Foto: LETA

Saeima pirmdien, 22. novembrī, atbalstīja koalīcijas deputātu priekšlikumu 2022. gada budžetā paredzēt līdzekļus mākslinieka Vilhelma Purvīša muzejam un vīru kopas "Vilki" izglītības programmai.

Pirmdien Saeima turpina skatīt koalīcijas un opozīcijas deputātu priekšlikumus 2022. gada budžetā. Tostarp tiek lemts par tā dēvēto deputātu kvotu sadalīšanu.

Atbalstu Purvīša muzejam ierosināja arī opozīcijas deputāti, kuri rosināja šim mērķim paredzēt 75 000 eiro ik gadu turpmākos trīs gadus. Tomēr Saeima šo priekšlikumu noraidīja, tā vietā atbalstot koalīcijas deputātu priekšlikumu piešķirt muzejam vienreizēju atbalstu 100 000 eiro.

Kultūras ministrijas (KM) parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (NA) skaidroja, ka valsts līdz šim nav varējusi sniegt atbalstu Purvīša muzejam, jo tas nav akreditēts. Pēc viņa teiktā, lai Purvīša muzeju akreditētu, tam jābūt ar krājumu, kas ietilpst nacionālajā krājumā, tāpat muzejā ir jābūt ekspozīcijai un jānodarbojas ar krājuma pētniecību.

"Bija cerība, ka projekts gūs Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) atzinību, tomēr laika posmā no 2006. gada līdz 2021. gadam VKKF uzskatīja, ka projekts nav pelnījis atzinību, tāpēc Saeimas deputāti izšķīrās par valsts budžeta piešķīrumu, lai muzejs varētu attīstīties un nosvinētu Purvīša cienīgu 150 gadu jubileju," klāstīja KM parlamentārais sekretārs.

Savukārt, lemjot par 15 000 eiro piešķiršanu vīru kopai "Vilki" lekciju un priekšnesumu cikla par Latvijas vēsturi skolās nodrošināšanai, opozīcijas deputāti vēlējās zināt, kāpēc finansējums tiek piešķirts tieši "Vilkiem" un tieši šai lekciju programmai.

Piemēram, pie frakcijām nepiederošais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis atzina, ka viņš nezina, kas ir vīru kopā "Vilki" un ko tieši viņi grasās skolās pasniegt. Arī deputāts Viktors Valainis (ZZS) vēlējās zināt detaļas par "šo īpatnējo, bet svarīgo pasākumu".

Deputāts Raivis Dzintars (NA) piebilda, ka no Saeimas tribīnes nevajadzētu lepoties ar nezināšanu par to, kas ir "Vilki". Tāpat deputāts paskaidroja, ka "Vilki" sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas vēstures skaidrošanā, projekta "Skolas soma" ietvaros vīru kopa aktīvi apmeklēja Latvijas skolas, sniedzot priekšnesumus un ieinteresējot par par Latvijas karavīru vēsturi.

""Vilki" ir piemērs, kā interesantā, atraktīvā un kvalitatīvā veidā radīt interesi par Latvijas vēsturi. Šī būs nozīmīga investīcija arī tajā, ko dēvējam par kompetenču izglītību," sacīja Dzintars.

Jau vēstīts, ka nākamā gada budžeta projekts paredz tēriņus 12,4 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumus 10,66 miljardu eiro apmērā.

Tāpat nākamā gada budžeta likumprojekts paredz mērķdotāciju apjomu pašvaldībām 431 222 629 eiro apmērā, kas galvenokārt tiks novirzīta pašvaldību pedagogu darba samaksai. Savukārt pašvaldībām tiks nodrošināta valsts budžeta dotācija 187 190 543 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!