Foto: DELFI
Valdība ceturtdien vienojās valstī izsludināto ārkārtējo situāciju pagarināt līdz 28. februārim, spēkā atstājot esošos Covid-19 izplatību ierobežojošos pasākumus. Vienlaikus valdība precizēja esošos drošības pasākumus attiecībā uz skolēnu interešu izglītību.

Ārkārtējās situācijas pagarināšana saistīta ar straujo Covid-19 omikrona izplatību Latvijā un pasaulē.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), Eiropas Savienībā ir novērojams, ka katras divas dienas dubultojas omikrona gadījumu skaits.

Jau ziņots, ka Latvijā līdz 2. janvārim tika reģistrēti 644 omikrona gadījumu Latvijā, taču līdz 5. janvārim to skaits sasniedzis 1419 gadījumu.

VM prognozē, ka tuvākajā laikā Latvijā sagaidāms straujš Covid-19 saslimstības pieaugums.

"Neskatoties uz to, ka omikrona izraisītie saslimšanas gadījumi norit ar vieglāku slimības gaitu, ir jārēķinās, ka ir mazāka vakcīnu efektivitāte pret šī jaunā varianta izraisītu hospitalizāciju. Tāpat ir jārēķinās, ka pie ļoti augsta saslimstības rādītāja pastāv ļoti augsts risks saslimt ar smagu slimības formu nevakcinētajiem cilvēkiem, kam ir augsts risks smagām Covid-19 formām," brīdina VM.

Tāpēc prognozes demonstrē ļoti strauju nekontrolētu pacientu ar Covid-19 skaita pieaugumu stacionāros, pārsniedzot slimnīcu kapacitātes galējās robežas.

Tāpat būtu jārēķinās, ka darbinieku darba nespējas dēļ saslimšanas rezultātā tiek kavēta uzņēmumu darbība un valsts funkciju, tai skaitā veselības aprūpes pakalpojumu, sabiedrības drošības, sociālo pakalpojumu u.c. nodrošināšana.

Pagarinot ārkārtējo situāciju, spēkā paliek esošie Covid-19 drošības pasākumi.

Interešu izglītībā – telpu vēdināšana un izglītojamo skaits

Valdība arī lēma precizēt Covid-19 ierobežošanas pasākumus. Interešu un profesionālās ievirzes izglītībā vairs nav noteikti ierobežojumi, kas skāra prasību par izglītojamo nepārklāšanos un vecuma ierobežojumu. Tā vietā turpmāk jāievēro telpu platība, jāvēdina telpas un izglītojamo skaits grupā nedrīkst pārsniegt atļauto.

Nevakcinētiem izglītojamajiem, izņemot pirmsskolas vecuma bērnus, ir jābūt veiktam rutīnas skrīninga testam, kura apliecinājumu jāvar uzrādīt, savukārt vakcinētiem vai pārslimojušiem bērniem būs nepieciešams uzrādīt sertifikātu, kā arī informēt izglītības programmas īstenotāju par to, ka ir veikts paštests (pārslimojušiem izglītojamiem – no 7. nedēļas pēc pārslimošanas sertifikāta izdošanas).

Ja interešu vai profesionālās ievirzes izglītības nodarbībā iekštelpās pārklājas pirmsskolas un pamatskolas skolēni, pirmsskolas skolēniem ne agrāk kā 24 stundas pirms nodarbības vecāku uzraudzībā jāveic antigēnu Covid-19 paštests, kura rezultāts jāpaziņo atbildīgajai personai. Testu var veikt arī pirms nodarbības autorizētas personas un skolēna vecāku klātbūtnē.

Testēšanas izmaksas nodrošina attiecīgās interešu izglītības vai profesionālās ievirzes izglītības programmas īstenotājs. Testēšanas izmaksu nodrošināšanu nedrīkst tiešā vai netiešā veidā pārlikt uz vecākiem.

Skolēnu plūsmas drīkst pārklāties

Noteikumi paredz arī precizēt, ka atsevišķos gadījumos skolēnu plūsmas drīkst pārklāties. To var darīt konsultācijās, pagarinātās dienas grupas un interešu izglītības nodarbībās, ja vien tiek ievērotas prasības par telpu platību, ventilāciju, izglītojamo skaitu un ir veikts rutīnas skrīninga tests.

Izglītojamo skaita prasība netiek piemērota, ja klase (grupa, kurss) nepārklājas ar citu. Vienlaikus izglītības iestādēm ir ļoti stingri jāizvērtē nepieciešamība pieļaut klašu (grupu, kursu) pārklāšanos, jo tas ir saistīts ar epidemioloģiskās drošības riskiem.

Turpmāk arī darbs ar jaunatni varēs notikt arī klātienē iekštelpās un tajās varēs piedalīties jaunieši ar primārās vakcinācijas, balstvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kā arī bērni, kuriem ir sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts, vai kuriem atbilstoši centra algoritmam formālajā izglītībā pamata un vidējā pakāpē ir veikts Covid-19 antigēna skrīninga tests vai RNS noteikšanas tests, un tas ir negatīvs.

Precizēta norma attiecībā uz pedagoģiski medicīniskās komisijas darbu, nosakot, ka pakalpojumu klātienē sniedz personas ar primārās vakcinācijas, balstvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Izņēmuma gadījumā komisijas sēdē izglītojamais un viņa likumiskais pārstāvis var piedalīties arī bez primārās vakcinācijas, balstvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai bez apliecinājuma par negatīvu Covid-19 testa rezultātu, ja par minēto faktu iepriekš informēta komisija.

Skolēni treniņos drīkstēs piedalīties, veicot Covid-19 testu

Lai dotu iespēju sporta treniņos iekštelpās piedalīties izglītojamajiem no 12 gadu vecuma, kuriem nav Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, noteikts, ka treniņā drīkst piedalīties ar testēšanas sertifikātu vai laboratorijas izziņu par pēdējo 72 stundu laikā veiktu skrīninga testu ar negatīvu rezultātu.

Tāpat treniņi drīkst notikt iekštelpās, ja tiek ievēroti nosacījumi, kas atbilst droša sporta treniņa norisei – noteikts izglītojamo skaits, piepildījums ģērbtuvēs, visa iekštelpu sporta norises vietas apmeklējuma laikā visur tiek ievērota divu metru distance.

Savukārt pirmsskolas vecuma skolēni iekštelpās drīkst trenēties, ja tiek nodrošināts, ka nodarbību norises laikā to plūsma nepārklājas ar pamata izglītības pakāpes izglītojamiem un treniņā piedalās ne vairāk kā 20 izglītojamie.

Ja pirmsskolas vecuma izglītojamie nodarbību norises laikā iekštelpās pārklājas ar pamata izglītības pakāpes izglītojamiem, pirmsskolas vecuma izglītojamiem ir jāveic antigēna paštests: ne agrāk kā pirms 24 stundām vecāku uzraudzībā, paziņojot par rezultātu atbildīgajai personai vai pirms treniņa norises autorizētas personas un vecāku klātbūtnē. Testam jābūt negatīvam.

Pozitīva paštesta gadījumā bērns, bērna vecāki vai likumiskais pārstāvis, nekavējoties atstāj nodarbības norises vietu.

Tāpat noteikta prasība, ka testēšanas izmaksas nodrošina attiecīgās interešu izglītības vai profesionālās izglītības ievirzes programmas īstenotājs. Testēšanas izmaksu nodrošināšanu nedrīkst tiešā vai netiešā veidā pārlikt uz vecākiem.

Precizēta arī norma attiecībā uz treniņu norisi ārtelpās, kas paredz iespēju izmantot ģērbtuves, kur piepildījums ģērbtuvēs nepārsniedz 25%.

Sporta sacensībās – arī ar rutīnas Covid-19 testu

Lai nodrošinātu iespēju saglabāt konkurenci veicinošu apstākļus jaunatnes sporta pārstāvjiem, kā arī attiecībā uz izglītojamajiem, kuriem ir iespēja trenēties iekštelpās nodrošinot dalību sacensībās, valdība lēma precizēt noteikto sporta sacensību regulējumu.

Turpmāk prasība par epidemioloģiski drošu vidi būs attiecināma arī uz izglītojamajiem, kuri ir veikuši Covid-19 testu izglītības iestādē organizētā skrīninga ietvaros un pirmsskolas izglītības izglītojamiem, ja tie pirms sacensību norises veic antigēna paštestu autorizētas personas un vecāku klātbūtnē, un tas ir negatīvs.

Profesionālās kvalifikācijas eksāmeni – epidemioloģiski drošā vidē

Turpmāk vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu, profesionālos kvalifikācijas eksāmenus un kvalifikācijas pārbaudes tiesneša amata kandidātiem un brīvo juridisko profesiju pārstāvjiem klātienē varēs kārtot tikai personas ar vakcinācijas, balstvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Pirms katra eksāmena sākuma norisē iesaistītajām personām būs jāveic rutīnas skrīninga Covid-19 tests, kā arī eksāmena laikā jālieto FFP2 respiratori.

Tāpat eksāmena norises laikā telpā varētu atrasties ne vairāk kā 20 personas. Vienai personai būs jānodrošina ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības.

Telpā būs jānodrošina ventilācija ar mehāniskās ventilācijas sistēmu vai dabīgo ventilāciju, lai oglekļa dioksīda līmenis nepārsniegtu 1000 ppm, kā arī atbilstoši iespējām jānodrošina nepārtraukta vai regulāra gaisa kvalitātes kontrole.

Jau vēstīts, ka iepriekš ārkārtējā situācija bija spēkā līdz 11. janvārim.

Par ārkārtējās situācijas pagarināšanu vēl jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!