Trešdien pieci atlikušie Dundagas novada domes deputāti no vēlētāju apvienības "Mūsu cilvēkiem" domes ārkārtas sēdē vienbalsīgi nobalsoja par pilnvaru nolikšanu.

Deputāta pilnvaras pirms termiņa nolika bijušais domes priekšsēdētājs Aldis Felts, bijušais domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Mauriņš un deputāti Gunārs Kristiņš, Regīna Rūmniece un Zane Tālberga.

Felts saviem kolēģiem pateicies "par nemainīgi interesantu un saliedētu sadarbību četru gadu laikā". Savukārt deputāte Rūmniece atzina, ka viņa respektē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) lēmumu atlaist Dundagas novada domi, ja tā būs labāk iespējams nodrošināt novada iedzīvotāju intereses un vajadzības. Viņa pauda viedokli, ka savu darbu deputāti esot pildījuši godprātīgi un atbildīgi novada iedzīvotāju interesēs.

Kā pauda VARAM, juridiski Dundagas novada dome ar šādu soli ir apliecinājusi rīcībnespēju, kas bija pamatā VARAM iniciētajam likumprojektam par domes atlaišanu.

Lai atjaunotu pašvaldības spēju pildīt likumā "Par pašvaldībām" un citos normatīvajos aktos noteiktās funkcijas un pienākumus, jo īpaši tagad ir svarīgi Saeimai pieņemt Dundagas novada domes atlaišanas likumu, tādējādi pašvaldības rīcībnespējīgā orgāna - domes - vietā ieceļot rīcībspējīgu un atbildīgu pagaidu administrāciju, teikts VARAM izplatītajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Saeima likumu par Dundagas novada domes atlaišanu varētu pieņemt šonedēļ, otrdien preses konferencē prognozēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Ministrs atzina, ka ir notikušas sarunas par šī likuma pieņemšanu Saeimā steidzamības kārtībā un tas varētu notikt ceturtdien, 13. maijā. Savukārt likums stātos spēkā uzreiz pēc izsludināšanas.

Pagaidu administrācijas galvenais uzdevums būtu nodrošināt plūstošu administratīvi teritoriālās reformas procesu un Dundagas iedzīvotāju interešu pārstāvību.

Ministru kabinets 11. maijā akceptēja Dundagas novada domes atlaišanas likumprojektu.

Saeima, pieņemot šo likumu, atlaidīs Dundagas novada domi, ņemot vērā, ka tā nav spējīga nodrošināt likumos noteikto pienākumu un uzdevumu izpildi un netiek ievērotas valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.

Dundagas novada pašvaldībā par pagaidu administrācijas vadītāju plānots iecelt VARAM vadošo ekspertu Arni Šultu, kurš kādreiz ir bijis Pašvaldību departamenta direktora vietnieks.

Par pagaidu administrācijas vadītāja vietnieci plānots apstiprināt Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktori Intu Komisari, bet par pagaidu administrācijas locekli - Zemkopības ministrijas Juridiskā departamenta direktori Sintiju Dumbrovsku.

Saskaņā ar likumprojektu, pagaidu administrācijai jāpilda vietējās pašvaldības domes funkcijas un jānodrošina pašvaldības institūciju darba nepārtrauktība, kā arī finansiālā un saimnieciskā darbība.

Pagaidu administrācijas vadītājam būs jāpilda Dundagas novada domes priekšsēdētāja pienākumi.

Pagaidu administrācijas vadītājam un locekļiem būs atļauts savienot amatus ar tiem amatiem, kurus viņi ieņem līdz šim.

Saskaņā ar likumprojektu, pagaidu administrācija darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētā Talsu novada dome. Administrācijas darbību nodrošinās un finansēs no Dundagas novada pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka Plešs nolēma rosināt Dundagas novada domes atlaišanu, ņemot vērā, ka Dundagas novada dome nav lēmusi par domes priekšsēdētāja un viņa vietnieka ievēlēšanu un pašvaldība ilgstoši ir bez šādas politiskas vadības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!