Foto: Pexels
Pēc izglītības ministres Anitas Muižnieces (JKP) kritikas par "pašvaldību patvaļu" jaunnedēļ nosakot attālinātās mācības 7.–12. klašu skolēniem, Rīgas, Liepājas un Ventspils vietvaras tomēr no savas ieceres nav atteikušās – šo pilsētu skolu solos pilnīgi visu klašu skolēni atgriezīsies vien 22. novembrī, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībās.

Savukārt Daugavpilī, kur patlaban ir reģistrēta visaugstākā saslimstība ar Covid-19, vietvaras nostāja ir nelokāma – bērniem ir jāatgriežas skolā.

Jau vēstīts, ka pēc ziņām par nākamnedēļ plānotajām mācībām attālināti konkrētās klašu grupās, izglītības ministre šo lēmumu nosauca par "pašvaldības patvaļu spēkā esošo noteikumu interpretācijā".

Taču pašvaldības arī pēc sanāksmēm ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvjiem uzskata, ka šāds lēmums nav pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem.

Vairākās pašvaldībās mācības nākamajā nedēļā organizēs rotācijas kārtībā.

Kā mikroblogošanas vietnē "Twitter" piektdien pauda Muižniece, piemēram, Liepāja saņēmusi visu pašvaldības skolu piekrišanu mācību organizēšanai attālināti, bet Rīga to noteikusi pati, šādu lēmumu no katras pašvaldības skolas nesaņemot.

Rīgas nostāja nav mainījusies

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD) atgādina, ka savu nostāju ir paudis piektdien preses konferencē informējot interesentus par jaunnedēļ plānoto kārtību un tā nav mainījusies. 7.–12. klašu skolēni Rīgā jaunnedēļ mācīsies attālināti.

Epidemioloģiskā situācija galvaspilsētā uzlabojas – saslimstības līkne iet uz leju, samazinās bērnu un jauniešu inficēšanās, bet lēmums noteikt attālinātās mācības 7.–12. klašu skolēniem pieņemts, lai uz īso pirmssvētku periodu netiktu izjaukti ģimenes "burbuļi", noslogots sabiedriskais transports, tiktu samazināta kontaktēšanās un riski inficēties skolēniem un pedagogiem, portālam "Delfi" pauda IKSD pārstāve Indra Vilde.

"Ja Rīgā nebūtu šī loģiskā risinājuma, ģimenes burbuļi tiktu izjaukti 49 608 skolēnu ģimenēs, savukārt, pakāpeniski atgriežoties klātienes mācībās, nākošnedēļ 1.–3. klasēm piepulcēsies 4.–6. klases ar 17 682 skolēniem un tad jau no 22. novembra pārējo klašu skolēni," pauda Vilde.

Rīga, pieņemot šo situācijas risinājumu, ņēma vērā Ministru kabineta noteikumos paredzētos pienākumus un tiesības. Šo rīcību skolas ar departamentu savstarpēji saskaņoja, norādīja Vilde. Skolas, īstenojot attālinātu mācību procesu, izdod normatīvo aktu, kas nosaka mācību darba organizācijas kārtību izglītības iestādes.

Piemēram, Rīgas Juglas vidusskolas direktore Helēna Vilkosta par kārtību, kādā Rīgā jaunnedēļ organizēs mācības skolēniem, bijusi informēta jau ceturtdien.

Mācību iestādes vadītāja paskaidroja, ka skola ceturtdien saņēma Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta rīkojumu, ka 7.–12. klašu skolēniem trīs dienas jāmācās attālināti un mācības klātienē viņiem jāatsāk 22. novembrī.

Liepājā un Ventspilī kārtība atšķirsies

Arī Liepājā jaunnedēļ klātienē mācīsies 1.–6. klašu skolēni, portālam "Delfi" paskaidroja Liepājas Izglītības pārvaldes pārstāve Renāte Meļķe.

"Viens ir epidemioloģiskie rādītāji pašvaldībā, ko mēs ņēmām vērā. Otrs apsvērums ir tas, ka mūs aicināja skolu vadītāji, direktori, izvērtēt šo situāciju un lūdza vienotu pieeju pilsētā, jo ir arī jāievieš visi drošības pasākumi, kas noteikti Ministru kabineta noteikumos. Tas arī prasa zināmu laiku," norādīja Meļķe. Tāpat pašvaldībā ņēma vērā arī svētku dienas, kurām seko brīvdienas.

Juridiski vietvara savu lēmumu skaidro ar IZM sniegto iespēju ārkārtējās situācijas laikā ne vairāk kā piecas darba dienas mēnesī 7.–12. klasēs izglītojamiem mācības īstenot pēc rotācijas principa.

Savukārt Ventspilī nākamajā nedēļā klātienē mācīsies tikai 1.– 3. klašu skolēni – pašvaldība ir bažīga par epidemioloģisko situāciju pilsētā.

Kā portālam "Delfi" stāstīja Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane, pagājušajā nedēļā Ventspilī dažbrīd kumulatīvais Covid-19 saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedza 2000, šobrīd šis rādītājs ir ap 1600.

Tamane paskaidroja, ka Ventspilī šonedēļ notika krīzes vadības grupas sanāksme, kurā piedalījās gan Ventspils jeb Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas pārstāvji, gan domes priekšsēdētājs, policija, sociālais dienests, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) un arī izglītības jomas pārstāvji.

"Mēs runājām par šo situāciju, un bija ieteikums domāt par attālināto apmācību, jo gan šajā, gan nākamajā nedēļā bija paredzēts nodot šos pūļa testus, kas reāli tomēr nozīmētu bērnu pulcēšanos. Tāpēc šis ieteikums bija skolām pārdomāt iespēju mācīties attālināti, izvērtējot arī pedagogu nodrošinājumu, jo šobrīd ļoti daudz pedagogu slimo, slimo arī bērni," teica Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja. Pagājušajā nedēļā no visiem pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 4% jeb 517 inficētie bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu.

Tomēr IZM izstrādāto kārtību, kā lemt par mācībām attālinātā režīmā, Ventspils pašvaldība ievēro, pauda Tamane. Proti, Ventspilī lēmumu par to, ka 4. – 12. klases jaunnedēļ mācīsies attālināti pieņēma šādi: krīzes vadības grupa sniedza ieteikumus, skolas tos izvērtēja un pēc tam skolu vadītāji savus lēmumus saskaņoja ar skolu dibinātāju, proti, pašvaldību.

Plānots, ka no 22. novembra Ventspilī klātienē mācīsies visu klašu skolēni.

Lai gan iepriekš medijos izskanējis, ka arī Jelgavā 7.–12. klašu skolēni jaunnedēļ mācīsies attālināti, tā tomēr nav – klātienē mācīsies visi 1.–12. klašu skolēni, portālam "Delfi" teica Jelgavas Izglītības pārvades vadītāja Gunta Auza.

Izņēmuma gadījumi ir ierasti: klātienē nemācīsies tie skolēni, kuriem Covid-19 skrīninga laikā atklāta saslimšana ar šo infekciju un skolu skolu klases, kurām noteikta karantīnā.

SPKC: pašvaldības pašas seko līdzi saslimstības līmenim

SPKC pārstāve Ilze Arāja portālam "Delfi" paskaidroja, ka centrs nenosaka, kura mācību iestāde strādās klātienē un kura nē. Pašvaldības arī pašas seko līdzi epidemioloģiskajai situācijai.

Kā liecina SPKC apkopotā informācija uz 12. novembri, Liepāja Covid-19 izplatības ziņā ir septītais augstākais 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs valstī – 1536,1. Ventspils ar 14 dienu kumulatīvo rādītāju uz 100 000 iedzīvotājiem – 1564,2 – ierindojas 5. vietā novados ar augstāko saslimstību.

Latvijā kopumā 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir 1251,5. Tikai nedaudz zemāka saslimstība ar Covid-19 ir Rīgā – tur šis rādītājs sasniedz 1244,4.

Savukārt attālinātas mācības nav noteikusi Daugavpilī, kurā 14 dienu kumulatīvais rādītājs ir augstākais valstī – 2196,5.

Daugavpilī nākamajā nedēļā klātienē mācīsies visi skolēni, neskatoties uz to, ka pilsētā šobrīd ir valstī visaugstākie Covid-19 saslimstības rādītāji. Pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S) portālam "Delfi" norādīja, ka bērniem ir jāatgriežas skolā, un šajā jautājumā pilsētas nostāja ir nelokāma.

Tiesa, Eksniņš arī lēš, ka saslimstība varētu drīzumā mazināties, ņemot vērā vakcinācijas aptveres kāpumu pilsētā – Daugavpilī vakcinācijas aptveres rādītāji nedēļas laikā ir auguši.

IZM: Attālinātās mācības – tikai normatīvos paredzētos gadījumos

Ministru kabineta noteikumos noteikts, ka ārkārtējās situācijas laikā izglītības iestāde mācību procesu var īstenot attālināti arī rotācijas kārtībā – ne vairāk kā piecas dienas mēnesī tikai 7.–12. klašu izglītojamajiem.

Šī iespēja paredzēta, lai skolas izvairītos no dažādu klašu plūsmu pārklāšanās, bet nevis pārietu attālinātājā režīmā visās šajās klašu grupās, skaidroja IZM.

Lēmumu par attālinātām mācībām pieņem katras izglītības iestādes vadītājs, savukārt izglītības iestādes dibinātājs pieņem lēmumu par tā saskaņošanu. Dibinātajam (pašvaldībām) nav tiesību lemt par attālināto mācību noteikšanu visās tās dibinātajās izglītības iestādēs kopumā, uzsver ministrijā.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī un joprojām augstos Covid-19 saslimstības rādītājus, skolām ir iespēja mācību procesu atsevišķās klašu grupās vai pat visai izglītības iestādei noteiktu laika periodu īstenot attālināti.

IZM portālam "Delfi" apliecināja, ka piektdien vēl netika saņemts nevienas pašvaldības iesniegums par attālinātu mācību organizēšanu.

Ministrijā vēl nevarēja pateikt, kas sagaida pašvaldības, kas neievēro normatīvo regulējumu, jo esot jāredz iemesli, ar ko vietvaras pamato attālinātu mācību turpināšanu.

Mācības attālināti var notikt, ja SPKC izglītības iestādē konstatē ļoti augstu Covid-19 infekcijas izplatības risku, pirmsskolas (obligātajā vecumā esošajiem izglītojamiem), pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamam noteikta mājas karantīna, kā arī tad, ja izglītības programmas īstenošanas vietā ir izsludināta karantīna.

Savukārt izglītības iestāde mācības attālināti var organizēt, ja mācību priekšmeta (kursa) izglītojamiem noteikti obligāti pretepidēmijas (mājas karantīna, izolācija) pasākumi, klasei, ja pedagogs nevar īstenot mācību procesu klātienē citu izglītības iestādes vadītāja vai dibinātāja noteiktu pamatotu iemeslu dēļ, kā arī tad, ja vismaz viena trešdaļa konkrētās klases izglītojamo atrodas mājas karantīnā.

Tāpat attālināti var īstenot individuālās konsultācijas mācību priekšmetos (kursos), kuros izglītojamiem 2021./2022. mācību gadā ir paredzēti valsts pārbaudes darbi izglītības pakāpes noslēgumā, individuālās konsultācijas izglītojamiem, kuri ir pakļauti priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riskam pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē.

Jau vēstīts, ka Rīgā, Liepājā un Ventspilī nākamajā nedēļā daļa skolēnu turpinās mācīties attālināti, lai gan Ministru kabineta noteikumi paredz no 15. novembra visām klašu grupām atsākt mācības klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!