piemērots 350 eiro naudas sods. Vaškevičs šo sodu samaksājis šā gada 20. martā;
  • 2018. gada 7. novembrī par deklarācijas par 2017. gadu neiesniegšanu termiņā viņam piemērots 350 eiro naudas sods. Vaškevičs sodu samaksājis šā gada 20. martā;
  • 2019. gada 23. oktobrī par deklarācijas par 2018. gadu neiesniegšanu termiņā viņam piemērots 350 eiro naudas sods. Vaškevičs sodu samaksājis šā gada 22. aprīlī.

VID akcentē, ka šā gada 15. maijā pieņemts lēmums pret Vaškeviču sākt administratīvā pārkāpuma lietvedību par deklarācijas par 2019. gadu neiesniegšanu noteiktajā termiņā, bet šajā lietā lēmums vēl nav pieņemts.

Ieņēmumu dienestā norāda, ka VID atbilstoši tam noteiktajai kompetencei un saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.27 pantu par valsts amatpersonu deklarāciju neiesniegšanu noteiktajā termiņā ir un bija tiesības piemērot tikai naudas sodus.

VID katru gadu Vaškevičam ir nosūtījis vēstuli ar aicinājumu iesniegt valsts amatpersonas deklarācijas. Arī lēmumos par Vaškeviča saukšanu pie administratīvās atbildības ir norādīts, ka administratīvā soda uzlikšana neatbrīvo personu no tā pienākuma izpildīšanas, par kura nepildīšanu uzlikts administratīvais sods.

Līdz ar to Vaškevičam joprojām ir pienākums iesniegt deklarācijas par 2013., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018. un 2019. gadu, norāda VID.

Vaškevičs kopš 2011. gada 3. februāra ir atstādināts no amata pienākumu izpildes FM. Darba samaksa viņam netiek maksāta, portālam "Delfi" atzina ministrijā.

"Delfi" jau rakstīja, ka kādreizējais VID Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks un tagadējais FM ierēdnis Vaškevičs ārstējas Austrijā. Pret Vaškeviču ierosināta krimināllieta par korupciju, kas patlaban tiek izskatīta tiesā.

Tiesvedība šajā lietā bija apturēta 2015. gada 7. janvārī, taču prokurors Arvis Miglāns lūdza tiesu sasaukt tiesas sēdi, lai risinātu jautājumu par Vaškeviča saukšanu pie atbildības.

Šajā tiesas sēdē prokuratūra iesniedza tiesai lūgumu izprasīt no Austrijas kompetentās iestādes ziņas par apsūdzētā veselības stāvokli, vai arī lūgt veikt atkārtotu medicīnisko ekspertīzi. Lietā tika pasludināts pārtraukums līdz 2018. gada 15. februārim.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011. gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi – aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Pēc atbrīvošanas Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, kur toreiz, pēc viņa advokātes Jeļenas Kvjatkovskas teiktā, spēji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, tādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam – ārstēšanās. Tiesā viņa krimināllietā par kukuļošanu tiesvedība tika apturēta.

Latvija lūdza Austrijas varas iestādēm viņu izdot, taču Austrija atteicās to darīt. Latvija atkārtoti nav lūgusi Austrijai Vaškeviču izdot, jo abu valstu likumdošana to nepieļauj.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka pērnā gada septembrī ar Eiropas Parlamenta deputāta Andreja Mamikina atbalstu Briselē notika filmas "Neērtais Vaškevičs, uzbrukums valstij" izrādīšana. Filma ir par to, kā Latvijā vajā Vaškeviču un viņa sievu – uzņēmēju Ināru Vilkasti. Filmas īstie autori "Nekā personīga" atklājuši, ka lielākā daļa filmā iekļauto "faktu" patiesībā ir izdomājums.

Prokuratūra pieprasīja raidījuma ieraksta kopiju. Faktiski pierādījumi, par to, ka apsūdzētais veic darbības, lai kavētu lietas izskatīšanu, tika iegūti jau 2012. gada maija mēnesī, un šie pierādījumi bija nodoti tiesas rīcībā, kas bija viens no iemesliem, lai tiesā tiktu pieteikts lūgums Vaškevičam grozīt drošības līdzekli uz apcietinājumu, savulaik skaidroja prokurors Miglāns.

Vaškeviča lietā tiesvedība tika atjaunota un tagad tiesā lieta tiek skatīta bez paša apsūdzētā klātbūtnes.

Vaškevičs 2007. gadā cieta noziedznieku sarīkotā sprādzienā, kad eksplodēja zem viņa automašīnas novietotais spridzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!