Foto: LETA

Piektdien darbu sāka atlases komisija, kura vērtēs Augstākās tiesas (AT) senatores Jautrītes Briedes un Eiropas Komisijas (EK) Juridiskā dienesta pārstāvja Agņa Saukas kandidatūras Eiropas Savienības (ES) tiesas ģenerāladvokāta amatam, aģentūrai sacīja Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

TM norādīja, ka šodien norisinājās pirmā komisijas sēde un tajā vienojās par iespējamajiem laikiem, kad varētu tikt uzklausīti amata kandidāti. Kronbergs sacīja, ka tā varētu būt nākošā nedēļa pēc valsts svētkiem, un komisija cer, ka trīs sēžu laikā tiks panākta vienošanās par labāko kandidātu.

"Izvirzot Latvijas pretendentu ģenerāladvokāta amatam ES tiesā, Latvijai ir jāizvēlas atbilstošākais kandidāts no tādu personu vidus, kura neatkarība nav apšaubāma un kurš ieņem augstu tiesneša amatu savā valstī, vai arī tam ir jābūt juristam ar atzītu kompetenci," teica Kronbergs.

Viņš sacīja, ka ģenerāladvokāta amata pretendentiem ir jābūt ar ļoti labām angļu un franču valodas zināšanām, kā arī izpratnei par ES tiesībām, institucionālo uzbūvi un zināšanām par ES tiesas darbu. "Jānorāda, ka Latvijai šī ir pirmā iespēja nominēt pārstāvi augstajam amatam, tādējādi Latvijas kandidātam esot amatā būs jāpierāda sava kompetence un jāpārstāv godam Latvija ES tiesā," uzskata Kronbergs.

TM norādīja, ka pēc komisijas lēmuma tiks izvirzīts viens kandidāts, bet vēlāk ģenerāladvokātu iecels valdība pēc apspriešanās ar Līguma par ES darbību 255. panta komiteju, kas izveidota, lai izvērtētu kandidātu piemērotību attiecīgo pienākumu pildīšanai. "Komiteju pārstāv savas jomas profesionāļi no Maltas, Īrijas, Dānijas, Spānijas, Vācijas un Polijas, bet vada komisiju bijušais ES tiesas tiesnesis Kristiāns Timmermanss.

Viņš atzīmēja, ka amatu Latvijas ieceltajam pārstāvim būs jāpilda sešus gadus, sākot no 2021. gada 7. oktobra.

Iepriekš vēstīts, ka Saeimas Juridiskā komisijas vairākums tālākai izskatīšanai atlases komisijā kā ES tiesas ģenerāladvokāta iespējamās kandidatūras nolēma virzīt AT senatores Jautrītes Briedes un EK Juridiskā dienesta pārstāvja Agņa Saukas kandidatūras.

Kopumā amatam tika izvirzītas sešas personas - augstāk minētie Briede un Sauka, kā arī AT judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane, Satversmes tiesas priekšsēdētājas padomnieks Inguss Kalniņš, TM valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina, zvērināta advokāte Jūlija Jerņeva.

Sauka komisijas sēdē skaidroja, ka visa viņa oficiālā darbība saistīta ar ES tiesībām, savā darbā pārstāvot tiesā EK. Viņš norādīja, ka šīs pieredzes dēļ, ja ieņemtu šo amatu, varētu tajā uzreiz darboties. Tāpat kandidāts pauda, ka ātri mācās un viņam ir pieredze apgūt jaunas lietas.

Briede norādīja, ka viņa jau tagad strādā ar ES tiesību normu piemērošanu AT senatores amatā. Tiesnese arī dalījās ar pieredzi, strādājot par tiesnesi Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kas varot palīdzēt ģenerāladvokāta amatā. Juridiskās komisijas deputāti akcentēja Briedes būtisko ieguldījumu tiesību zinātnes akadēmiskajā darbā.

Ģenerāladvokātu pienākums ir sniegt ES tiesai objektīvus un neatkarīgus secinājumus par izskatāmo lietu, lai paātrinātu atsevišķu lietu izskatīšanu, ģenerāladvokāta secinājumi tiek sniegti tikai tajās lietās, kurās tiek apspriesti jauni vai īpaši aktuāli tiesību jautājumi.

Vācijai, Francijai, Itālijai, Spānijai un Polijai ir pastāvīgi ģenerāladvokāti, bet pārējām ES dalībvalstīm atlikušajiem sešiem ģenerāladvokāta amatiem rotācijas kārtībā jāizvirza savi kandidāti. Latvijai šāda iespēja ir pirmo reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!