Foto: AP/Scanpix/LETA

Lai īstenotu Covid-19 vakcinācijas stratēģiju, process ir sadalīts vairākās fāzēs, no kurām pirmajās divās tiktu vakcinētas par prioritārajām noteiktās cilvēku grupas, bet trešajā fāzē vakcīnas nonāktu arī pie pārējās sabiedrības, izriet no otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē prezentētā.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens komisijas sēdē iepazīstināja ar sagatavoto materiālu par vakcinēšanas stratēģiju, uzsverot, ka "joprojām operējam nepilnīgas informācijas apstākļos, jo vakcīnas šobrīd nav reģistrētas".

Viņš skaidroja, ka pirmajā fāzē ir ļoti zema vakcīnu pieejamība – līdz 20 000 devām, kas varētu būt pieejama 2021. gada janvārī. Vakcinētas primāri tiktu personas, kuras ikdienā saskaras ar Covid-19 pacientiem. Tāpat viņš uzsvēra, ka vakcinēšanās būs pēc brīvprātības principa.

Otrajā fāzē pēc Henkuzena skaidrotā, vakcīnu pieejamība būtu aptuveni līdz 100 000 devām, kas varētu būt laikā no janvāra līdz martam. Šajā fāzē paredzēts nodrošināt vakcinācijas kabinetus pēc iespējas visu līmeņu slimnīcās, kā arī notiktu izbraukuma vakcinēšana uz sociālās aprūpes centriem.

Henkuzens uzsvēra, ka vakcinēšanu paredzēs sākt ar vecākajiem cilvēkiem un "iet uz leju uz jaunākiem".

Trešā fāze, kad ir plašāka vakcīnu pieejamība – vairāk nekā 100 000 devas – varētu sākties no gada otrā ceturkšņa.

Henkuzens norādīja, ka šobrīd lielākais fokuss ir uz pirmo un otro fāzi. Attiecībā uz pirmo fāzi, pirmā prioritāte ir ārstniecības iestādes un tieši personas, kas strādā ar Covid-19 pacientiem ikdienā, ne tikai ārstniecības personas, bet arī atbalsta personāls, viņš uzsvēra.

Nākamajā fāzē būs visas ārstniecības personas un sociālās aprūpes centri, un tad paplašinās uz tālāku vakcinācijas tīklu. Trešajā fāzē būs pavisam plašs tīkls, kur plānots iesaistīt ģimenes ārstus un privāto sektoru, skaidroja Henkuzens.

Otrajā fāzē plānoto komunikācijas kampaņu komisijas dalībniece deputāte Anda Čakša (JV) komentēja kā novēlotu, jo informēt sabiedrību viņas ieskatā vajadzētu vēl pat pirms pirmās fāzes.

Henkuzens, atbildot uz komentāru, skaidroja, ka komunikācija notiek jau tagad, bet ar kampaņu ir domāta "mērķtiecīga, jau saplānota katra ziņa, cikos, kad, kas, kur, kā".

ZVA prognozē, ka "Pfizer" un "BioNTech" kopēji izstrādātā vakcīna būtu pirmā, kas nonāktu Latvijā, tomēr vakcīnas devu apjoms sākotnēji būtu 12 000. Šīs vakcīnas reģistrācijas un piegādes procesu noslēgums tiek plānots uz 31. decembri vai nākamā gada janvāri, norādīja ZVA direktors.

Savukārt kā otra iespējamā ātrāk izstrādātā vakcīna ir "Moderna". Plānots, ka tā oficiāli varētu tikt reģistrēta 12. janvārī, bet iespējamais piegādes datums nav sniegts. Latvija sākotnēji saņemtu apmēram 27 000 šīs vakcīnas devu.

Kā trešais variants ir "AstraZeneka" vakcīna, kuras reģistrācija un piegāde varētu būt aptuveni janvāra otrajā pusē. Latvijai tiktu piegādāts apmēram 127 000 šīs vakcīnas devu.

Jau ziņots, ka kāda 90 gadus veca Ziemeļīrijas iedzīvotāja kā pirmā pasaulē saņēmusi ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" ražoto Covid-19 vakcīnu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!