Foto: Saeimas administrācija

Latvija un Igaunija ir labi draugi, kaimiņi un sabiedrotie, ceturtdien tikšanās laikā ar jauniecelto Igaunijas prezidentu Alaru Karisu pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka Mūrniece tikšanās laikā paudusi, ka Latviju un Igauniju vieno kopīgs redzējums būtiskos reģionālos un starptautiskos jautājumos, un abu valstu kopīgais mērķis ir veicināt Baltijas reģiona drošību, labklājību un izaugsmi.

Saeimas priekšsēdētāja apsveica Karisu ar stāšanos amatā, kā arī pauda gandarījumu, ka kaimiņvalsts prezidenta pirmā ārvalstu vizīte ir uz Latviju, vienā dienā ar Somijas apmeklējumu. Mūrniece atzina, ka tas apliecina abu valstu ciešās, uzticībā un solidaritātē balstītās attiecības, piebilstot, ka Latvija un Igaunija ir labi draugi, kaimiņi un sabiedrotie, un abu valstu sadarbība arī turpmāk būs tikpat aktīva un daudzpusīga.

"Viena no augstākajām prioritātēm abās valstīs ir Baltijas reģiona drošība un aizsardzība. Patlaban, kad sastopamies ar hibrīdapdraudējumu uz Baltkrievijas robežas, mums īpaši svarīgi stiprināt valstu iekšējo drošību, iekšlietu dienestu spējas un kapacitāti," pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Abas puses apsprieda sadarbību reģionam būtiskos infrastruktūras un digitālo risinājumu projektos. Pēc Mūrnieces paustā, Latvija augstu vērtē sadarbību dzelzceļa projekta "Rail Baltica" projektā.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvijai un Igaunijai vienmēr bijusi konstruktīva loma Eiropas stiprināšanā, un plānots turpināt to darīt, īpaši digitālajā jomā un zaļās ekonomikas attīstībā.

"Latviju un Igauniju vieno cieša sadarbība arī starptautiskajos formātos," uzsvēra Mūrniece, kā piemēru minot Baltijas Asambleju un arī Trīs jūru iniciatīvu.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju ar Igaunijas prezidentu tikās Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš (JV).

Kā ziņots, 13. oktobra vakarā, atgriežoties no darba vizītes Zviedrijas Karalistē, Valsts prezidents Egils Levits ir veicis Covid-19 eksprestestu, kas izrādījās pozitīvs, portālu "Delfi" informēja prezidenta kancelejā.

Levits ceturtdien bija plānojis tikties ar jauno Igaunijas prezidentu, taču tikšanās tiks pārcelta uz citu reizi. Prezidenta vietā ar Karisu ceturtdien tikās Mūrniece.

Jau ziņots, ka Igaunijā 31. augustā tika ievēlēts jauns prezidents – Alars Kariss. Oficiāli viņš amatā stājās 11. oktobrī.

Pirms iecelts prezidenta amatā Kariss bija Nacionālā muzeja direktors, un prezidenta amatam viņu virzīja vadošās koalīcijas spēki – "Reformu partija" un "Centra partija". Jaunais prezidents ievēlēts vēlēšanu otrajā kārtā.

Patlaban 63 gadus vecais Kariss pēc izglītības ir biologs un iepriekš ieņēmis gan Tartu Universitātes rektora, gan Valsts kontroliera amatus, bet par Nacionālā muzeja direktoru viņš kļuva 2018. gadā jeb divus gadus pēc jaunās Tartu uzbūvētās muzeja ēkas atklāšanas.

Līdzšinējās Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas kandidatūru valdošā koalīcija neatbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!